Pod lupom privatni domovi za stara lica

Privatni domovi za stara lica odavno su pod lupom inspektora. U posljednje vrijeme su masovno otvarani, tako da ih sada u RS ima više od 40. Prošle godine, većina kontrolisanih ustanova nisu zadovoljile standarde, a šest je dobilo zabranu rada jer su radile bez rješenja Ministarstva zdravlja.

Republika Srpska 12.03.2016 | 07:32
Pod lupom privatni domovi za stara lica

"Iz tog razloga smo ostavljali duže rokove, oko 90 dana, samim vlasnicima objekata, da obavijeste prijatelje ili porodicu, ili ukoliko korisnici nemaju nikoga, onda nadležni centar za socijalni rad o novonastaloj situaciji da se objekat zatvara", rekla je Dušanka Makivić, portparol Inspektorata Republike Srpske.

U tih 90 dana, vlasnici domova mogu da pribave neophodne dozvole, i izbjegnu zatvaranje. Tu mogućnost iskoristio je direktor Doma za njegu starijih lica iz Kneževa. Podržava, kaže, i zatvaranje nelegalnih privatnih domova, ali ne onih koji su jednako kvalitetni kao javni. "Mi smo iz Kneževa predali zahtjev o dobijanju rješenja o ispunjenosti uslova.

Zahtjev je podnijet Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite, i u toku je postupak, a ja se iskreno nadam i očekujem da ćemo dobiti to rješenje", rekao je Borislav Đenić, vlasnik Doma za njegu starijih lica Kneževo.Direktori javnih domova poručuju da neki red mora da se zna.

Dosta privatnih ustanova, kaže Vinko Lolić, direktor banjalučkog Gerontološkog centra, radi na crno. Zato su im nelojalna konkurencija. "Veliki broj tih privatnih domova niti prijavljuju radnike niti plaćaju porez, vrlo mali broj radnika je zaposlen, i naravno da su u mogućnosti da budu nelojalni, tj. da smanjuju cijene, a usluga je zaista upitna", izjavio je on.

Privatni domovi penzionera dosta su povoljniji od državnih. Dok se u javnim cijene kreću od 650 do čak 1.200 KM, u privatnim smještaj može da se nađe za nekoliko stotina maraka manje. U ministarstvu zdravlja poručuju da će se ozbiljnije pozabaviti ovim problemom. Kažu i da su neki pomaci već napravljeni.

"Prije godinu-dvije jako malo domova je imalo naše rješenje o ispunjavanju uslova. Međutim, sad imamo 15 domova koji imaju rješenje o ispunjenosti uslova, privatnih domova za smještaj starih lica, i šest je u proceduri", rekla je Branka Sladojević, pomoćnica ministra zdravlja i socijalne zaštite.

Mijenjaće se i zakonski propisi. Za nekoliko mjeseci biće donesen novi Pravilnik o socijalnoj zaštiti, koji će detaljnije regulisati uslove otvaranja privatnih domova.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

knezevo

12.03.2016 08:47

Oa taj čovjek u Kneževu radi deset godina ilegalno, iskorištava ljude koji su prinudjeni da rade za sitan novac ni jedna radnica mu nije prijavljena to svi znaju... A o uslovima da ne pričam u prizemlju doma je smješten tehnički pregled vozila toliko o uslovima. Ako on dobije dozvolu onda je drugi i ne trebaju tražiti Jel sigurno ispunjavaju uslove...

ODGOVORITE
Name

dudlica

12.03.2016 12:49

A onaj Mildom ,ko mu je stvarni vlasnik?Sve pod lupu?hm,vratiti osmjeh na lice starom čovjeku ili strpati pare u džep za poglavnika

ODGOVORITE
Name

PDP

12.03.2016 13:32

Mi spremamo analizu ovog slučaja pod nazivom:afera 1338.

ODGOVORITE
Name

milosrđe

12.03.2016 14:44

To nije afera to je siguran slučaj.

ODGOVORITE
Name

komsija

13.03.2016 12:34

Pa to je SRAMOTA, dokle da se neko pravi lud jer gdje god cujes propast a niko ne vidi niti reaguje.Ja sam juce slusao zalbu vise osoba da ti radnici niti su obuceni ni placeni, najvise preskolovani i sve najgore. Mi samo dzabe ovo pisemo jer kod nas se nece nista i nikada promjeniti. Dok "Dr"daje potvrde za penzije pacijenti stenju u hodnicima a niko nece da kaze koliko je laznih penzija tako ostvareno, sta ce ti ljudi koji su obavili pola laznih pregleda a sve pocinje od "porodicnih Dr." jer oni pisu upute i njima se se daju pare a oni djele izmedju sebe. Bar tim koji uhvaceni i dokazano treba oduzeti cojelu imovinu.

ODGOVORITE
Name

dudlicu za

13.03.2016 13:43

Jok,treba dugo i dosta dobro ćutati,a onda kad se najmanje nadaju ,sve nadoknaditi- da jednom dvojici trojici prisjedne za sva vremena.Ostali će se smiriti.A to tužakanje i čekanje pravde je obmana ,nema od toga značajnijih efekata.Pogotovo treba dobro opržit ove poluškolovane glupsone što ih koriste ovi prefrigani .Prefrigane ostaviti za mezu ,imaju oni svoju ahilovu itekako.DA,malo je vjerovati da se pametan koristi lažnom penzijom to može samo onaj koga koriste ovi doktori da naplate uslugu .

Name

nemoralnii brane dostojanstvo

14.03.2016 02:31

Tako treba postupiti u svim slućajevima,a ne samo penziona

Name

Legalni-nelegalni domovi

13.03.2016 17:29

Objavite spisak legalnih domova u Republici Srpskoj koji ispunjavaju uslove za rad. Navedeni spisak se nalazi na web stranici Ministarstva zdravlja. Takođe tražite detaljan spisak od nadležne inspekcije koji domovi ne rade u skladu sa Zakono i propisima koji regulišu navedenu oblast.

ODGOVORITE