До краја године БиХ кандидатски статус

Предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић изразио је данас увјерење да ће БиХ догодине добити кандидатски статус за чланство у ЕУ, а да ће актуелна власт на нивоу БиХ одржати стабилност до краја мандата.

Босна и Херцеговина 13.03.2016 | 19:57
До краја године БиХ кандидатски статус

Човић је рекао да очекује да ће ускоро бити завршена и попуна Савјета министара БиХ, у коме недостају чланови из СББ-а.

Он је за ТВ ОБН нагласио да без стабилне власти на нивоу БиХ не би било ни предаје апликације за чланство БиХ у ЕУ, чему су претходиле бројне дипломатске активности.

"У ЕУ нисмо имали пуно проблема у вези са овим процесом, тамо смо наишли на пријатеље и добре саговорнике, али је у БиХ било много проблема, посебно на плану доношења механизма координације. Међутим, имали смо довољно политичке дрскости, али и коректности да радимо на испуњавању стратешког циља - убразања реформи за пут БиХ ка ЕУ", навео је Човић.

Он је изразио увјерење да ће све несугласице са Републиком Српском у вези са механизмом координације бити ускоро разријешене.

Човић, који је и предсједник ХДЗ-а БиХ, подсјетио је да су Хрвати већ дуже вријеме суочени са проблемима попут избора члана Предсједништва из реда хрватског народа, отежан је избор делегата у Вијећу народа Парламента БиХ, а посебно су заинтерсовани за успостављање тв-канала на хрватском језику.

"О том каналу на хрватском језику у БиХ говорићемо све док га не добијемо", поручио је Човић.

Одговарајући на питања о Суду и Тужилаштву, посебно у вези са предметом "Радончић", он је рекао да не би никоме пожелио оно што су он и његова породица преживјели док је против њега "вођен монтирани процес".

"Не пада ми напамет да коментаришем тај случај, али сам као човјек и пријатељ веома заинтерсован за судбину Радончића, са којим смо кренули у озбиљну политичку сарадњу и у којој је он потврдо да је истински партнер. Очекујем да правосуђе професионално ради свој посао", рекао је Човић.

Говорећи о измјенама и допунама Изборног закона БиХ, он је рекао да се дошло веома близу коначног рјешења, односно до договора о спорним питањима, укључујући статус града Мостара и одлуку у предмету "Сејдић и Финци".

Човић је навео да се СДА и ХДЗ нису још договорили, али да воде разговоре како би постигли рјешења да Мостар буде јединствен град, без мајоризације и да се развија на партнерству које треба градити повјерењем и међусобним уважавањем.

Недавну посјету чланова Предсједништва БиХ Хрватској, Човић је означио као веома успјешну, и најавио је да ће ускоро бити одржани састанци парламентарних делагација БиХ и Хрватске, као и представника Владе Хрватске и Савјета министара БиХ.

Он је изразио жаљење што је други пут одгођена посјета БиХ предсједника Србије Томислава Николића, додајући да се нада да ће се та посјета догодити након избора у Србији.

Одговарајући на питање о изјави лидера ДФ-а Жељка Комшића који тврди да на политичкој сцени БиХ слиједи избацивање СДС-а из власти, а да у Савјет министара БиХ улази СНСД, Човић је рекао да Комшић може да говори шта хоће, али да нико у власти већ годину дана такву могућност или намјеру није помињао.

"Не постоје никаква размишљања о томе и ту неме дилеме. Коалиција остаје до краја мандата, а колико ће бити успјешна остаје да се види. У сваком случају мора постојати коректна међусобна сарадња свих нивоа власти у БиХ, па тако и са Владом Републике Српске, као и са СНСД-ом", поручио је Човић.

Он је потврдио да ће функцију предсједавајућег Предсједништва БиХ од 18. марта, у складу са принципом ротације, у наредних осам мјесеци обављати бошњачки члан Бакир Изетбеговић.

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Геограпхy

13.03.2016 15:58

Нешто ја теби ништа не вјерујем. Не знам због чега

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

14.03.2016 06:59

Па да видиш како послују рецимо ХТелеком, Електро, Лагер Посушје и друге њихове фирме било би ти јасно. А мимо економије, шта је њима свето? Ништа, продали би Бога за интерес.

Name

Милојица

13.03.2016 16:17

Добро, Човићу, и шта онда? Нема народ од те приче ништа!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само Вас гледам

13.03.2016 16:58

Мозе ли ико од вас политицара објаснити народу како це њему бити боље због тога сто сте предали апликацију за цланство у ЕУ? Мислим да це вама бити боље,а брига вас је за народ-овако имате простора да јос својом прицом замајавате Народ хоце посао,а не да му стално отварате перспекиве-то се зове Супља

ОДГОВОРИТЕ
Name

специјалност

13.03.2016 17:16

Овом цовјеку је морал нула.....Ова земља не мозе напред ко је води и цини власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

13.03.2016 19:02

Какав кандидатски статус??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Туга

13.03.2016 19:29

Не дрпр док год влада оволики криминал и не уклоните ове четнике и Вехабије и терористе нејма ЕУРОПЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

13.03.2016 20:39

Није ми јасно на чему Човић гради оптимизам по овом питању, изгледа да је негдје дошао до квалитетне дроге... Ништа не функционише како треба ни код нас, ни у ЕУ. Улазак сада у Европску Унију је као одлазак у четнике у прољеће 1945.... Можда њему треба ова прича да мало таласа, да му не би заиграли полиција и Тужилаштво пред вратима, као његовом другару Фахри. А он, као и велика већина политичара из сва три народа и из свих странака заслужују затвор (Човић, Радонћић, Додик, Изетбеговић, Шаровић...)

ОДГОВОРИТЕ