Указивати на још јаче отаџбинско памћење

Више од 500 припадника Равногорског прокрета Србије, Црне Горе и Републике Српске у Добрунској Ријеци код Вишеграда присуствовало је данас обиљежавању 70 година од хапшења генерала Драже Михаиловића и убиства мајора Драгише Васиљевића, поручника Благоја Ковача и капетана Николе Мајсторовића, која су извршили припадници Одјељења за заштиту народа.

Република Српска 13.03.2016 | 19:58
Указивати на још јаче отаџбинско памћење

Скуп равногорца и њихових симпатизера почео је парастосом код спомен-обиљежја у мјесту Ундруље, гдје је Дража Михаиловић ухапшен 13. марта 1946. године. Архимандрит Јован Гардовић је послије парастоса истакао да на овом мјесту треба да се подсјетимо Дражиног завјета српству и Србима.

„Ту смо се у оволиком броју окупили да се подсјетимо њега, његове личности, његове жртве, љубави и вјере, јер је дан уочи хапшења обавио свету тајну пичешћа код проте Добра Поповића штрбачког", рекао је Гардовић.

Парастос је одржан и на гробовима Дражиних пратилаца и пред спомеником Михаиловићу у порти Храма Светог Николе у Добрунској Ријеци. Равногорци никад нису, нити ће одустати од својих циљева, а један од њих је да се открије гроб команданта српске војске у отаџбини.

„Захваљујући перфидној игри УДБЕ која је сакрила доказе, али и сталним опструкцијама, још се не зна гроб српског генерала. Ми све чинимо путем наших људи да до тога дође, али тешко је да синови убица признају да су им очеви убице, а ми синови тих жртава комунистичког црвеног терора спремни смо да на овом мјесту или на Равној гори раширимо руке, да се братски изљубимо и да опростимо тај злочин који су њихови преци починили, јер нису дјеца крива за гријехе родитеља", додао је предсједник Равногорског покрета Републике Српске Душан Сладојевић.

Предсједник Равногорског покрета Србије Предраг Богићевић каже да се Равногорски покрет у посљедње вријеме стално шири и добија ново чланство. „Наше идеје се шире и руководство покрета не може да постигне да посјети све новоформиране одборе по српским градовима и да их озваничи. Недавно је формиран одбор у Краљеву, Смедеревској Паланци, Ужицу и Зјечару. И оволики број људи на овом скупу говори о сталном омасовљавању", рекао је Богићевић.

Предсједник Регионалног одбора Равногорског покрета Републике Српске Бране Пољарац оцијенио је да то није чудно, јер се покрет бави чувањем традиције српског војника, човјекољубљем, истинољубљем и окренут је Српској православној цркви која му је водиља.

Смотру окупљених равногораца извршио је војвода Славако Алексић из Источног Сарајева, који је рекао да је дошло коначно вријеме рехабилитација српских јунака и да историја почиње да праведнике диже из гробова. Он је категоричан да равногорци никад неће одустати од откривања Дражиног „непобусаног" гроба, да ће указивати на отаџбинско памћење, учити дјецу да пишу ћирилицом и да говоре српски.

Алексић је из Добрунске Ријеке позвао Србе у Републици Српској да забораве партијску опредјељеност, да се удруже и да жешће бране Републику Српску и Србију.

(БН ТВ)