Glaukom - tihi kradljivac vida!

U svijetu se obilježava nedelja borbe protiv glaukoma, što je drugi najčešći uzrok sljepila. Za glaukom oka se kaže da je tihi kradljivac vida – najčešće nema simptoma dok ne postane prekasno, što znači da je redovna, preventivna posјeta oftalmologu od ključnog značaja u očuvanju čula vida, naročito nakon 40. gоdine života.

Zanimljivosti 10.03.2016 | 17:40
Glaukom - tihi kradljivac vida!

Već oštećeni očni živci ne mogu se obnoviti, ali oni zdravi mogu se zaštititi. Glaukom oka, koji se često tumači kao povišen očni pritisak, očno je oboljenje koje predstavlja jedan od vodećih uzroka sljepila u svijetu, ali i kod nas.

Oftalmolog bijeljinske bolnice „Sveti Vračevi“ dr Danijela Đukin kaže da se bolest razvija uglavnom bez simptoma koji znaju da izostanu u prvom periodu, te se pacijenti najčešće jave tek u kasnijoj fazi, kada je i očni pritisak značajno povišen.

Prema njenim riječima najvažnije је prve znake prepoznati na vrijeme i javiti se oftalmologu što prije, jer glaukom jednom dobijen nikad se ne može izliječiti, ipak spasa ima ukoliko se na vrijeme uključi terapija. Neki od prvih znakova su neprijatan pritisak u oku praćen bolom i peckanjem, intenzivna glavobolja, otežano čitanje i gledanje, pojačan zamor očiju, mučnina u želucu, nagon na povraćanje kao i nelagodan osećaj u stomaku praćen bolovima.

Dr Đukin ističe da je veoma bitno na vrijeme otkriti bolest redovnim oftalmološkim pregledima. Iako je glaukom neizlečiva bolest kontinuiranim kontrolama može se sačuvati vid. Glavni faktori rizika za nastajanje glaucoma su starije osobe, dijabetičari, kratkovidne osobe i osobe srodnici obolelih od te bolesti kao i one koje imaju lošu cirkulaciju.

Oftalmolozi tvrde da se glaukom kao doživotno oboljenje može liječiti kapima, laser terapijom i hirurgijom. Svi bi prvi pregled trebali da obave nakon 35. godine ili onda kada dođu po prve naočare za čitanje, a nakon 40. Godine bar jednom godišnje je potrebno javiti se na oftalmološki pregled.

Podsjećamo, svjetska nedjelja borbe protiv glaukoma traje do 13. marta.

Izvor: Info BN

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

bozen

10.03.2016 22:04

Jel ovo ona Turbo slank? Sa mrsavljenja presla na oci hehehehe

ODGOVORITE
Name

Kolega

11.03.2016 13:40

Jeste, domacine. To je "ota". Divna gospodja Djukin. Vedra, draga, nasmijana doktorka. Vjeciti borac protiv malogradjnskih predrasuda. Srdacan pozdrav od kolege!