У "Марсовској башти" добро родили парадајз и грашак

Холандски истраживачи успешно су узгојили парадајз и грашак у условима какви владају на Марсу.

Занимљивости 11.03.2016 | 10:01
У "Марсовској башти" добро родили парадајз и грашак

Тим Вагенинген универзитета и истраживачког центра направио је 10 различитих врста усева на тлу које подражава оно на Марсу и Месецу, а овог пута приноси су били већи него приликом првог експеримента.

Добијени плодови су јестиви, али се истраживачи суздржавају од “марсовског оброка” све док са сигурношћу не буду могли да докажу да та храна не садржи отровне тешке метале из тла.

У овом експерименту узгојени су парадајз, грашак, раж, рукола, ротквице и вртни крес. У контролним усевима никли су празилук, спанаћ, киноа и влашац, а за њих је кориштен компост.

Истраживачи раде на томе да обезбеде добре усеве за прве досељенике на Марс и Месец. Од првог експеримента, тим је направио неколико унапређења.

“Укупна надземна биомаса произведена на тлу које симулира Марсовско није била значајно другачија у односу на контролну”, каже истраживач др Вигер Вамелинк.

“Користили смо плитке посуде, уместо малих саксија и додавали органски материјал (свеже сечену траву). То је решило проблем заливања, који смо имали у првом експерименту, а земљиште је добило и потребно ђубриво”.

Најбоље резултате постигли су на симулатору Месечевог тла, будући да је први експеримент био потпуни фијаско. У другој рунди биљке су бујале и истраживачи су успели да узгоје исте врсте као на симулатору Марсовског тла, као и у контролним усевима.

Иако је “Марсовско тло” дало нешто мање укупне приносе, у односу на Земаљско, истраживачи кажу да је то последица тога што су само у једној од посуда приноси били мањи, што се одразило на укупан резултат, али да статистички нису примећене никакве разлике.

“Заиста смо се изненадили”, каже Вамелинк. “То је показатељ да симулатор Марсовског тла има велики потенцијал када се правилно припреми и залива”. Најслабије приносе дао је симулатор Месечевог тла – упола мање.

Даља истраживања тицаће се безбедности конзумације такве хране.

“Експеримент ће почети у априлу и тада би требало да узгајамо и кромпир и пасуљ. Ако се испостави да су плодови безбедни за јело, финансијери пројекта ће бити позвани на ‘Марсовску вечеру’”, каже Вамелинк.

Ипак, још нема говора о томе да су решени сви проблеми који се тичу узгоја хране на Марсу. Сви добијени плодови у овом експерименту настали су у условима Земљине гравитације и атмосфере.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар