Сутра почиње велики васкршњи пост!

За православне вјернике сутра почиње вишенедјељни велики васкршњи или Часни пост, који се завршава празником Васкрсења Исуса Христа – Васкрсом, који се ове године прославља 1. маја.

Република Српска 13.03.2016 | 19:10
Сутра почиње велики васкршњи пост!

Датум почетка Часног поста зависи од датума празновања највећег хришћанског празника Васкрса, који православни вјерници славе увијек у недјељу пуног мјесеца послије прољећне равнодневнице.

Прва недјеља поста зове се Чиста, а посљедња је Недјеља православља, док се до Васкрса, уз посебна правила, смјењују – Пречиста, Крстопоклона, Средопосна, Глува, Цвјетна и Страшна или Страдална недјеља.

Према православном учењу, Велики пост нас учи покајању, праштању и правој молитви, а циљ је да се у миру и тишини дочека највећи хришћански празник Васкрс, јер је вјера у Васкрсење основ хришћанства.

Велики или Часни пост, који је име добио према Часном крсту на којем је страдао Исус Христос, установљен је по узору на подвиг Спаситеља који је, послије крштења на ријеци Јордан, отишао у пустињу и постио четрдесет дана и ноћи, након чега је изашао као побједник из искушња која му је поставио Сотона.

Вјерници дане поста проводе у молитви, праштању и покајању како би се припремили за Свето причешће.

Пост представља и уздизање духа над тијелом, побједу духовне стране над чулима и за хришћанина он представља припрему за обиљежавање и прославу Васкрса.

Према календару СПЦ, уз једнодневне постове постоје и четири вишедневна поста, а осим Часног, то су и Божићни, Петровски и Великогоспојински пост.

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Милан

13.03.2016 21:47

Од сутра би требали бити у посту..у молитви, праштању и покајању.Ако вам је све ово тешко и пуно..ја праштање предлажем као нешто што нам је сад најпотребније и надам се да ми свештеници неће замјерити. Свима желим угодан и благодаран пост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поп

13.03.2016 22:01

Сутра свештеници крећу у скупљање харача,,освећење водице по кућама ,,.Хајте снаше божије биле,,ваша вода,ваш босиљак,ваш тамјан и свећица,ја сам ту само да вам узмем паре и да вам запјевам 5 минута,попршћем вас водурином из ваше ћасе по главуши, турим вам крст под нос и дрекнем,,љуби,,а ви ништа не питајте него паре на сунце.Некад су попови једном годишње узимали харач за време комунизма и водица била света целу годину сад јој се по...ебо рок трајања па само шест мјесеци море издржат ех шта ти је био титин комунизам и поп је моро квалитетно једном годишње пјеват сад све шкарт траје дупло мање а дупло скупље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ту ам

13.03.2016 22:07

доцу ја на свој мот на своју границу босне тамо аман ја сам овамо ама из босне и херцеговине ама неце наме неки ама цовјек надам се даје цовјек са сајкацом и кокардом унистити земљу има босне и бице свидјело се коме или не .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Призма

13.03.2016 23:30

МОЛИ СЕ ТИ МИЛАНЕ ДА СКЛОНИ КО ДОДИКА И БАГРУ ОКО ЊЕГА И ДА ДОДЈУ КАКВИ ПОСТЕНИЈИ ЉУДИ НА ВЛАСТ,НАРАВНО НЕ БАГРА ИЗ ДСД. ОД ПОСТА НЕМА НИСТА ,НАРОД ДУГО ПОСТИ ,А ОНИ И ПОПОВИ СВЕ ДЕБЛИ И ДЕБЉИ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АЈМО СВИ

13.03.2016 23:50

ВЛАДА ЈЕ НАРОД ДАВНО ДОВЕЛА У СТАЊЕ ПОСТА.

ОДГОВОРИТЕ