ЛЕ - Шпанац на "Енфилду": Биће црвених картона!

Спремите се за црвени картон у четвртак увече или "бар пенал". Зашто? Највећи енглески дерби суди најопаснији шпански арбитар.

Фудбал 10.03.2016 | 14:00
ЛЕ - Шпанац на "Енфилду": Биће црвених картона!

Највећи енглески дерби, а на центру најопаснији шпански арбитар.

Журка је загарантована!

Први пут у свом стогодишњем ривалитету, од којег нема већег на Острву, Ливерпул и Манчестер јунајтед састаће се у европским такмичењима. УЕФА је ову светковину дала у руке чувеном Карлосу Веласку Карваљу.

А, његове руке воле да машу картонима. Много!

И што је већа утакмица, што је већи набој, што је гледанији пренос, што су пуније трибине, тако је и незгоднији темперамент овог 44-годишњег индустријског инжењера из Мадрида, који је на последњих десет утакмица на којима је делио правду искључио шесторицу играча и показао невероватна 63 жута картона.

Ако знамо да за искључења, жуте картоне и пенале није неопходан строг судија када играју "редси" и "ђаволи", јер су шесторица играча искључена у последњих 16 дербија (бивши капитени Стивен Џерард и Немања Видић по два пута у тој серији), уз неколико досуђених једанаестераца, онда ће менаџери Јирген Клоп и Луј ван Гал морати посебну пажњу да обрате на менталну припрему екипа, јер би претерано подизање адреналина могло да буде погубно.

Најугроженији су Алберто Морено из Ливерпула и Крис Смолинг из Јунајтеда, који ће пропустити реванш на "Олд Трафорду" и ако добију жути картон, али ништа мање опрезни не смеју да буду ни остали играчи који буду истрчали на терен у четвртак у 21.05, у првом мечу осмине финала Лиге Европе. Поред великог броја повређених играча оба клуба, једини који не мора да брине је суспендовани Џес Лингард, који ће од стручног штаба добити фасциклу са навикама неког другог судије, одређеног за реванш у Манчестеру.

Поред помињаних Џерарда и Видића, који су по два пута добијали црвене картоне у последњих седам-осам сезона, искључивани су још Хавијер Маскерано и Џонџо Шелви, међутим господин Веласко Карваљо у свом "ЦВ" нема ништа мање славна имена која је слао под туш пре времена.

Навешћемо само неколико чувених утакмица које је судио и у којима је доминирао, како у позитивном, тако и у негативном смислу.

Отварање Европског првенства у Пољској и Украјини 2012. године припало је – њему! На распродатом "Националном стадиону" у Варшави, пред 80.000 људи и неколико десетина милиона крај малих екрана, већ у 44. минуту показао је други жути картон штоперу "хелена" Сократису Папастатопулосу, а онда у 68. минуту и директан црвени картон голману Пољске, Војчеху Шћешнију.

Још више коментара, негативних наравно, добио је после прегрубог четвртфинала Светског првенства у Бразилу, између домаће репрезентације и Колумбије, током којег је искључио Луиза Густава и поделио још девет жутих картон. Кап која је прелила чашу код Бразилаца био је тренутак који се догодио у финишу утакмице, када је Мадриђанин већ потпуно погубио конце, а све је платио Нејмар Жуниор. Он је завршио у болници са повредом кичме после погибељног старта Камила Зуниге, којем узгред речено Веласко Карваљо није показао црвени картон.

Последњи меч који је овај арбитар водио у УЕФА куповима је први сусрет осмине финала Лиге шампиона између Пари Сен Жермена и Челсија (2:1, пет жутих картона), што је био први меч ове сезоне у евро-куповима у ком мистер Карлос није показао на белу тачку или извадио црвени картон. У првој фази такмичења водио је четири сусрета и ниједном се није догодило да није досуђена једна од две најстроже казне у фудбалу.

Иначе, Веласко Карваљо по природи "навлачи" за домаћина о чему сведочи и статистика. Дупло више пенала по мечу досуђује у корист домаћина (0,24 – 0,12), а дупло више црвених и жутих картона дели гостима (0,03 – 0,07, односно 1,61 – 2,12).

Како Ливерпул ове сезоне нема пораз у Лиги Европе и има само два пораза у последњих 11 утакмица на "Енфилду", а Јунајтед девет пораза на 22 гостовања од старта сезоне, "редси" Јиргена Клопа требало би да буду благи фаворити, уз благу наклоност Веласка Карваља, али... Ван Гал има све четири победе над Ливерпулом од доласка на "Олд Трафод", а у последњих десет дуела у свим такмичењима скор је 8:2 за "ђаволе".

ПОВРЕДЕ:
Ливерпул: Гомез, Ингс, Лукас, Роситер.
Јунајтед: Валенсија, Џонс, Кин, Руни, Швајнштајгер, Шо, Јанг. Суспендован: Лингард. Није лиценциран: Бротвик-Џексон.

 

Коментари / 0

Оставите коментар