Финални извештај о копилоту Лубицу

Андреаса Лубица, копилота компаније "Џерманвингс“ лекари су две недеље пре него што је оборио авион са 150 људи упутили на лечење у психијатријску установу.

Свијет 13.03.2016 | 13:29
Финални извештај о копилоту Лубицу

То се наводи у финалном извештају француских тужилаца који су објавили и да је Лубиц патио од тешке депресије.

У извештају се додаје да је Лубиц намерно оборио авион и захтева се строжа медицинска контрола пилота.

Истрага је показала да се Лубиц обратио неколицини лекара у месецима пре несреће, али ниједан од њих није упозорио компанију у којој је он радио, преноси ББЦ.

Француска служба за истрагу авионских несрећа (БЕА) је у свом коначном извештају навела да је Лубиц у децембру 2014. године почео да показује симптоме психотично депресивне епизоде и да се током наредних неколико месеци консултовао са неколико лекара.

Један од тих лекара је препоручио лечење Лубица у психијатријској установи само две недеље пре трагичног догађаја.

У извештају БЕА се потврђују прелиминарни закључци према којима је Лубиц одговоран за пад авиона, у којем је страдало 150 људи.

Тужиоци су пронашли доказе да је Лубиц, који је имао и проблема са видом и можда се бојао да не изгуби посао, истраживао о самоубилачким методама и крио своју болест од послодавца.

БЕА наводи и да његово ментално стање није изазивало никакву забрнутост код пилота који су летели са њим.

У извештају француске службе се, међутим, указује на "недостатак јасних смерница у немачким прописима" о томе када претња по јавну безбедност односи правагу над захтевима медицинске поверљивости.

Лубиц је летео уз лекарско уверење у којем је назначено да тај документ постаје неважећи уколико поново упадне у депресију, након неколико депресивних епизода које је имао од августа 2008. до јула 2009.

БЕА је позвала европске власти да се посвете истраживањима о неспособности пилота, посебно уколико је реч о психијатријским случајевима, и да пооштре прописе о контроли када се пилоти који имају историју психијатријских проблема прогласе подесним за летење.

Авион “Џерманвингса“ А320 летео је из Барселоне за Дизелдорф, а срушио се у француском делу Алпа 24. марта прошле године. Погинуло је свих 150 путника и чланова посаде.

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

13.03.2016 15:43

Мртва уста не говоре. Због тога је најлакше одговорност за пад авиона и смрт путника свалити сада на мртвог Лубића!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко

14.03.2016 07:43

Михаило, Ц4, Ранко75, свједок ... Који ли си ти? А за твој инфо, овај и да је зив не би имао ста да казе! То је била "фалсе флаг" операција! Скретала се тема са нецег другог...