Nastavak pregovora o adaptaciji SSP-a

U Briselu bi danas trebalo da bude održana nova runda pregovora između delegacija Evropske komisije i BiH o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju /SSP/ između BiH i EU.

Bosna i Hercegovina 14.03.2016 | 08:04
Nastavak pregovora o adaptaciji SSP-a

Član pregovaračkog tima BiH iz Srpske u procesu adaptacije SSP-a Miljan Erbez potvrdio je Srni da će sastanak biti održan i da su predstavnici Republike Srpske obaviješteni o tome 7. marta, a da im nije data mogućnost da se izjasne o prihvatljivosti termina.

Prema njegovim riječima, pripremni razgovori održani su 9. marta u Sarajevu, opet bez konsultacija sa pregovaračima iz Republike Srpske.

On naglašava da Vlada Republike Srpske smatra da su izmjene Sporazuma o stabilizaciji i priduživanju /SSP/ sa EU trenutno neprihvatljive za poljoprivrednike i prerađivače u Srpskoj i BiH.

"Jedan od posljednjih zahtjeva EU jeste i da se poljoprivredno prehrambeni proizvodi koji nisu dio SSP-a uvrste u taj dokument i da se u granicama trogodišnjeg prosjeka izvoza iz Hrvatske u BiH otvore koncesije za te proizvode", naveo je Erbez.

Predsjedništvo BiH prije nekoliko sedmica usvojilo je novi pristup pregovorima o adaptaciji i pristalo na princip tradicionalne trgovine, koji je jedan od ključnih uslova za podnošenje kredibilne aplikacije za članstvo BiH u EU.

BiH je tokom prethodne runde pregovora pristajala na adaptaciju trgovinskog dijela SSP-a po principu tradicionalne trgovine, smatrajući da to neće naštetiti ekonomiji BiH i tražeći tehničku adaptaciju, i sve to trebalo je uraditi nakon što je Hrvatska postala članica EU.

Tehnička adaptacija je podrazumijevala samo dodavanje Hrvatske kao nove članice EU u Sporazum i nastavak trgovine po istim uslovima koje su imale ostale članice EU do sada, ali EU nije prihvatila taj zahtjev BiH.

Tradicionalna trgovina podrazumijeva uvođenje kvota za bescarinski uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz Evropske unije u BiH, koji su do sada bili opterećeni carinom, a koje je tri godine prije ulaska u EU Hrvatska uvozila u BiH, i to u obimu koji je prosjek uvoza u te tri godine. U ovom slučaju uzima se period od 2008. do 2011. godine.

Komentari / 0

Ostavite komentar