Глауком - тихи крадљивац вида!

У свијету се обиљежава недеља борбе против глаукома, што је други најчешћи узрок сљепила. За глауком ока се каже да је тихи крадљивац вида – најчешће нема симптома док не постане прекасно, што значи да је редовна, превентивна посјета офталмологу од кључног значаја у очувању чула вида, нарочито након 40. године живота.

Занимљивости 10.03.2016 | 17:40
Глауком - тихи крадљивац вида!

Већ оштећени очни живци не могу се обновити, али они здрави могу се заштитити. Глауком ока, који се често тумачи као повишен очни притисак, очно је обољење које представља један од водећих узрока сљепила у свијету, али и код нас.

Офталмолог бијељинске болнице „Свети Врачеви“ др Данијела Ђукин каже да се болест развија углавном без симптома који знају да изостану у првом периоду, те се пацијенти најчешће јаве тек у каснијој фази, када је и очни притисак значајно повишен.

Према њеним ријечима најважније је прве знаке препознати на вријеме и јавити се офталмологу што прије, јер глауком једном добијен никад се не може излијечити, ипак спаса има уколико се на вријеме укључи терапија. Неки од првих знакова су непријатан притисак у оку праћен болом и пецкањем, интензивна главобоља, отежано читање и гледање, појачан замор очију, мучнина у желуцу, нагон на повраћање као и нелагодан осећај у стомаку праћен боловима.

Др Ђукин истиче да је веома битно на вријеме открити болест редовним офталмолошким прегледима. Иако је глауком неизлечива болест континуираним контролама може се сачувати вид. Главни фактори ризика за настајање глауцома су старије особе, дијабетичари, кратковидне особе и особе сродници оболелих од те болести као и оне које имају лошу циркулацију.

Офталмолози тврде да се глауком као доживотно обољење може лијечити капима, ласер терапијом и хирургијом. Сви би први преглед требали да обаве након 35. године или онда када дођу по прве наочаре за читање, а након 40. Године бар једном годишње је потребно јавити се на офталмолошки преглед.

Подсјећамо, свјетска недјеља борбе против глаукома траје до 13. марта.

Извор: Инфо БН

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

бозен

10.03.2016 22:04

Јел ово она Турбо сланк? Са мрсављења пресла на оци хехехехе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Колега

11.03.2016 13:40

Јесте, домацине. То је "ота". Дивна господја Дјукин. Ведра, драга, насмијана докторка. Вјецити борац против малоградјнских предрасуда. Срдацан поздрав од колеге!