Sutra počinje veliki vaskršnji post!

Za pravoslavne vjernike sutra počinje višenedjeljni veliki vaskršnji ili Časni post, koji se završava praznikom Vaskrsenja Isusa Hrista – Vaskrsom, koji se ove godine proslavlja 1. maja.

Republika Srpska 13.03.2016 | 19:10
Sutra počinje veliki vaskršnji post!

Datum početka Časnog posta zavisi od datuma praznovanja najvećeg hrišćanskog praznika Vaskrsa, koji pravoslavni vjernici slave uvijek u nedjelju punog mjeseca poslije proljećne ravnodnevnice.

Prva nedjelja posta zove se Čista, a posljednja je Nedjelja pravoslavlja, dok se do Vaskrsa, uz posebna pravila, smjenjuju – Prečista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvjetna i Strašna ili Stradalna nedjelja.

Prema pravoslavnom učenju, Veliki post nas uči pokajanju, praštanju i pravoj molitvi, a cilj je da se u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik Vaskrs, jer je vjera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva.

Veliki ili Časni post, koji je ime dobio prema Časnom krstu na kojem je stradao Isus Hristos, ustanovljen je po uzoru na podvig Spasitelja koji je, poslije krštenja na rijeci Jordan, otišao u pustinju i postio četrdeset dana i noći, nakon čega je izašao kao pobjednik iz iskušnja koja mu je postavio Sotona.

Vjernici dane posta provode u molitvi, praštanju i pokajanju kako bi se pripremili za Sveto pričešće.

Post predstavlja i uzdizanje duha nad tijelom, pobjedu duhovne strane nad čulima i za hrišćanina on predstavlja pripremu za obilježavanje i proslavu Vaskrsa.

Prema kalendaru SPC, uz jednodnevne postove postoje i četiri višednevna posta, a osim Časnog, to su i Božićni, Petrovski i Velikogospojinski post.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Milan

13.03.2016 20:47

Od sutra bi trebali biti u postu..u molitvi, praštanju i pokajanju.Ako vam je sve ovo teško i puno..ja praštanje predlažem kao nešto što nam je sad najpotrebnije i nadam se da mi sveštenici neće zamjeriti. Svima želim ugodan i blagodaran post.

ODGOVORITE
Name

pop

13.03.2016 21:01

Sutra sveštenici kreću u skupljanje harača,,osvećenje vodice po kućama ,,.Hajte snaše božije bile,,vaša voda,vaš bosiljak,vaš tamjan i svećica,ja sam tu samo da vam uzmem pare i da vam zapjevam 5 minuta,popršćem vas vodurinom iz vaše ćase po glavuši, turim vam krst pod nos i dreknem,,ljubi,,a vi ništa ne pitajte nego pare na sunce.Nekad su popovi jednom godišnje uzimali harač za vreme komunizma i vodica bila sveta celu godinu sad joj se po...ebo rok trajanja pa samo šest mjeseci more izdržat eh šta ti je bio titin komunizam i pop je moro kvalitetno jednom godišnje pjevat sad sve škart traje duplo manje a duplo skuplje.

ODGOVORITE
Name

tu am

13.03.2016 21:07

docu ja na svoj mot na svoju granicu bosne tamo aman ja sam ovamo ama iz bosne i hercegovine ama nece name neki ama covjek nadam se daje covjek sa sajkacom i kokardom unistiti zemlju ima bosne i bice svidjelo se kome ili ne .

ODGOVORITE
Name

Prizma

13.03.2016 22:30

MOLI SE TI MILANE DA SKLONI KO DODIKA I BAGRU OKO NJEGA I DA DODJU KAKVI POSTENIJI LJUDI NA VLAST,NARAVNO NE BAGRA IZ DSD. OD POSTA NEMA NISTA ,NAROD DUGO POSTI ,A ONI I POPOVI SVE DEBLI I DEBLJI!

ODGOVORITE
Name

AJMO SVI

13.03.2016 22:50

VLADA JE NAROD DAVNO DOVELA U STANJE POSTA.

ODGOVORITE