Спријечити наметање резултата пописа

Представници Републике Српске у институцијама БиХ истакли су да српски министри у Савјету министара БиХ Мирко Шаровић, Драган Мектић и Игор Црнадак морају да спријече најављено наметање резултата пописа становништва.

Босна и Херцеговина 12.03.2016 | 10:28
Спријечити наметање резултата пописа

На посљедњој сједници Централног пописног бироа није постигнут договор о јединственом програму за обраду података добијених пописом због спора о томе ко спада у стално становништво, а посљедња шанса за то биће 14. март дан прије истека рока за усаглашавање рјешења.

Министар цивилних послова БиХ Адил Османовић казао је да у случају да договор не буде постигнут нека институција мора објавити  коначне резултате пописа.

- Неприхватљиви су захтјеви бошњачких политичара који на силу желе да кроз резултате пописа становништва дођу до фамозних 51 одсто становника у своју корист.Наметање лажних резултата морају да спријече српски министри -  рекла је посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић.

Посланик НДП-а Момчило Новаковић каже да је неприхватљива свака одлука супротна ставовима РС. Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић казао је да Савјет министара у овом тренутку нема у плану да пресијече и донесе коначну одлуку у вези са пописом.

Коментари / 13

Оставите коментар
Name

Зеница

12.03.2016 09:32

Ста је проблем са овим пописом

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре зеница

12.03.2016 10:50

Проблем је сто хоце 300.000 Босњака да избрису са пописа јер они нису "резидентни" односно не зиве стално у БиХ. Они су испаде криви сто су презивјели испред ноза и побјегли од куца. Људи имају јос увијек насе дрзављанство и долазе својим куцама кад могу и нико нема право ове људе избрисати. Они који то дозволе цине нови геноцид над Босњацима јер цине непостојецим 300.000 људи. На крају крајева нека раде по закону који јасно дефинира ко се мозе пописати и како. То и јесте проблем мањем ентитету који се буни сто надлезност над томе има дрзава а не ентитети. То је вец видјени проблем, као да је дејтонски систем сведски сто па узимај са њега само оно сто ти одговара. Попис је костао милионе марака и Мајкицка се сад сјетила да трази надлезности које јој не припадају. Треба од њихових плата платити троскове пописа па нек измисљају.

Name

Рс

12.03.2016 11:45

Проблем је сто тих 300000 босњака вец 25 година не зиве у бих . То су људи који су поред БиХ дрзављани и страних земаља у којима зиве вец деценијама. Дјеца тих истих су родјена у иностранству и вецина њих и не зна језик како треба а не да зиве у БиХ. Проблем је сто се ти исти пописују у европи вец 3 пута. Проблем је сто је босњацка политика пробала да их уведе у конацан број становника БиХ цисто да би доказали да је БиХ вецински босњацка дрзава. Проблем је сто остали народи нису организовали долазак својих припадника. Проблем је сто су ти људи вец пописани у европи јер тамо бораве, раде, зиве, аколују се..и тамо имају дрзављанставо. Хоцес да казес да треба да буду пописани два пута?

Name

Ба

12.03.2016 12:09

Једини у региону пописани а не избројани.Најј глупљи народ у Европи.

Name

ре рс

12.03.2016 12:11

не, хоцу да казем да ти људи имају право да се попису тамо гдје они хоце а не да им то неко намеце или забрањује, хоцу да казем су Босњаци народ са најмањим постотком двојних дрзављанстава јер и Срби и Хрвати у томе предњаце и користе све повластице које иду уз то. Мислис да се Босњацима свидјају паралелне везе и закони који вам то омогуцавају али закони су такви какви су и морамо их постовати док их не измјенимо. Босњаци су се пописали и нису се огријесили о тренутни закон којим се регулисе попис тако да се то мора постовати. Ако је мањем бх ентитету и мајкицки закон сметао сто га нису прије пописа покусали мијењати а не сада посто су потросени милиони и када им се не свидјају резултати пописа јер су Босњаци вецински народ у Босни. Па то знају и птице на грани

Name

са

12.03.2016 12:38

Стизале су и пописни листови из Србије. Сјетите се колико су ухватили на граници. Масовно се долазило из Србије и Хрватске да би били пописани. Заиста има и људи који су отисли да студорају на годину или двије. Има особа које су на привременом раду а породица овдје. Хајде да будемо реални и видимо како је Србија третирала те људе. Хајде да видимо како Хрватска. Ако су они брисали те градјане,моземо и ми. Довољно је да за 10 мин провјеримо како су то околне земље урадиле.

Name

ОО7

12.03.2016 09:41

Ре Зеница:Проблем је тај што муслимани желе да своје(већ исељене)широм света прикажу као домицилно становништво,што је ван сваке памети.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Карадоз

12.03.2016 10:56

А ти цес реци да Срби који су отисли из БиХ нису долазили да их се пописе?

Name

Зеница

12.03.2016 11:10

Сто се онда ти исти који су расељени користе за изборе?Хаман се као по обицају узима са сведског стола како коме пасе.Друго лако се мозе провјерити на границним прелзима колико кога је досло..мислим на све три стране Треце зар свако ко има дрзављанство које није напустио,има мјесто пребивалиста у БИХ и самим тим треба да се налази на попису. Цетврто ево ја никад не бих досао на попис из Сведске..за кога и ције интересе бгт.Него мислим да овдје уопсте није то проблем јер није само једна страна то радила вец све три само се зна да су муслимани највисе расељени из БИХ

Name

кики

12.03.2016 11:18

РС зели да се уведу под СТАЛНИ становници,они који су ту заврсили или јос иду у сколу и раде у Српској.Глупост. Ја зивим стално овде а нити сам заврсио сколу у Српској а нити сам некад радио. Знаци ,фингирање ,са свих страна.

Name

Карадоз

12.03.2016 10:55

Како мозес наметнути резултате настале пописом. Хоце ли то представници РС реци да су резултати ЛАЗИРАНИ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

са

12.03.2016 12:42

Мозе ли да нам дају одговоре из агенције за статистику РС-а како је то Србија дефинисала резиденте? Како Хрватска и јос неке земље? Те информације могу добити за 10 мин ако позову. Засто се то прецутује. Како то да Србија мозе,а РС не мозе?! Паметнима је јасно

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дрина Ло

13.03.2016 12:27

Па да Бошњака има и 60% (а реално их нема ни 50 %) то ништа не мења у погледу неког уређења у БиХ, резултати пописа не служе у ту сврху, битно је да нису нигде већина у РС а они нека се гурају и пребројавају у сарајевској котлини колико хоће.

ОДГОВОРИТЕ