Анкара: Најмање 34 мртвих, 125 рањених

Премијер Турске Ахмет Давутоглу сазвао је хитну седницу Савета за безбедност поводом терористичког напада у Анкари, у којем је погинуло најмање 34, а рањено најмање 125 људи.

Свијет 14.03.2016 | 07:24
Анкара: Најмање 34 мртвих, 125 рањених

Према првим информацијама, могуће је да је експлозију у Анкари, у којој је погинуло најмање 34 људи, организовала Радничка партија Курдистана или нека њој блиска организација, саопштила је агенција Ројтерс позивајући се на извор у органима безбедности.

Премијер Турске Ахмет Давутоглу сазвао је хитну седницу Савета за безбедност поводом терористичког напада у Анкари. У експлозији је погинуло најмање 34, а рањено најмање 125 људи, од којих је 19 у критичном стању саопштио је турски министар здравља Мехмет Муезиноглу.

„Тридесеторо људи погинуло је на месту, четворо је умрло у болници. Претпостављамо да су међу погинулима и један или двојица терориста-самоубица. Рањено је 125 људи, они се налазе у 14 болница. Деветнаест рањених је у тешком стању, а седморо је на операционом столу“, рекао је министар здравља новинарима.

Министар унутрашњих послова Ефкан Ала рекао је да бомбашки напад неће одвратити земљу од борбе против тероризма. Он је потврдио да експлозију на аутобуској станици изазвао аутомобил бомба.

Ефкан Ала је додао да власти располажу доказим материјалом, али да неће давати никакве изјаве о одговорнима за напад до завршетка истраге.

Експлозија се догодила у касним поподневним сатима на аутобуској станици недалеко од раскрснице Гјувен парк у самом центру турске престонице, у тренутку када је на њој било много људи. Минирани аутомобил експлодирао је између два аутобуса, а напад је класификован као терористички, пренео је телевизијски канал НТВ.

Потпуно је изгорео један градски аутобус, гори неколико аутомобила. Саопштено је, такође, да има много рањењих.

НТВ, такође, преноси да се терористички напад догодио у близини једне од канцеларија премијера Турске. Места несреће удаљено је око 200 метара од канцеларије шефа турске владе.

Полиција је опколила место несреће, где пристижу возила хитне помоћи и ватрогасне јединице које се боре с ватром. Центар престонице је потпуно затворен, град надлећу полицијски хеликоптери. Стручњаци за експлозив истражују место несреће.

Пре два дана америчка амбасада у Турској упозорила је на могућност напада на владине зграде у Анкари и позвала америчке држављане да избегавају те квартове, пренео је АП

 

У току је хитна седница Савета за безбедност Турске коју води премијер земље, уз учешће начелника турског генералштаба.

„Бомба је, очигледно била постављена у аутомобил у стамбеној четврти у самом центру Анкаре. Много је жртава, много аутомобила гори. Један аутомобил је потпуно изгорео. Све се то десило у трговинској четврти у којем има веома много људи“, испричала је за РТ новинарка Онур Бурчак Бели.

„Пролазио сам поред места где се догодила експлозија. Жртава је много, не знам тачно колико. То се догодило недалеко од аутобуске станице у центру града. Експлозија је много јача од оне која се догодила прошлог месеца“, рекао је један од очевидаца за РТ.

ЕРДОГАН: ТУРСКА ЈОШ ОДЛУЧНИЈА У БОРБИ ПРОТИВ ТЕРОРИЗМА

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган обратио се писаном изјавом после терористичког напада у Анкари, у којој је саопштио да ће одлучност Турске у борби против тероризма бити појачана.

„Одлучно осуђујем терористички напад у Анкари који се догодио 13. марта. Изражавам саучешће рођацима погинулих и желим што бржи опоравак рањенима. Због нестабилности у региону Турска је последњих година циљ терориста. Терористичке организације и они који их користе узели су наше грађане као мете и иду најподлијим и најнесавеснијим путем. Наша одлучност да се боримо против тероризма биће још јача. Ова борба ће бити овенчана успехом и терористи ће бити бачени на колена“, пише у саопштењу које је објављено на званичном сајту председника.

ПРОКУРДСКА ПАРТИЈА ОСУДИЛА НАПАД У АНКАРИ

Турска прокурдска Народна демократска странка (ХДП) осудила је вечерас напад у центру Анкаре, у којем је погинуло 32 особа, а 75 рањено.

У саопштењу се наводи да ХДП дели "огромну тугу коју осећају грађани".

Саопштење прокурдске партије је значајно јер је често оптуживана да је политичко крило забрањене Радничке партије Курдистана (ПКК), што странка негира. ХДП је такође оптужена да не се не изјашњава против насиља ПКК.

За сада нико није преузео одговорност за напад, али АП подсећа да су и курдски борци и терористичка организација Исламска држава недавно извели бомбашке нападе у Турској.

Извор: Новости/ Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Јабадабаду

14.03.2016 07:10

Диван неки народ,ислам је са енглезима и њемцима прави сатан,само то Руси и Американци неће да признају,можда да признају када Трамп побједи,углавном сада ердоган нека тражи преко бабе хануме меркел од ЕУ 50 милијарди,можда и добије,опичени су ови исламски пријатељи,све обо долази полако и у друге дјелове Европе,само данас оптужују курде а када их бомбардују као и Србе после потписивања примирја онда је цоол,једино Руси и Трамп су схватили о каквим људима се ради,само Руси ће да се муче сами против свих,зато Трамп до побједе и да се ови шабани среде,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре.јаба.....

14.03.2016 08:43

Тебе треба у хапс и тузбу поднијети за изазивање мрзње и истребљења народа.

Name

кики

14.03.2016 08:53

Овај се директ укљуцио са равногорског састанак.

Name

Халид

14.03.2016 18:59

Ја сам Турска,овим ријецима Европа даје подрску Турској,јест али кад би се за********.

ОДГОВОРИТЕ