Ankara: Najmanje 34 mrtvih, 125 ranjenih

Premijer Turske Ahmet Davutoglu sazvao je hitnu sednicu Saveta za bezbednost povodom terorističkog napada u Ankari, u kojem je poginulo najmanje 34, a ranjeno najmanje 125 ljudi.

Svijet 14.03.2016 | 07:24
Ankara: Najmanje 34 mrtvih, 125 ranjenih

Prema prvim informacijama, moguće je da je eksploziju u Ankari, u kojoj je poginulo najmanje 34 ljudi, organizovala Radnička partija Kurdistana ili neka njoj bliska organizacija, saopštila je agencija Rojters pozivajući se na izvor u organima bezbednosti.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu sazvao je hitnu sednicu Saveta za bezbednost povodom terorističkog napada u Ankari. U eksploziji je poginulo najmanje 34, a ranjeno najmanje 125 ljudi, od kojih je 19 u kritičnom stanju saopštio je turski ministar zdravlja Mehmet Muezinoglu.

„Tridesetoro ljudi poginulo je na mestu, četvoro je umrlo u bolnici. Pretpostavljamo da su među poginulima i jedan ili dvojica terorista-samoubica. Ranjeno je 125 ljudi, oni se nalaze u 14 bolnica. Devetnaest ranjenih je u teškom stanju, a sedmoro je na operacionom stolu“, rekao je ministar zdravlja novinarima.

Ministar unutrašnjih poslova Efkan Ala rekao je da bombaški napad neće odvratiti zemlju od borbe protiv terorizma. On je potvrdio da eksploziju na autobuskoj stanici izazvao automobil bomba.

Efkan Ala je dodao da vlasti raspolažu dokazim materijalom, ali da neće davati nikakve izjave o odgovornima za napad do završetka istrage.

Eksplozija se dogodila u kasnim popodnevnim satima na autobuskoj stanici nedaleko od raskrsnice Gjuven park u samom centru turske prestonice, u trenutku kada je na njoj bilo mnogo ljudi. Minirani automobil eksplodirao je između dva autobusa, a napad je klasifikovan kao teroristički, preneo je televizijski kanal NTV.

Potpuno je izgoreo jedan gradski autobus, gori nekoliko automobila. Saopšteno je, takođe, da ima mnogo ranjenjih.

NTV, takođe, prenosi da se teroristički napad dogodio u blizini jedne od kancelarija premijera Turske. Mesta nesreće udaljeno je oko 200 metara od kancelarije šefa turske vlade.

Policija je opkolila mesto nesreće, gde pristižu vozila hitne pomoći i vatrogasne jedinice koje se bore s vatrom. Centar prestonice je potpuno zatvoren, grad nadleću policijski helikopteri. Stručnjaci za eksploziv istražuju mesto nesreće.

Pre dva dana američka ambasada u Turskoj upozorila je na mogućnost napada na vladine zgrade u Ankari i pozvala američke državljane da izbegavaju te kvartove, preneo je AP

 

U toku je hitna sednica Saveta za bezbednost Turske koju vodi premijer zemlje, uz učešće načelnika turskog generalštaba.

„Bomba je, očigledno bila postavljena u automobil u stambenoj četvrti u samom centru Ankare. Mnogo je žrtava, mnogo automobila gori. Jedan automobil je potpuno izgoreo. Sve se to desilo u trgovinskoj četvrti u kojem ima veoma mnogo ljudi“, ispričala je za RT novinarka Onur Burčak Beli.

„Prolazio sam pored mesta gde se dogodila eksplozija. Žrtava je mnogo, ne znam tačno koliko. To se dogodilo nedaleko od autobuske stanice u centru grada. Eksplozija je mnogo jača od one koja se dogodila prošlog meseca“, rekao je jedan od očevidaca za RT.

ERDOGAN: TURSKA JOŠ ODLUČNIJA U BORBI PROTIV TERORIZMA

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan obratio se pisanom izjavom posle terorističkog napada u Ankari, u kojoj je saopštio da će odlučnost Turske u borbi protiv terorizma biti pojačana.

„Odlučno osuđujem teroristički napad u Ankari koji se dogodio 13. marta. Izražavam saučešće rođacima poginulih i želim što brži oporavak ranjenima. Zbog nestabilnosti u regionu Turska je poslednjih godina cilj terorista. Terorističke organizacije i oni koji ih koriste uzeli su naše građane kao mete i idu najpodlijim i najnesavesnijim putem. Naša odlučnost da se borimo protiv terorizma biće još jača. Ova borba će biti ovenčana uspehom i teroristi će biti bačeni na kolena“, piše u saopštenju koje je objavljeno na zvaničnom sajtu predsednika.

PROKURDSKA PARTIJA OSUDILA NAPAD U ANKARI

Turska prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) osudila je večeras napad u centru Ankare, u kojem je poginulo 32 osoba, a 75 ranjeno.

U saopštenju se navodi da HDP deli "ogromnu tugu koju osećaju građani".

Saopštenje prokurdske partije je značajno jer je često optuživana da je političko krilo zabranjene Radničke partije Kurdistana (PKK), što stranka negira. HDP je takođe optužena da ne se ne izjašnjava protiv nasilja PKK.

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napad, ali AP podseća da su i kurdski borci i teroristička organizacija Islamska država nedavno izveli bombaške napade u Turskoj.

Izvor: Novosti/ Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Jabadabadu

14.03.2016 07:10

Divan neki narod,islam je sa englezima i njemcima pravi satan,samo to Rusi i Amerikanci neće da priznaju,možda da priznaju kada Tramp pobjedi,uglavnom sada erdogan neka traži preko babe hanume merkel od EU 50 milijardi,možda i dobije,opičeni su ovi islamski prijatelji,sve obo dolazi polako i u druge djelove Evrope,samo danas optužuju kurde a kada ih bombarduju kao i Srbe posle potpisivanja primirja onda je cool,jedino Rusi i Tramp su shvatili o kakvim ljudima se radi,samo Rusi će da se muče sami protiv svih,zato Tramp do pobjede i da se ovi šabani srede,.

ODGOVORITE
Name

re.jaba.....

14.03.2016 08:43

Tebe treba u haps i tuzbu podnijeti za izazivanje mrznje i istrebljenja naroda.

Name

kiki

14.03.2016 08:53

Ovaj se direkt ukljucio sa ravnogorskog sastanak.

Name

Halid

14.03.2016 18:59

Ja sam Turska,ovim rijecima Evropa daje podrsku Turskoj,jest ali kad bi se za********.

ODGOVORITE