Finalni izveštaj o kopilotu Lubicu

Andreasa Lubica, kopilota kompanije "Džermanvings“ lekari su dve nedelje pre nego što je oborio avion sa 150 ljudi uputili na lečenje u psihijatrijsku ustanovu.

Svijet 13.03.2016 | 13:29
Finalni izveštaj o kopilotu Lubicu

To se navodi u finalnom izveštaju francuskih tužilaca koji su objavili i da je Lubic patio od teške depresije.

U izveštaju se dodaje da je Lubic namerno oborio avion i zahteva se stroža medicinska kontrola pilota.

Istraga je pokazala da se Lubic obratio nekolicini lekara u mesecima pre nesreće, ali nijedan od njih nije upozorio kompaniju u kojoj je on radio, prenosi BBC.

Francuska služba za istragu avionskih nesreća (BEA) je u svom konačnom izveštaju navela da je Lubic u decembru 2014. godine počeo da pokazuje simptome psihotično depresivne epizode i da se tokom narednih nekoliko meseci konsultovao sa nekoliko lekara.

Jedan od tih lekara je preporučio lečenje Lubica u psihijatrijskoj ustanovi samo dve nedelje pre tragičnog događaja.

U izveštaju BEA se potvrđuju preliminarni zaključci prema kojima je Lubic odgovoran za pad aviona, u kojem je stradalo 150 ljudi.

Tužioci su pronašli dokaze da je Lubic, koji je imao i problema sa vidom i možda se bojao da ne izgubi posao, istraživao o samoubilačkim metodama i krio svoju bolest od poslodavca.

BEA navodi i da njegovo mentalno stanje nije izazivalo nikakvu zabrnutost kod pilota koji su leteli sa njim.

U izveštaju francuske službe se, međutim, ukazuje na "nedostatak jasnih smernica u nemačkim propisima" o tome kada pretnja po javnu bezbednost odnosi pravagu nad zahtevima medicinske poverljivosti.

Lubic je leteo uz lekarsko uverenje u kojem je naznačeno da taj dokument postaje nevažeći ukoliko ponovo upadne u depresiju, nakon nekoliko depresivnih epizoda koje je imao od avgusta 2008. do jula 2009.

BEA je pozvala evropske vlasti da se posvete istraživanjima o nesposobnosti pilota, posebno ukoliko je reč o psihijatrijskim slučajevima, i da pooštre propise o kontroli kada se piloti koji imaju istoriju psihijatrijskih problema proglase podesnim za letenje.

Avion “Džermanvingsa“ A320 leteo je iz Barselone za Dizeldorf, a srušio se u francuskom delu Alpa 24. marta prošle godine. Poginulo je svih 150 putnika i članova posade.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

13.03.2016 15:43

Мртва уста не говоре. Због тога је најлакше одговорност за пад авиона и смрт путника свалити сада на мртвог Лубића!

ODGOVORITE
Name

Neko

14.03.2016 07:43

Mihailo, C4, Ranko75, svjedok ... Koji li si ti? A za tvoj info, ovaj i da je ziv ne bi imao sta da kaze! To je bila "false flag" operacija! Skretala se tema sa neceg drugog...