ЕЛ: Ова Звезда је зрела за четвртфинале!

Никад отписани, већ европска класа: Ова Звезда је зрела за четвртфинале! Црвено-бели стигли до шесте победе у Топ 16 фази и изједначили се са Зеленима!

Кошарка 11.03.2016 | 22:15
ЕЛ: Ова Звезда је зрела за четвртфинале!

Четвртфинале Евролиге је најлепши сан који Црвена звезда сања, али је сада никада ближе томе да постане најслађа реалност. Јер после нове победе над Панатинаикосом резултатом 69:67 (10:18, 18:13, 25:11, 16:25) кошаркаши Црвене звезде дошли су на праг остварење невероватног циља и највећег успеха у клупској историји! Са две победе више од Ефеса, уз бољи учинак у међусобним окршајима, само чудо требало би да се догоди да чета Дејана Радоњића не закорачи у свет у којем до сада никад није била.

А нова рецка на зиду евролигашких успеха не само да је потпуно искучио заостатак за Зеленима по броју победа, већ је сада Црвена звезда трећепласирани тим Групе Е, што даје повољнијег противника у евентуалном надигравању пред Берлин.

Оно што је најважније у свему јесте да је Црвена звезда успела да положи велики испит, упркос томе што је барут у рукама Радоњићевих пулена био мокар у готово невиђеном издању током прве две четвртине. Турбо машина прорадила је у наставку утакмице, а Таренс Кинзи био весник луцидног „рашчишћавања“ екипе Александра Ђорђевића, иако је Елиот Вилијамс умало натерао све звездаше да зажале што су се унапред порадовали.

Питање победника практично је решено у последњим тренуцима, када су мирне руке били Кинзи, Дангубић, Милер и Цирбес, а гостима је тако мало недостајало да шокирају Комбанк Арену. Ник Калатес је у кључним тренуцима поклекао.

За разлику од готово савршеног првог полувремена у Истанбулу претходне недеље, кошаркаши Црвене звезде су против Панатинаикоса одиграли двадесет минута за потпуни заборав! Изузетно оше нападачко издање домаћих играча ПАО је искористио да већ у првој четвртини прегази ривала и серијом 16:4 преузме вођство у своје руке и загосподари паркетом Арене. Црвено-бели су за првих десет минута успели да изгубе посед лопте чак осам пута и прокњижила тек десет поена, што је умногоме говорило о нервози која је „пресекла“ све конце.

Оно што је Црвену звезду држало у животу јесте квалитетна реакција у одбрани, која је донекле успела да анулира најслабији офанзивни учинак у последње време. Велике проблеме Панатинаикос је у првом делу направио у рекету преко Радуљице и Гиста, где је атински такмац убацио чак 18 кошева, а поменути двојац чак 16 - први квалитетним „зидањем“ позиције, други небеским летовима и закуцавањима којима је градио енормно самопоуздање. Ипак, проценат шута за три поена био врло миноран за Зелене (1/11).

Оно што делује још невероватније јесте да је Звезда за двадесет минута борбе убацила тек 12 поена из игре, тек два из рекета, што је у досадашњем делу сезоне било и најјаче оружје под командом Цирбеса и Милера. Оно што је још невероватније јесте чак 16 са линије слободних бацања (из 20 покушаја прим.аут), што одавно није виђено на једној кошаркашкој представи. Кошаркаши Дејана Радоњића имали су тек пет убачених шутева из са свих позиција из чак осамнаест покушаја, а како су реализовали офанзивне задатке у првом делу утакмице, домаћи састав имао је огромну срећу што је резултат код одласка на велики одмор био само 31:28 за ПАО.

Међутим, полувреме за заборав изнедрило је у играчима са црвено-белим дресовима бес, који је касније преточен у велики квалитет. Уследила је експлозија која се завршила бацањем Панатинаикоса на колена! У мање од пет минута Звезда је на Кинзијевим крилима направила велики заокрет, потпуно сасекла крила противнику и у маниру праве стихије разбила Панатинаикос. Велику подршку пружили су Василије Мицић и Квинси Милера, због чега је Звезда поново изгледала као екипа која је почистила Реал, Химки, Локомотиву и остале највеће противнике. Са тим је до краја трећег квартала стигла до опипљивог вођства, од чак 11 поена, а овај период завршен је резултатом 25:11, што је само показало суви квалитет београдског састава у обе фазе игре.

Али, уместо да је на таласу одличног перформанса појурила ка мирној завршници, десио се - Елиот Вилијамс! Пуних пет и по минута српском и регионалном шампиону биле су „везане“ руке, а то је новајлија из НБА лиге брутално казнио. Са чак 11 узастопних кошева и два поена Ника Калатеса ПАО се пробудио, подигао и узвратио ударац, што је унело велики немир у сам финиш сусрета.

Победнички састав предводио је Кинзи са 19 поена, док је 16 кошева имао Милер. Била су то уједно и двојица играча са двоцифреним учинком код домаћина. Код гостију Вилијамс је убацио 17 поена, док је Радуљица скупио 11 поена и седам скокова.

Коментари / 0

Оставите коментар