EL: Ova Zvezda je zrela za četvrtfinale!

Nikad otpisani, već evropska klasa: Ova Zvezda je zrela za četvrtfinale! Crveno-beli stigli do šeste pobede u Top 16 fazi i izjednačili se sa Zelenima!

Košarka 11.03.2016 | 22:15
EL: Ova Zvezda je zrela za četvrtfinale!

Četvrtfinale Evrolige je najlepši san koji Crvena zvezda sanja, ali je sada nikada bliže tome da postane najslađa realnost. Jer posle nove pobede nad Panatinaikosom rezultatom 69:67 (10:18, 18:13, 25:11, 16:25) košarkaši Crvene zvezde došli su na prag ostvarenje neverovatnog cilja i najvećeg uspeha u klupskoj istoriji! Sa dve pobede više od Efesa, uz bolji učinak u međusobnim okršajima, samo čudo trebalo bi da se dogodi da četa Dejana Radonjića ne zakorači u svet u kojem do sada nikad nije bila.

A nova recka na zidu evroligaških uspeha ne samo da je potpuno iskučio zaostatak za Zelenima po broju pobeda, već je sada Crvena zvezda trećeplasirani tim Grupe E, što daje povoljnijeg protivnika u eventualnom nadigravanju pred Berlin.

Ono što je najvažnije u svemu jeste da je Crvena zvezda uspela da položi veliki ispit, uprkos tome što je barut u rukama Radonjićevih pulena bio mokar u gotovo neviđenom izdanju tokom prve dve četvrtine. Turbo mašina proradila je u nastavku utakmice, a Tarens Kinzi bio vesnik lucidnog „raščišćavanja“ ekipe Aleksandra Đorđevića, iako je Eliot Vilijams umalo naterao sve zvezdaše da zažale što su se unapred poradovali.

Pitanje pobednika praktično je rešeno u poslednjim trenucima, kada su mirne ruke bili Kinzi, Dangubić, Miler i Cirbes, a gostima je tako malo nedostajalo da šokiraju Kombank Arenu. Nik Kalates je u ključnim trenucima poklekao.

Za razliku od gotovo savršenog prvog poluvremena u Istanbulu prethodne nedelje, košarkaši Crvene zvezde su protiv Panatinaikosa odigrali dvadeset minuta za potpuni zaborav! Izuzetno oše napadačko izdanje domaćih igrača PAO je iskoristio da već u prvoj četvrtini pregazi rivala i serijom 16:4 preuzme vođstvo u svoje ruke i zagospodari parketom Arene. Crveno-beli su za prvih deset minuta uspeli da izgube posed lopte čak osam puta i proknjižila tek deset poena, što je umnogome govorilo o nervozi koja je „presekla“ sve konce.

Ono što je Crvenu zvezdu držalo u životu jeste kvalitetna reakcija u odbrani, koja je donekle uspela da anulira najslabiji ofanzivni učinak u poslednje vreme. Velike probleme Panatinaikos je u prvom delu napravio u reketu preko Raduljice i Gista, gde je atinski takmac ubacio čak 18 koševa, a pomenuti dvojac čak 16 - prvi kvalitetnim „zidanjem“ pozicije, drugi nebeskim letovima i zakucavanjima kojima je gradio enormno samopouzdanje. Ipak, procenat šuta za tri poena bio vrlo minoran za Zelene (1/11).

Ono što deluje još neverovatnije jeste da je Zvezda za dvadeset minuta borbe ubacila tek 12 poena iz igre, tek dva iz reketa, što je u dosadašnjem delu sezone bilo i najjače oružje pod komandom Cirbesa i Milera. Ono što je još neverovatnije jeste čak 16 sa linije slobodnih bacanja (iz 20 pokušaja prim.aut), što odavno nije viđeno na jednoj košarkaškoj predstavi. Košarkaši Dejana Radonjića imali su tek pet ubačenih šuteva iz sa svih pozicija iz čak osamnaest pokušaja, a kako su realizovali ofanzivne zadatke u prvom delu utakmice, domaći sastav imao je ogromnu sreću što je rezultat kod odlaska na veliki odmor bio samo 31:28 za PAO.

Međutim, poluvreme za zaborav iznedrilo je u igračima sa crveno-belim dresovima bes, koji je kasnije pretočen u veliki kvalitet. Usledila je eksplozija koja se završila bacanjem Panatinaikosa na kolena! U manje od pet minuta Zvezda je na Kinzijevim krilima napravila veliki zaokret, potpuno sasekla krila protivniku i u maniru prave stihije razbila Panatinaikos. Veliku podršku pružili su Vasilije Micić i Kvinsi Milera, zbog čega je Zvezda ponovo izgledala kao ekipa koja je počistila Real, Himki, Lokomotivu i ostale najveće protivnike. Sa tim je do kraja trećeg kvartala stigla do opipljivog vođstva, od čak 11 poena, a ovaj period završen je rezultatom 25:11, što je samo pokazalo suvi kvalitet beogradskog sastava u obe faze igre.

Ali, umesto da je na talasu odličnog performansa pojurila ka mirnoj završnici, desio se - Eliot Vilijams! Punih pet i po minuta srpskom i regionalnom šampionu bile su „vezane“ ruke, a to je novajlija iz NBA lige brutalno kaznio. Sa čak 11 uzastopnih koševa i dva poena Nika Kalatesa PAO se probudio, podigao i uzvratio udarac, što je unelo veliki nemir u sam finiš susreta.

Pobednički sastav predvodio je Kinzi sa 19 poena, dok je 16 koševa imao Miler. Bila su to ujedno i dvojica igrača sa dvocifrenim učinkom kod domaćina. Kod gostiju Vilijams je ubacio 17 poena, dok je Raduljica skupio 11 poena i sedam skokova.

Komentari / 0

Ostavite komentar