Трезорско пословање од наредне године?

Министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић најавио је данас да би трезорски систем пословања у здравству могао бити уведен почетком наредне године.

Република Српска 12.03.2016 | 13:11
Трезорско пословање од наредне године?

Богданић је рекао да је у примарној заштити предвиђено да трезорско пословање иде посредством локалних заједница, а болнички сектор посредством Министарства здравља и социјалне заштите, додајући да ће УСАИД пружити техничку подршку и едукацију.

Он је као мјере за стабилизацију здравственог система Српске, које је Влада Српске усвојила на сједници 10. марта, навео и рјешавање питања измирења обавеза здравствених установа за порезе и доприносе, наводећи да већи број здравствених установа није стабилизовао своје пословање да би извршили те врсте обавеза.

"Ми смо се опредијелили да одређеном броју, око 60 здравствених установа, дамо грејс период од годину дана уз обавезу да заостале обавезе за порезе и доприносе плаћају уз текуће обавезе по порезима и доприносима", рекао је Богданић.

Према његовим ријечима, међу мјере спадају и помоћ Универзитетском клиничком центру /УКЦ/ Републике Српске, као најзначајнијој здравственој установи у Републици, у набавци санитетског материјала, лијекова и осталих потреба битних за рад, а та мјера биће реализована заједно са Фондом здравственог осигурања /ФЗО/ Српске.

"Опредијелили смо се и за потпуну централизацију набавки од лијекова до санитетског материјала, хране, енергената и сервиса да би се направиле одређене уштеде, као и да би створили услови да све здравствене установе и сви корисници услуга болница имају идентичан квалитет услуга", навео је Богданић.

Директор ФЗО Дарко Томаш рекао је ће систем централизованих набавки омогућити мање трошкове и ефикаснији систем набавки, додајући да ће тиме престати да постоји потреба рада лица у болницама на пословима набавки.

Он је додао да је у прошлој години Фонд спровео више од 300 поступака јавних набавки у укупној вриједности већој од 80 милиона КМ, као и да ревизија није нашла никакве замјерке на спроведене набавке.

Коментари / 0

Оставите коментар