Бертомеу: АБА лиги евролигаш и три у Еврокупу!

Председник Евролиге Ђорди Бертомеу потврдио је да је АБА лиги понудио једно место у Евролиги и три у Еврокупу.

Кошарка 12.03.2016 | 10:20
Бертомеу: АБА лиги евролигаш и три у Еврокупу!

После практично целе сезоне проведене у најавама реструктуирања постојећих такмичења, први човек Евролиге Ђорди Бертомеудопутовао је у Београд и разговарао са челницима "вечитих" ривала, а потом и са новинарима.

Пре одговора на најважнија питања, о наступу наших тимова у такмичењима под окриљем компаније "Еуролеагуе Баскетбалл", он је захвалио Црвеној звезди на гостопримству и истакао да је њена организација претходних година постала једна од најбољих у Европи.

Потом се дотакао и промена кроз које ће проћи редукована Евролига (16 тимова) и Еврокуп (24 екипе).

Да ли ће у њима бити места за наше тимове? Хоће, и то кроз висок пласман који ће обезбедити у АБА лиги.

На конкретно питање да ли Звезда може да се нада позивници за Евролигу и друштво од 16 елитних тимова, Шпанац је одговорио:

"У новом формату нисмо предвидели позивнице. Структура је таква да ће чланови Евролиге бити клубови који су се годинама показали као најјачи у Европи. Утврдили смо које су лиге најјаче у Европи, дошли до 16 тимова и дошли до лига - ВТБ, Немачке, Шпаније и АБА лиге. Ако у будућности буде прилике за проширење, размислићемо о посебној позивници, а за сада овај формат остаје".

Дакле, тимови из Србије и из региона бориће се за пласман у најјаче такмичење кроз регионалну лигу, а Бертомеу је упитан и да ли сва четири тимова која сада учествују у "јадранском" плеј-офу испуњавају услове да заиграју у Евролиги?

"Критеријум морају да испуне сви клубови - освајач Еврокупа, сви учесници Евролиге. Сви пролазе кроз исти систем и нема препрека на том пољу. Пре годину дана смо увели и финансијску евалуацију, за сада нема забринутости и на крају сезоне ћемо проверити клубове и све те критеријуме", одложио је свој конкретан одговор Бертомеу.

У осврту на ситуацију Партизана, петопласиране екипе регионалног такмичења, Бертомеу је такође "спустио лопту" и није пружио одговор на питање да ли ће црно-бели играти следеће сезоне у Еврокупу.

"Још је рано да се говори о томе. Понудили смо једно место у Евролиги и минимум три у Еврокупу. Три су гарантована, а видећемо да ли ће бити четвртог", објаснио је први човек такмичења.

Дакле, судећи према његовим речима, у Европи ће следеће сезоне функционисати три међународна такмичења - Евролига, Еврокуп и ФИБА Лигу шампиона, против које у Барселони немају ништа против.

"Оно што прави разлику је квалитет тимова. Најквалитетнији тимови су у Евролиги, када се гледа последњих 15 година. Немамо ништа против да ФИБА организује клупско такмичење, разумемо да је то њихов посао, али ако причамо о квалитету, нема сумње да су Евролига и Еврокуп најбоља клупска такмичења у последњих 15 година и да ће бити убудуће".

Да ли је могућ разговор ФИБА и Евролиге?

"Отворени смо за сарадњу са ФИБА као што смо били годинама. Нажалост, нисмо добили никакав позитиван одговор од ФИБА, иако смо их барем два пута позвали да разговарамо. Уверен сам да ћемо имати прилику у будућности да седнемо", подвукао је Бертомеу.

Коментари / 0

Оставите коментар