Под лупом приватни домови за стара лица

Приватни домови за стара лица одавно су под лупом инспектора. У посљедње вријеме су масовно отварани, тако да их сада у РС има више од 40. Прошле године, већина контролисаних установа нису задовољиле стандарде, а шест је добило забрану рада јер су радиле без рјешења Министарства здравља.

Република Српска 12.03.2016 | 07:32
Под лупом приватни домови за стара лица

"Из тог разлога смо остављали дуже рокове, око 90 дана, самим власницима објеката, да обавијесте пријатеље или породицу, или уколико корисници немају никога, онда надлежни центар за социјални рад о новонасталој ситуацији да се објекат затвара", рекла је Душанка Макивић, портпарол Инспектората Републике Српске.

У тих 90 дана, власници домова могу да прибаве неопходне дозволе, и избјегну затварање. Ту могућност искористио је директор Дома за његу старијих лица из Кнежева. Подржава, каже, и затварање нелегалних приватних домова, али не оних који су једнако квалитетни као јавни. "Ми смо из Кнежева предали захтјев о добијању рјешења о испуњености услова.

Захтјев је поднијет Министарству здравља и социјалне заштите, и у току је поступак, а ја се искрено надам и очекујем да ћемо добити то рјешење", рекао је Борислав Ђенић, власник Дома за његу старијих лица Кнежево.Директори јавних домова поручују да неки ред мора да се зна.

Доста приватних установа, каже Винко Лолић, директор бањалучког Геронтолошког центра, ради на црно. Зато су им нелојална конкуренција. "Велики број тих приватних домова нити пријављују раднике нити плаћају порез, врло мали број радника је запослен, и наравно да су у могућности да буду нелојални, тј. да смањују цијене, а услуга је заиста упитна", изјавио је он.

Приватни домови пензионера доста су повољнији од државних. Док се у јавним цијене крећу од 650 до чак 1.200 КМ, у приватним смјештај може да се нађе за неколико стотина марака мање. У министарству здравља поручују да ће се озбиљније позабавити овим проблемом. Кажу и да су неки помаци већ направљени.

"Прије годину-двије јако мало домова је имало наше рјешење о испуњавању услова. Међутим, сад имамо 15 домова који имају рјешење о испуњености услова, приватних домова за смјештај старих лица, и шест је у процедури", рекла је Бранка Сладојевић, помоћница министра здравља и социјалне заштите.

Мијењаће се и законски прописи. За неколико мјесеци биће донесен нови Правилник о социјалној заштити, који ће детаљније регулисати услове отварања приватних домова.

Извор: Независне новине

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

кнезево

12.03.2016 08:47

Оа тај човјек у Кнежеву ради десет година илегално, искориштава људе који су принудјени да раде за ситан новац ни једна радница му није пријављена то сви знају... А о условима да не причам у приземљу дома је смјештен технички преглед возила толико о условима. Ако он добије дозволу онда је други и не требају тражити Јел сигурно испуњавају услове...

ОДГОВОРИТЕ
Name

дудлица

12.03.2016 12:49

А онај Милдом ,ко му је стварни власник?Све под лупу?хм,вратити осмјех на лице старом човјеку или стрпати паре у џеп за поглавника

ОДГОВОРИТЕ
Name

ПДП

12.03.2016 13:32

Ми спремамо анализу овог случаја под називом:афера 1338.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милосрђе

12.03.2016 14:44

То није афера то је сигуран случај.

ОДГОВОРИТЕ
Name

комсија

13.03.2016 12:34

Па то је СРАМОТА, докле да се неко прави луд јер гдје год цујес пропаст а нико не види нити реагује.Ја сам јуце слусао залбу висе особа да ти радници нити су обуцени ни плацени, највисе пресколовани и све најгоре. Ми само дзабе ово писемо јер код нас се неце ниста и никада промјенити. Док "Др"даје потврде за пензије пацијенти стењу у ходницима а нико неце да казе колико је лазних пензија тако остварено, ста це ти људи који су обавили пола лазних прегледа а све поциње од "породицних Др." јер они пису упуте и њима се се дају паре а они дјеле измедју себе. Бар тим који ухвацени и доказано треба одузети цојелу имовину.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дудлицу за

13.03.2016 13:43

Јок,треба дуго и доста добро ћутати,а онда кад се најмање надају ,све надокнадити- да једном двојици тројици присједне за сва времена.Остали ће се смирити.А то тужакање и чекање правде је обмана ,нема од тога значајнијих ефеката.Поготово треба добро опржит ове полушколоване глупсоне што их користе ови префригани .Префригане оставити за мезу ,имају они своју ахилову итекако.ДА,мало је вјеровати да се паметан користи лажном пензијом то може само онај кога користе ови доктори да наплате услугу .

Name

неморалнии бране достојанство

14.03.2016 02:31

Тако треба поступити у свим слућајевима,а не само пензиона

Name

Легални-нелегални домови

13.03.2016 17:29

Објавите списак легалних домова у Републици Српској који испуњавају услове за рад. Наведени списак се налази на wеб страници Министарства здравља. Такође тражите детаљан списак од надлежне инспекције који домови не раде у складу са Законо и прописима који регулишу наведену област.

ОДГОВОРИТЕ