Како је Звезда побјеђивала Панатинаикос?!

Београдски црвено-бели и атински зелени срећу се сваке сезоне у последње три године. До прошлог априла побеђивао је грчки тим, од тада је двапут славио српски. Питали смо капитена Звезде - који је рецепт за још један подвиг?

Кошарка 11.03.2016 | 17:40
Како је Звезда побјеђивала Панатинаикос?!

Црвена звезда и Панатинаикос редовно се од 2013. састају у Евролиги и тако стварају ривалство које је режирало неколико заиста узбудљивих утакмица.

Такав, ватрен меч могао би да буде одигран и овог петка, у пуној Комбанк арени, у присуству првог човека такмичења Ђордија Бертомеуа, који ће из ложе посматрати јако важан дуел Београђана и Атињана у борби за пласман, а можда и за треће место.

Навијачи Звезде дочекују меч са чврстим самопоуздањем, ојачаним великим евролигашким победама својих љубимаца на домаћим паркетима, али и тренутном моменту наведеног ривалства.

После две године пораза од Атињана - 2013. и 2014, током којих је Радоњићев тим два пута изгубио и неколико пута "испуштао" великог ривала, црвено-бели су прошлог фебруара "везали" и трећи пораз, а потом у априлу пробили лед и савладали "зелене", умало их избацивши из Евролиге.

Играчи Звезде потом су победили шестоструког првака Европе и ове године и то у Атини, где су у хали Панатинаикоса тријумфовали за многе и неочекивано мирно.

Шта мислите, ко ће славитии овог петка? Има ли Звезда снаге да заустави захуктали и "освежени" ПАО и његову серију од пет евролигашких победа?

За разлику од претходних мечева у Београду, Звезда и Панатинаикос вечерас ће се први пут срести у Комбанк арени. Последња два меча одиграли су у хали "Александар Николић", где је 2013. Блејк Шилб одвео дуел у продужетак, па Мајк Батист искористио излазак из игре Катића и Раденовића због пет фаулова, да би "напао" тада јако младог Луку Митровића и погурао свој тим ка победи 90:86.

Прошлог априла - исход је на истом месту био другачији.

"Из те утакмице у којој смо их добили први пут, као најупечатљивији моменат памтим кад је Јака постигао тројку уз фаул... Мислим да је то преломило и да смо захваљујући томе победили, али не треба заборавити и све што смо урадили до тог момента, наравно", рекао је Бранко Лазић у четвртак, након последњег вечерњег тренинга пред нови дуел.

Блажичев погодак за три, уз фаул Владимира Јанковића, отворио је те вечери врата црвено-белима ка тријумфу, који је "оверио" Бобан Марјановић, поенима две секунде пре краја, на свом последњем евролигашком наступу за Звезду.

Славећи победу свог тима, навијачи црвено-белих брзо су потиснули из памћења моменат из 35. минута, када је Радоњић затражио тајм-аут после погодака Фоциса и Папаса за значајних "плус 8" за госте (50:58). После реакције са клупе, црвено-бели су повећали агресивност у одбрани и примицали се противнику мало по мало, инсистирањем на игри Николе Калинића на ниском посту.

Садашњи играч Фенербахчеа изнуђивао је фаулове и смањивао са "црте" разлику до поседа заостатка и уз чвршћу тимску одбрану на својој половини (Митровић украо две лопте) створио Блажичу шансу да тројком режира један од најупечатљивијих момената те сезоне.

Душко Ивановић тада је водио Панатинаикос и после утакмице хвалио је пик-ен-рол игру црвено-белих и критиковао свој тим зато што је дозволио Калинићу да у завршници гради позиције под кошем.

"Кажем, Блажићева тројка је заиста била јако важан шут, али играли смо и веома чврсту одбрану, која нас је држала у игри све време и водила кроз меч. Због ње смо и дошли у ситуацију да тај шут одлучи ко ће победити", додао је Лазић.

Са тако вредним скалпом у својој колекцији, Звезда је недуго потом изборила још једно учешће у Евролиги и поново се ове зиме састала са истим ривалом. И опет је славила.

У атинској вечери црвено-белих за памћење, Радоњићев тим контролисао је резултат од почетка до краја меча, у нападу се ослањао на осовине Јовић - Цирбес, односно Кинзи - Штимац и чврстом одбраном бранио и одбранио предност.

После утакмице, посебно је упадао у очи податак да је Звезда у Грчкој у свом рекету сакупила само два скока мање од збирног броја скокова противника (30:32). Тој цифри је у нападу додала 11 ухваћених лопти у нападу, али и чак 20 асистенција, као доказ тимске игре и продуктивне сарадње играча.

Иако та победа српског шампиона није имала само једног хероја, наведеним презименима морало би да буде додато и Лазићево, јер је осим убачених 11 поена дао велики допринос на својој половини, где је чувајући Дијамантидиса одиграо једну од најбољих партија ове сезоне.

"Што се тиче наше прошле међусобне утакмице, не могу да издвојим неки такав посебан детаљ, али опет бих истакао ту тимску, агресивну одбрану и контролу скока. Она нас је и у тој утакмици довела у могућност да добијемо доста лакше него што је било очекивано, што смо и урадили", рекао је Лазић.

С обзиром на то да је капитен Звезде у осврту на обе утакмице као заједничке факторе истакао значај добре одбране, јасно је претпоставити шта је по њему кључ успеха и у вечерашњој утакмици.

"Исто важи и за овај меч, наравно. С обзиром да су они подигли форму од нашег последњег сусрета и да су променили, ојачали састав, јасно је да ће бити доста тешко, али верујем да ћемо уз јако важну одбрану и добру концентрацију у свих 40 минута успети да одиграмо онако како хоћемо и надам се да ћемо се, у том случају, радовати са навијачима новим бодовима", подвукао је Лазић.

Црвена звезда Телеком - ПАО, нова епизода: петак у 20.00 часова!

Коментари / 0

Оставите коментар