Од понедјељка скупље гориво у БиХ

Нафтни деривати, бензин и гориво, од понедјељка наредне седмице биће скупљи на великом броју бензинских пумпи у Босни и Херцеговини, потврдило је Министарство трговине ФБиХ.

Босна и Херцеговина 12.03.2016 | 08:10
Од понедјељка скупље гориво у БиХ

Дистрибутери горива за аутомобиле затражили су повећање од пет фенинга, односно десет литара бензина или нафте биће скупље пола конвертибилне марке (скоро 26 евроценти).

Произвођачи и дистрибутери нафтних деривата у овој држави истичу како је БиХ, па и сама регија Западног Балкана, сувише мало тржиште да би могла утицати на кретање цијена, тако да „само играју онако како свирају велики“.

Такође кажу како сада њихови добављачи имају дневне цијене, умјесто седмичних што је била ранија пракса. Због тога су принуђени све чешће тражити промјене цијена, а обзиром да је у БиХ слободно тржиште, односно да држава не регулише цијене, већ их само одобравају надлежне институције.

Међународна енергетска агенција је у овомјесечној процјени тржишта написала како су се „интернационалне цијене значајно опоравиле у протеклим седмицама“, што је за зналце изјава испуњена опрезним оптимизмом.

„Ово, међутим, не треба бити узето као дефинитивни знак да је најгоре готово“, наводи се у извјештају објављеном у петак. Прогнозе великих Голдман Сацхс, можда најутицајнија банка на свијету, има нешто опрезнији поглед, наводи агенција АП. У поруци клијентима

„Нови нафташки ред: Добар, лош и зао“, такође од петка, истражни тим банке упозорава да рани раст може бити „преурањен“.

„Одрживо ниске цијене су неопходне, по нашем мишљењу, да се задржи довољан ниво финансијског стреса како би се окончао ребаланс који је тек почео. Рани раст цијена би био самопоражавајући“, упозоравају из банке.

Према овој банци, „идеално“ кретање цијена нафте би било: приближно 35 долара за барел у другој четвртини 2016, пораст до просјечно 45 долара кроз другу половину године, те просјек између 55 и 60 долара 2017. године.

Поскупљења на локалним и већим тржиштима почела су прије неколико седмица, па је са рекордно ниских 26 долара на лондонској берзи, цијена горива достигла 40 долара.

То је разлог због смањења глобалне производње, а повећане потрошње. Уколико се анализе и предвиђања Голдмана обистине, а обзиром на дјеловања великих играча и реноме саме ове банке, мали играчи (као што је БиХ и регија), неће имати другог избора него се ухватити у коло повећања цијена, након периода у којем су грађани били мало одахнули.

Извор: Алџазира

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

перо

12.03.2016 07:58

Народе да знате све су банке празне сви фондови па ра нема народ то мора да пуни па било по ком основу а ви опет гласајте за ове

ОДГОВОРИТЕ
Name

влада

12.03.2016 08:09

То је за васе добро. Висе цете ринтати а мање се возати. И цијене цигарета смо подигли да би ви мање пусили, дакле бицете здравији, а ионако сте попусили...насе је да узивамо а васе је да нам то омогуците, ми смо изабрани а не ви односно ви сте изабрали нас а не ми вас. Да ми моземо бирати, ми би изабрали Свабе, они и знају и воле да раде, а ви нити знате нити хоцете да радите тако да ми мало имамо колико радимо. Дзабе нам све кад немамо базу, а немамо је јер ви нисте низаста. Да јесте, ми би владали и остатком ЕУ а не би од њих узимали кредите...Јесмо ми влада папака, зато сто сте ви папци. Какви гласаци, таква и влада!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ииии

12.03.2016 08:35

Ма браво Владо легендо.Само тари.Још то може ићи доле.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО7

12.03.2016 09:36

Већ је поскупилоу задњих 10 дана цца 20 фенинга.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пумпадзија

12.03.2016 09:37

Дуго је и трајало ови само гледају како да опорезују народ а не како да направе здраву привреду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лав ♌

12.03.2016 09:47

То је развој економије намећу народу порезе и те како зову акцизе. Људи ко мозе нека бјежи одавде овдје је прича испричала боље бити неће гарант.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

12.03.2016 10:30

Овде се висе нема ста тразити. Треба дици сидро и отици негдје далекооооо...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

12.03.2016 11:56

Ово с дизањем цијена горива нема везе с политиком опорезивања него је обично пљачкање. Тога може да се досјети само "курва и фукара". Овдје "курва и фукара" и влада а и увијек је владала јер је народ већином екстра глуп, боље рећи ретардиран, па такве изабира да раде у владама септичке јаме и тамног вилајета. Ако дижеш цијене горива, аутоматски све поскупљује. Ако се хоће имати нека друга политика опорезиванња онда се уведе различита стопа пореза на различите артикле. Не може се енормним порезима на енергенте постићи социјална политика, него све упада у проблеме и руши се!! Не могу ни њихове плате остати на нивоу од 4, 5, 6, 7000КМ а све живо развалише. Народе, ј.бо те онај ко те таквог направио и окотио!

ОДГОВОРИТЕ
Name

пунпадзија

12.03.2016 16:48

Синоц је гориво поскупило на Нестру а јос це једном у понедељак. Људи ови су зесци лопови јер је то Милетова фирма!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Возац.

12.03.2016 21:44

Ајмо бојкотовати пумпе.Будимо солидарни да се узајамно превозимо како знамо.Иде И сезона бициклизма.

Name

Још један возач

13.03.2016 00:37

На НЕСТРО пумпама нуде нагоре гориво а најскупље. Пратите колико километара предјете с њиховим горивом а колико с другим. Видјећете да је истина ово што вам кажем.

Name

борац

13.03.2016 19:57

Барел нафте око 30 долара, а ови ,наши ,незасити, поскупљују деривате.Нашим ,криминалним властима, када би Емирати довозили нафту на пумпе ,опет би поскупљивали.

ОДГОВОРИТЕ