Očekuje se ciklon iz Bugarske i Rumunije

Pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić izjavio je da trenutno nema većih problema u Srbiji kada je riječ o poplavama. Ipak, on je rekao da su zbog najava Republičkog hidrometeorološkog zavoda, preventivno pojačane snage na jugu zemlje.

Srbija 12.03.2016 | 14:02
Očekuje se ciklon iz Bugarske i Rumunije

"Od jutros smo počeli da pojačavamo snage u istočnoj Srbiji, jer očekujemo ciklon koji je najavljen iz Bugarske i Rumunije. U Boru, Zaječaru, dijelu Niša i južnije pojačavamo snage za slučaj da dođe do izlivanja, mada su tamo prazna korita rijeka i nemamo velike vodostaje. Mi ćemo svakako biti pripravni i spremni da reagujemo ako bude trebalo", rekao je Nikolić.

Istočnu Srbiju je, prema njegovim riječima, RHMZ pomenuo, pa su snage preventivno od jutros pojačane, a čine ih još i Vojska Srbije, Žandarmerija, Gorska služba spasavanja, Crveni krst i ostali koji mogu da pomognu. Nikolić je ocijenio da će biti problematična noć između nedjelje i ponedjeljka, ako dođe do obilnijih padavina.

"U svakom slučaju, u delovima Srbije koji su prije par dana bili poplavljeni, čačanski, užički i novopazarski dio, i dalje se budno motri situacija, jer su to ugrožena područja gde i manja količina padavina može da bude problematična", naveo je on.

Nikolić je rekao da, kada je riječ o velikim rijekama, poput Dunava i Save, tu za sada nema problema, nije došlo do izlivanja rijeka, i nada se da do toga neće ni doći. Kada je riječ o situaciji kod Šapca, Nikolić je rekao da vijesti koje su se pojavila da je voda probila nasip i da ima problema - nisu tačne.

"Problema nema, već vodoprivredna preduzeća preduzimaju preventivne mjere da bi spriječile probijanje, za slučaj da se nivo vode podigne", objasnio je on. Govoreći o drugom dijelu Srbije, Nikolić je rekao da je noć bila mirna, pa ne očekuje, kako je rekao, eskalaciju ni tokom dana.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 0

Ostavite komentar