Јавна расправа о управљању водама

У Брчком је данас вођена стручна јавна расправа о Преднацрту Плана управљања обласним ријечним сливом Саве за подручје 
дистрикта.

Република Српска 11.03.2016 | 21:05
Јавна расправа о управљању водама

Пројекат је кроз ИПА програм из 2011. подржала Европска Унија, а планови се раде у сарадњи с ресорним министарствима ентитета и дистрикта за период од шест година и усклађени су са оквирном Директивом о водама Европске уније.

Суштина Плана управљања водама финансираног из ИПА програма са 2,3 милиона евра, подршка је јачању капацитета институција ентитета и дистрикта у сектору вода, речено је на јавној расправи у Брчком.

Уз усклађивање законодавства са европском директивом, планска документација и стратегије с програмима мјера за наредних шест година, усмјерени су на одрживо, рационално и економично коришћење вода, заштиту од поплава и нарочито еколошку заштиту, нагласио је руководилац пројекта Сенад Плочо.

„Управљања водама је на нивоу ентитета и дистрикта, а међудржавна сарадња је у надлежности Министарства спољне трговине и економских односа БиХ. На свим нивоима исказан је висок степен сарадње, јер је свима јасно да воде не познају административне границе. Критичари свега наћи ће у плановима пуно мана, али су они рађени по строгим захтјевима ЕУ међу којима су тарифни систем и сектор еколошке заштите који су сложени и захтјевни“, нагласио је Плочо.

Стручне јавне расправе о управљању водама најављене су до краја марта у Оџаку, Бијељини, Травнику, Бањалуци, Сарајеву и Источном Сарајеву, након чега ће коначни предлози планова бити упућени у парламентарну процедуру ентитета и Брчко дистрикта.

БН ТВ

Коментари / 0

Оставите коментар