Trezorsko poslovanje od naredne godine?

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Dragan Bogdanić najavio je danas da bi trezorski sistem poslovanja u zdravstvu mogao biti uveden početkom naredne godine.

Republika Srpska 12.03.2016 | 13:11
Trezorsko poslovanje od naredne godine?

Bogdanić je rekao da je u primarnoj zaštiti predviđeno da trezorsko poslovanje ide posredstvom lokalnih zajednica, a bolnički sektor posredstvom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, dodajući da će USAID pružiti tehničku podršku i edukaciju.

On je kao mjere za stabilizaciju zdravstvenog sistema Srpske, koje je Vlada Srpske usvojila na sjednici 10. marta, naveo i rješavanje pitanja izmirenja obaveza zdravstvenih ustanova za poreze i doprinose, navodeći da veći broj zdravstvenih ustanova nije stabilizovao svoje poslovanje da bi izvršili te vrste obaveza.

"Mi smo se opredijelili da određenom broju, oko 60 zdravstvenih ustanova, damo grejs period od godinu dana uz obavezu da zaostale obaveze za poreze i doprinose plaćaju uz tekuće obaveze po porezima i doprinosima", rekao je Bogdanić.

Prema njegovim riječima, među mjere spadaju i pomoć Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske, kao najznačajnijoj zdravstvenoj ustanovi u Republici, u nabavci sanitetskog materijala, lijekova i ostalih potreba bitnih za rad, a ta mjera biće realizovana zajedno sa Fondom zdravstvenog osiguranja /FZO/ Srpske.

"Opredijelili smo se i za potpunu centralizaciju nabavki od lijekova do sanitetskog materijala, hrane, energenata i servisa da bi se napravile određene uštede, kao i da bi stvorili uslovi da sve zdravstvene ustanove i svi korisnici usluga bolnica imaju identičan kvalitet usluga", naveo je Bogdanić.

Direktor FZO Darko Tomaš rekao je će sistem centralizovanih nabavki omogućiti manje troškove i efikasniji sistem nabavki, dodajući da će time prestati da postoji potreba rada lica u bolnicama na poslovima nabavki.

On je dodao da je u prošloj godini Fond sproveo više od 300 postupaka javnih nabavki u ukupnoj vrijednosti većoj od 80 miliona KM, kao i da revizija nije našla nikakve zamjerke na sprovedene nabavke.

Komentari / 0

Ostavite komentar