Пораз Меркелове, и успјех десничара!

Демохришћани (ЦДУ) немачке канцеларке Ангеле Меркел претрпели су значајне губитке на изборима који су одржани јуче у три савезне покрајине, јер су поражени у две.

Свијет 14.03.2016 | 07:41
Пораз Меркелове, и успјех десничара!

Антимиграциона десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) забележила историјски успех, преносе немачки медији позивајући се на излазне анкете.

Избори су одржани у три сасвим различите покрајине, са сасвим различитим бирачким телом, наводи Дојче веле.

ЦДУ је изгубила у две од три државе забележивши најнижи резултат у свом упоришту Баден-Виртембергу где су, судећи по проценама, победили Зелени.

У још једној западној покрајини Рајни-Палатинату, премијерка из Социјалдемократске партије (СПД) Малу Драјер по свему судећи успела да остане на функцији пошто је њена партија с 37,5 одсто у финишу кампање "дотукла" ЦДУ који је завршио с 33 одсто.

У источној покрајини Саксонија-Анхалт је стање сасвим другачије: ЦДУ је остао најјача странка са 30 одсто подршке, а АфД је посебно профитирао и ући ће у покрајински парламент са 22 одсто.

Највећи победник избора је АфД, странка којој је "ветар у леђа" дала избегличка криза и чија је председница Фрауке Петри чак изјавила да у случају нужде на избеглице треба пуцати на границама.

АфД је настао пред прошле парламентарне изборе 2013, тада као странка противника монетарне уније, али је ојачао тек након што су странку напустили први председник и многи либерали и преузели је десничари и популисти.

 

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Демокрадија

14.03.2016 07:05

Ма ја треба избјеглице све побити а ресурсе украсти.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

14.03.2016 09:05

Не бас побити, али вратити их куци!

Name

Несодобој

14.03.2016 07:50

Ту се не ради само о избеглицама.Немци постају опет радикалнији.њима су сви странци трн у оку. Спрема се несто велико.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Русија

14.03.2016 08:55

И Путин би изгубио кад би се понасао као цовјек у овој ситуацији. Мада мислим да је ово масло са Истока

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

14.03.2016 09:09

Масло са истока, велис? Прије да је револт против запада и лазне демократије! Радије и националиста (фасиста, како ЛГБТ назива) него демократа!

Name

зумба

14.03.2016 09:18

Благо десницарима,фасистима.Додик је вец исао у Аустрију да подрзи такве и казе да имају добру сарадњу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

14.03.2016 09:24

Без обзира ко је на изборима побједио ја сам запрепасцен кад видим ста је у стању политика. То исто и код нас у БиХ јер народ кроз медије постане глуп. Меркел кроз ЕУ себи дала за право да она води привредни рат она осваја трзисте и они све извезосе, велике Фирме имају годисњи добит измедју 5-10Мрд. €.У Украји и на средњем Истоку су главни они дјеле правду али први пут да су појединци у ЕУ отказали послусност. Избјеглице су добре ако знају висе језика и имају праве Дипломе.У БИХ политицари неказу истину икао ни нијемци послије избора нико од њих нигде не казе гласно да неволи ово или оно а радујесе сто це они бити у парламенту јер политика нити воли ни трпи истину.

ОДГОВОРИТЕ