Очекује се циклон из Бугарске и Румуније

Помоћник начелника Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Горан Николић изјавио је да тренутно нема већих проблема у Србији када је ријеч о поплавама. Ипак, он је рекао да су због најава Републичког хидрометеоролошког завода, превентивно појачане снаге на југу земље.

Србија 12.03.2016 | 14:02
Очекује се циклон из Бугарске и Румуније

"Од јутрос смо почели да појачавамо снаге у источној Србији, јер очекујемо циклон који је најављен из Бугарске и Румуније. У Бору, Зајечару, дијелу Ниша и јужније појачавамо снаге за случај да дође до изливања, мада су тамо празна корита ријека и немамо велике водостаје. Ми ћемо свакако бити приправни и спремни да реагујемо ако буде требало", рекао је Николић.

Источну Србију је, према његовим ријечима, РХМЗ поменуо, па су снаге превентивно од јутрос појачане, а чине их још и Војска Србије, Жандармерија, Горска служба спасавања, Црвени крст и остали који могу да помогну. Николић је оцијенио да ће бити проблематична ноћ између недјеље и понедјељка, ако дође до обилнијих падавина.

"У сваком случају, у деловима Србије који су прије пар дана били поплављени, чачански, ужички и новопазарски дио, и даље се будно мотри ситуација, јер су то угрожена подручја где и мања количина падавина може да буде проблематична", навео је он.

Николић је рекао да, када је ријеч о великим ријекама, попут Дунава и Саве, ту за сада нема проблема, није дошло до изливања ријека, и нада се да до тога неће ни доћи. Када је ријеч о ситуацији код Шапца, Николић је рекао да вијести које су се појавила да је вода пробила насип и да има проблема - нису тачне.

"Проблема нема, већ водопривредна предузећа предузимају превентивне мјере да би спријечиле пробијање, за случај да се ниво воде подигне", објаснио је он. Говорећи о другом дијелу Србије, Николић је рекао да је ноћ била мирна, па не очекује, како је рекао, ескалацију ни током дана.

Извор: Независне новине

Коментари / 0

Оставите коментар