Kako je Zvezda pobjeđivala Panatinaikos?!

Beogradski crveno-beli i atinski zeleni sreću se svake sezone u poslednje tri godine. Do prošlog aprila pobeđivao je grčki tim, od tada je dvaput slavio srpski. Pitali smo kapitena Zvezde - koji je recept za još jedan podvig?

Košarka 11.03.2016 | 17:40
Kako je Zvezda pobjeđivala Panatinaikos?!

Crvena zvezda i Panatinaikos redovno se od 2013. sastaju u Evroligi i tako stvaraju rivalstvo koje je režiralo nekoliko zaista uzbudljivih utakmica.

Takav, vatren meč mogao bi da bude odigran i ovog petka, u punoj Kombank areni, u prisustvu prvog čoveka takmičenja Đordija Bertomeua, koji će iz lože posmatrati jako važan duel Beograđana i Atinjana u borbi za plasman, a možda i za treće mesto.

Navijači Zvezde dočekuju meč sa čvrstim samopouzdanjem, ojačanim velikim evroligaškim pobedama svojih ljubimaca na domaćim parketima, ali i trenutnom momentu navedenog rivalstva.

Posle dve godine poraza od Atinjana - 2013. i 2014, tokom kojih je Radonjićev tim dva puta izgubio i nekoliko puta "ispuštao" velikog rivala, crveno-beli su prošlog februara "vezali" i treći poraz, a potom u aprilu probili led i savladali "zelene", umalo ih izbacivši iz Evrolige.

Igrači Zvezde potom su pobedili šestostrukog prvaka Evrope i ove godine i to u Atini, gde su u hali Panatinaikosa trijumfovali za mnoge i neočekivano mirno.

Šta mislite, ko će slavitii ovog petka? Ima li Zvezda snage da zaustavi zahuktali i "osveženi" PAO i njegovu seriju od pet evroligaških pobeda?

Za razliku od prethodnih mečeva u Beogradu, Zvezda i Panatinaikos večeras će se prvi put sresti u Kombank areni. Poslednja dva meča odigrali su u hali "Aleksandar Nikolić", gde je 2013. Blejk Šilb odveo duel u produžetak, pa Majk Batist iskoristio izlazak iz igre Katića i Radenovića zbog pet faulova, da bi "napao" tada jako mladog Luku Mitrovića i pogurao svoj tim ka pobedi 90:86.

Prošlog aprila - ishod je na istom mestu bio drugačiji.

"Iz te utakmice u kojoj smo ih dobili prvi put, kao najupečatljiviji momenat pamtim kad je Jaka postigao trojku uz faul... Mislim da je to prelomilo i da smo zahvaljujući tome pobedili, ali ne treba zaboraviti i sve što smo uradili do tog momenta, naravno", rekao je Branko Lazić u četvrtak, nakon poslednjeg večernjeg treninga pred novi duel.

Blažičev pogodak za tri, uz faul Vladimira Jankovića, otvorio je te večeri vrata crveno-belima ka trijumfu, koji je "overio" Boban Marjanović, poenima dve sekunde pre kraja, na svom poslednjem evroligaškom nastupu za Zvezdu.

Slaveći pobedu svog tima, navijači crveno-belih brzo su potisnuli iz pamćenja momenat iz 35. minuta, kada je Radonjić zatražio tajm-aut posle pogodaka Focisa i Papasa za značajnih "plus 8" za goste (50:58). Posle reakcije sa klupe, crveno-beli su povećali agresivnost u odbrani i primicali se protivniku malo po malo, insistiranjem na igri Nikole Kalinića na niskom postu.

Sadašnji igrač Fenerbahčea iznuđivao je faulove i smanjivao sa "crte" razliku do poseda zaostatka i uz čvršću timsku odbranu na svojoj polovini (Mitrović ukrao dve lopte) stvorio Blažiču šansu da trojkom režira jedan od najupečatljivijih momenata te sezone.

Duško Ivanović tada je vodio Panatinaikos i posle utakmice hvalio je pik-en-rol igru crveno-belih i kritikovao svoj tim zato što je dozvolio Kaliniću da u završnici gradi pozicije pod košem.

"Kažem, Blažićeva trojka je zaista bila jako važan šut, ali igrali smo i veoma čvrstu odbranu, koja nas je držala u igri sve vreme i vodila kroz meč. Zbog nje smo i došli u situaciju da taj šut odluči ko će pobediti", dodao je Lazić.

Sa tako vrednim skalpom u svojoj kolekciji, Zvezda je nedugo potom izborila još jedno učešće u Evroligi i ponovo se ove zime sastala sa istim rivalom. I opet je slavila.

U atinskoj večeri crveno-belih za pamćenje, Radonjićev tim kontrolisao je rezultat od početka do kraja meča, u napadu se oslanjao na osovine Jović - Cirbes, odnosno Kinzi - Štimac i čvrstom odbranom branio i odbranio prednost.

Posle utakmice, posebno je upadao u oči podatak da je Zvezda u Grčkoj u svom reketu sakupila samo dva skoka manje od zbirnog broja skokova protivnika (30:32). Toj cifri je u napadu dodala 11 uhvaćenih lopti u napadu, ali i čak 20 asistencija, kao dokaz timske igre i produktivne saradnje igrača.

Iako ta pobeda srpskog šampiona nije imala samo jednog heroja, navedenim prezimenima moralo bi da bude dodato i Lazićevo, jer je osim ubačenih 11 poena dao veliki doprinos na svojoj polovini, gde je čuvajući Dijamantidisa odigrao jednu od najboljih partija ove sezone.

"Što se tiče naše prošle međusobne utakmice, ne mogu da izdvojim neki takav poseban detalj, ali opet bih istakao tu timsku, agresivnu odbranu i kontrolu skoka. Ona nas je i u toj utakmici dovela u mogućnost da dobijemo dosta lakše nego što je bilo očekivano, što smo i uradili", rekao je Lazić.

S obzirom na to da je kapiten Zvezde u osvrtu na obe utakmice kao zajedničke faktore istakao značaj dobre odbrane, jasno je pretpostaviti šta je po njemu ključ uspeha i u večerašnjoj utakmici.

"Isto važi i za ovaj meč, naravno. S obzirom da su oni podigli formu od našeg poslednjeg susreta i da su promenili, ojačali sastav, jasno je da će biti dosta teško, ali verujem da ćemo uz jako važnu odbranu i dobru koncentraciju u svih 40 minuta uspeti da odigramo onako kako hoćemo i nadam se da ćemo se, u tom slučaju, radovati sa navijačima novim bodovima", podvukao je Lazić.

Crvena zvezda Telekom - PAO, nova epizoda: petak u 20.00 časova!

Komentari / 0

Ostavite komentar