Потежица о отмици српских дипломата

Није било информација да би службеници Амбасаде Србије у Либији могли да буду мета напада или да им је угрожен живот, пишу “Вечерње новости”.

Србија 12.03.2016 | 21:54
Потежица о отмици српских дипломата

То је један од одговора амбасадора Србије Оливера Потежице који су прослеђење Радној групи за испитивање околности отмице и смрти Слађане Станковић и Јовице Степића.

Потежица је навео да су службеници Амбасаде били у у аутомобилу број 001, који због застарелости није био намењен амбасадору већ га је користило особље амбасаде у Триполију. Ишли смо рутом кроз Сабрату која је оцењена као најбезбеднија.

Према информацијама београдског листа, извештај комисије коју је формирао министар спољних послова Ивица Дачић биће готов до краја следеће недеље. Тада ће се знати и даљи статус Потежице у МСП.

“Потежица је у одговорима, између осталог, инсистирао на томе да аутомобил намењен за вожњу амбасадора већ дуже време није користио, негирајући тиме медијске спекулације да је Слађану и Јовицу угрозио тиме што су они били на челу колоне. Тврди и да су поменутог дана кренули за Тунис, јер је са породицом требало да допутује у Београд. Тај пут, кроз Сабрату, како је навео, изабран је као најбезбеднији и службеници амбасаде су га користили и пре 8. новембра, када су нападнути”, наводи извор ”Вечерњих новости”.

Потежица је поновио и све оно што је раније причао о детаљима отмице.

“Осмог новембра, око 14.15 по либијском, односно око 13.15 по српском времену, на изласку из Сабрате, дошло је до напада на колону од три возила, у којој су била двоја кола Амбасаде Србије у Триполију и један аутомобил са либијским држављанином, који је био у пратњи, баш због безбедности и лакшег проласка”, навео је Потежица.

Према његовим речима он је био у првом возилу, са супругом и синовима од 14 и осам година, док су у другом са ознаком 001 били Јовица Степић и Слађана Станковић.

“Нападачи су прво инсценирали судар, односно ударили су у кола 001 и када је Степић покушао да изађе и види шта се десило, они су га буквално увукли у један од своја два аутомобила. Нападачи су затим Слађану љубазно замолили да изађе и уђе у та друга кола и одмах су нестали”, додао је Потежица.

Према речима Потежице, један од нападача, а сви су носили фантомке, нешто је довикнуо и испалио рафал у његовом правцу и ранио Либијца из пратње у бутину. О отмици су одмах обавестили све релевантне институције у Либији и Сабрати. Обећана им је свака помоћ.

Слађана Станковић и Јовица Степић, нажалост, нису дочекали ослобађање. Погинули су у америчком бомбардовању положаја Исламске државе на периферији Сабрате 19. фебруара ове године.

Извор: Б92

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

лаки

13.03.2016 10:48

Причам ти причу

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

13.03.2016 11:04

Бајка за дјецу!