Bertomeu: ABA ligi evroligaš i tri u Evrokupu!

Predsednik Evrolige Đordi Bertomeu potvrdio je da je ABA ligi ponudio jedno mesto u Evroligi i tri u Evrokupu.

Košarka 12.03.2016 | 10:20
Bertomeu: ABA ligi evroligaš i tri u Evrokupu!

Posle praktično cele sezone provedene u najavama restruktuiranja postojećih takmičenja, prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeudoputovao je u Beograd i razgovarao sa čelnicima "večitih" rivala, a potom i sa novinarima.

Pre odgovora na najvažnija pitanja, o nastupu naših timova u takmičenjima pod okriljem kompanije "Euroleague Basketball", on je zahvalio Crvenoj zvezdi na gostoprimstvu i istakao da je njena organizacija prethodnih godina postala jedna od najboljih u Evropi.

Potom se dotakao i promena kroz koje će proći redukovana Evroliga (16 timova) i Evrokup (24 ekipe).

Da li će u njima biti mesta za naše timove? Hoće, i to kroz visok plasman koji će obezbediti u ABA ligi.

Na konkretno pitanje da li Zvezda može da se nada pozivnici za Evroligu i društvo od 16 elitnih timova, Španac je odgovorio:

"U novom formatu nismo predvideli pozivnice. Struktura je takva da će članovi Evrolige biti klubovi koji su se godinama pokazali kao najjači u Evropi. Utvrdili smo koje su lige najjače u Evropi, došli do 16 timova i došli do liga - VTB, Nemačke, Španije i ABA lige. Ako u budućnosti bude prilike za proširenje, razmislićemo o posebnoj pozivnici, a za sada ovaj format ostaje".

Dakle, timovi iz Srbije i iz regiona boriće se za plasman u najjače takmičenje kroz regionalnu ligu, a Bertomeu je upitan i da li sva četiri timova koja sada učestvuju u "jadranskom" plej-ofu ispunjavaju uslove da zaigraju u Evroligi?

"Kriterijum moraju da ispune svi klubovi - osvajač Evrokupa, svi učesnici Evrolige. Svi prolaze kroz isti sistem i nema prepreka na tom polju. Pre godinu dana smo uveli i finansijsku evaluaciju, za sada nema zabrinutosti i na kraju sezone ćemo proveriti klubove i sve te kriterijume", odložio je svoj konkretan odgovor Bertomeu.

U osvrtu na situaciju Partizana, petoplasirane ekipe regionalnog takmičenja, Bertomeu je takođe "spustio loptu" i nije pružio odgovor na pitanje da li će crno-beli igrati sledeće sezone u Evrokupu.

"Još je rano da se govori o tome. Ponudili smo jedno mesto u Evroligi i minimum tri u Evrokupu. Tri su garantovana, a videćemo da li će biti četvrtog", objasnio je prvi čovek takmičenja.

Dakle, sudeći prema njegovim rečima, u Evropi će sledeće sezone funkcionisati tri međunarodna takmičenja - Evroliga, Evrokup i FIBA Ligu šampiona, protiv koje u Barseloni nemaju ništa protiv.

"Ono što pravi razliku je kvalitet timova. Najkvalitetniji timovi su u Evroligi, kada se gleda poslednjih 15 godina. Nemamo ništa protiv da FIBA organizuje klupsko takmičenje, razumemo da je to njihov posao, ali ako pričamo o kvalitetu, nema sumnje da su Evroliga i Evrokup najbolja klupska takmičenja u poslednjih 15 godina i da će biti ubuduće".

Da li je moguć razgovor FIBA i Evrolige?

"Otvoreni smo za saradnju sa FIBA kao što smo bili godinama. Nažalost, nismo dobili nikakav pozitivan odgovor od FIBA, iako smo ih barem dva puta pozvali da razgovaramo. Uveren sam da ćemo imati priliku u budućnosti da sednemo", podvukao je Bertomeu.

Komentari / 0

Ostavite komentar