Poraz Merkelove, i uspjeh desničara!

Demohrišćani (CDU) nemačke kancelarke Angele Merkel pretrpeli su značajne gubitke na izborima koji su održani juče u tri savezne pokrajine, jer su poraženi u dve.

Svijet 14.03.2016 | 07:41
Poraz Merkelove, i uspjeh desničara!

Antimigraciona desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) zabeležila istorijski uspeh, prenose nemački mediji pozivajući se na izlazne ankete.

Izbori su održani u tri sasvim različite pokrajine, sa sasvim različitim biračkim telom, navodi Dojče vele.

CDU je izgubila u dve od tri države zabeleživši najniži rezultat u svom uporištu Baden-Virtembergu gde su, sudeći po procenama, pobedili Zeleni.

U još jednoj zapadnoj pokrajini Rajni-Palatinatu, premijerka iz Socijaldemokratske partije (SPD) Malu Drajer po svemu sudeći uspela da ostane na funkciji pošto je njena partija s 37,5 odsto u finišu kampanje "dotukla" CDU koji je završio s 33 odsto.

U istočnoj pokrajini Saksonija-Anhalt je stanje sasvim drugačije: CDU je ostao najjača stranka sa 30 odsto podrške, a AfD je posebno profitirao i ući će u pokrajinski parlament sa 22 odsto.

Najveći pobednik izbora je AfD, stranka kojoj je "vetar u leđa" dala izbeglička kriza i čija je predsednica Frauke Petri čak izjavila da u slučaju nužde na izbeglice treba pucati na granicama.

AfD je nastao pred prošle parlamentarne izbore 2013, tada kao stranka protivnika monetarne unije, ali je ojačao tek nakon što su stranku napustili prvi predsednik i mnogi liberali i preuzeli je desničari i populisti.

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Demokradija

14.03.2016 07:05

Ma ja treba izbjeglice sve pobiti a resurse ukrasti.

ODGOVORITE
Name

Ja

14.03.2016 09:05

Ne bas pobiti, ali vratiti ih kuci!

Name

Nesodoboj

14.03.2016 07:50

Tu se ne radi samo o izbeglicama.Nemci postaju opet radikalniji.njima su svi stranci trn u oku. Sprema se nesto veliko.

ODGOVORITE
Name

Rusija

14.03.2016 08:55

I Putin bi izgubio kad bi se ponasao kao covjek u ovoj situaciji. Mada mislim da je ovo maslo sa Istoka

ODGOVORITE
Name

Neko

14.03.2016 09:09

Maslo sa istoka, velis? Prije da je revolt protiv zapada i lazne demokratije! Radije i nacionalista (fasista, kako LGBT naziva) nego demokrata!

Name

zumba

14.03.2016 09:18

Blago desnicarima,fasistima.Dodik je vec isao u Austriju da podrzi takve i kaze da imaju dobru saradnju.

ODGOVORITE
Name

komsija

14.03.2016 09:24

Bez obzira ko je na izborima pobjedio ja sam zaprepascen kad vidim sta je u stanju politika. To isto i kod nas u BiH jer narod kroz medije postane glup. Merkel kroz EU sebi dala za pravo da ona vodi privredni rat ona osvaja trziste i oni sve izvezose, velike Firme imaju godisnji dobit izmedju 5-10Mrd. €.U Ukraji i na srednjem Istoku su glavni oni djele pravdu ali prvi put da su pojedinci u EU otkazali poslusnost. Izbjeglice su dobre ako znaju vise jezika i imaju prave Diplome.U BIH politicari nekazu istinu ikao ni nijemci poslije izbora niko od njih nigde ne kaze glasno da nevoli ovo ili ono a radujese sto ce oni biti u parlamentu jer politika niti voli ni trpi istinu.

ODGOVORITE