Potežica o otmici srpskih diplomata

Nije bilo informacija da bi službenici Ambasade Srbije u Libiji mogli da budu meta napada ili da im je ugrožen život, pišu “Večernje novosti”.

Srbija 12.03.2016 | 21:54
Potežica o otmici srpskih diplomata

To je jedan od odgovora ambasadora Srbije Olivera Potežice koji su prosleđenje Radnoj grupi za ispitivanje okolnosti otmice i smrti Slađane Stanković i Jovice Stepića.

Potežica je naveo da su službenici Ambasade bili u u automobilu broj 001, koji zbog zastarelosti nije bio namenjen ambasadoru već ga je koristilo osoblje ambasade u Tripoliju. Išli smo rutom kroz Sabratu koja je ocenjena kao najbezbednija.

Prema informacijama beogradskog lista, izveštaj komisije koju je formirao ministar spoljnih poslova Ivica Dačić biće gotov do kraja sledeće nedelje. Tada će se znati i dalji status Potežice u MSP.

“Potežica je u odgovorima, između ostalog, insistirao na tome da automobil namenjen za vožnju ambasadora već duže vreme nije koristio, negirajući time medijske spekulacije da je Slađanu i Jovicu ugrozio time što su oni bili na čelu kolone. Tvrdi i da su pomenutog dana krenuli za Tunis, jer je sa porodicom trebalo da doputuje u Beograd. Taj put, kroz Sabratu, kako je naveo, izabran je kao najbezbedniji i službenici ambasade su ga koristili i pre 8. novembra, kada su napadnuti”, navodi izvor ”Večernjih novosti”.

Potežica je ponovio i sve ono što je ranije pričao o detaljima otmice.

“Osmog novembra, oko 14.15 po libijskom, odnosno oko 13.15 po srpskom vremenu, na izlasku iz Sabrate, došlo je do napada na kolonu od tri vozila, u kojoj su bila dvoja kola Ambasade Srbije u Tripoliju i jedan automobil sa libijskim državljaninom, koji je bio u pratnji, baš zbog bezbednosti i lakšeg prolaska”, naveo je Potežica.

Prema njegovim rečima on je bio u prvom vozilu, sa suprugom i sinovima od 14 i osam godina, dok su u drugom sa oznakom 001 bili Jovica Stepić i Slađana Stanković.

“Napadači su prvo inscenirali sudar, odnosno udarili su u kola 001 i kada je Stepić pokušao da izađe i vidi šta se desilo, oni su ga bukvalno uvukli u jedan od svoja dva automobila. Napadači su zatim Slađanu ljubazno zamolili da izađe i uđe u ta druga kola i odmah su nestali”, dodao je Potežica.

Prema rečima Potežice, jedan od napadača, a svi su nosili fantomke, nešto je doviknuo i ispalio rafal u njegovom pravcu i ranio Libijca iz pratnje u butinu. O otmici su odmah obavestili sve relevantne institucije u Libiji i Sabrati. Obećana im je svaka pomoć.

Slađana Stanković i Jovica Stepić, nažalost, nisu dočekali oslobađanje. Poginuli su u američkom bombardovanju položaja Islamske države na periferiji Sabrate 19. februara ove godine.

Izvor: B92

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

laki

13.03.2016 10:48

Pričam ti priču

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

13.03.2016 11:04

Бајка за дјецу!