Do kraja godine BiH kandidatski status

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović izrazio je danas uvjerenje da će BiH dogodine dobiti kandidatski status za članstvo u EU, a da će aktuelna vlast na nivou BiH održati stabilnost do kraja mandata.

Bosna i Hercegovina 13.03.2016 | 19:57
Do kraja godine BiH kandidatski status

Čović je rekao da očekuje da će uskoro biti završena i popuna Savjeta ministara BiH, u kome nedostaju članovi iz SBB-a.

On je za TV OBN naglasio da bez stabilne vlasti na nivou BiH ne bi bilo ni predaje aplikacije za članstvo BiH u EU, čemu su prethodile brojne diplomatske aktivnosti.

"U EU nismo imali puno problema u vezi sa ovim procesom, tamo smo naišli na prijatelje i dobre sagovornike, ali je u BiH bilo mnogo problema, posebno na planu donošenja mehanizma koordinacije. Međutim, imali smo dovoljno političke drskosti, ali i korektnosti da radimo na ispunjavanju strateškog cilja - ubrazanja reformi za put BiH ka EU", naveo je Čović.

On je izrazio uvjerenje da će sve nesuglasice sa Republikom Srpskom u vezi sa mehanizmom koordinacije biti uskoro razriješene.

Čović, koji je i predsjednik HDZ-a BiH, podsjetio je da su Hrvati već duže vrijeme suočeni sa problemima poput izbora člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, otežan je izbor delegata u Vijeću naroda Parlamenta BiH, a posebno su zaintersovani za uspostavljanje tv-kanala na hrvatskom jeziku.

"O tom kanalu na hrvatskom jeziku u BiH govorićemo sve dok ga ne dobijemo", poručio je Čović.

Odgovarajući na pitanja o Sudu i Tužilaštvu, posebno u vezi sa predmetom "Radončić", on je rekao da ne bi nikome poželio ono što su on i njegova porodica preživjeli dok je protiv njega "vođen montirani proces".

"Ne pada mi napamet da komentarišem taj slučaj, ali sam kao čovjek i prijatelj veoma zaintersovan za sudbinu Radončića, sa kojim smo krenuli u ozbiljnu političku saradnju i u kojoj je on potvrdo da je istinski partner. Očekujem da pravosuđe profesionalno radi svoj posao", rekao je Čović.

Govoreći o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, on je rekao da se došlo veoma blizu konačnog rješenja, odnosno do dogovora o spornim pitanjima, uključujući status grada Mostara i odluku u predmetu "Sejdić i Finci".

Čović je naveo da se SDA i HDZ nisu još dogovorili, ali da vode razgovore kako bi postigli rješenja da Mostar bude jedinstven grad, bez majorizacije i da se razvija na partnerstvu koje treba graditi povjerenjem i međusobnim uvažavanjem.

Nedavnu posjetu članova Predsjedništva BiH Hrvatskoj, Čović je označio kao veoma uspješnu, i najavio je da će uskoro biti održani sastanci parlamentarnih delagacija BiH i Hrvatske, kao i predstavnika Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH.

On je izrazio žaljenje što je drugi put odgođena posjeta BiH predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, dodajući da se nada da će se ta posjeta dogoditi nakon izbora u Srbiji.

Odgovarajući na pitanje o izjavi lidera DF-a Željka Komšića koji tvrdi da na političkoj sceni BiH slijedi izbacivanje SDS-a iz vlasti, a da u Savjet ministara BiH ulazi SNSD, Čović je rekao da Komšić može da govori šta hoće, ali da niko u vlasti već godinu dana takvu mogućnost ili namjeru nije pominjao.

"Ne postoje nikakva razmišljanja o tome i tu neme dileme. Koalicija ostaje do kraja mandata, a koliko će biti uspješna ostaje da se vidi. U svakom slučaju mora postojati korektna međusobna saradnja svih nivoa vlasti u BiH, pa tako i sa Vladom Republike Srpske, kao i sa SNSD-om", poručio je Čović.

On je potvrdio da će funkciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH od 18. marta, u skladu sa principom rotacije, u narednih osam mjeseci obavljati bošnjački član Bakir Izetbegović.

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Geography

13.03.2016 15:58

Nešto ja tebi ništa ne vjerujem. Ne znam zbog čega

ODGOVORITE
Name

Dragan

14.03.2016 06:59

Pa da vidiš kako posluju recimo HTelekom, Elektro, Lager Posušje i druge njihove firme bilo bi ti jasno. A mimo ekonomije, šta je njima sveto? Ništa, prodali bi Boga za interes.

Name

Milojica

13.03.2016 16:17

Dobro, Čoviću, i šta onda? Nema narod od te priče ništa!

ODGOVORITE
Name

Samo Vas gledam

13.03.2016 16:58

Moze li iko od vas politicara objasniti narodu kako ce njemu biti bolje zbog toga sto ste predali aplikaciju za clanstvo u EU? Mislim da ce vama biti bolje,a briga vas je za narod-ovako imate prostora da jos svojom pricom zamajavate Narod hoce posao,a ne da mu stalno otvarate perspekive-to se zove Suplja

ODGOVORITE
Name

specijalnost

13.03.2016 17:16

Ovom covjeku je moral nula.....Ova zemlja ne moze napred ko je vodi i cini vlast.

ODGOVORITE
Name

OO7

13.03.2016 19:02

Kakav kandidatski status??

ODGOVORITE
Name

Tuga

13.03.2016 19:29

Ne drpr dok god vlada ovoliki kriminal i ne uklonite ove četnike i Vehabije i teroriste nejma EUROPE

ODGOVORITE
Name

Realno

13.03.2016 20:39

Nije mi jasno na čemu Čović gradi optimizam po ovom pitanju, izgleda da je negdje došao do kvalitetne droge... Ništa ne funkcioniše kako treba ni kod nas, ni u EU. Ulazak sada u Evropsku Uniju je kao odlazak u četnike u proljeće 1945.... Možda njemu treba ova priča da malo talasa, da mu ne bi zaigrali policija i Tužilaštvo pred vratima, kao njegovom drugaru Fahri. A on, kao i velika većina političara iz sva tri naroda i iz svih stranaka zaslužuju zatvor (Čović, Radonćić, Dodik, Izetbegović, Šarović...)

ODGOVORITE