LE - Španac na "Enfildu": Biće crvenih kartona!

Spremite se za crveni karton u četvrtak uveče ili "bar penal". Zašto? Najveći engleski derbi sudi najopasniji španski arbitar.

Fudbal 10.03.2016 | 14:00
LE - Španac na "Enfildu": Biće crvenih kartona!

Najveći engleski derbi, a na centru najopasniji španski arbitar.

Žurka je zagarantovana!

Prvi put u svom stogodišnjem rivalitetu, od kojeg nema većeg na Ostrvu, Liverpul i Mančester junajted sastaće se u evropskim takmičenjima. UEFA je ovu svetkovinu dala u ruke čuvenom Karlosu Velasku Karvalju.

A, njegove ruke vole da mašu kartonima. Mnogo!

I što je veća utakmica, što je veći naboj, što je gledaniji prenos, što su punije tribine, tako je i nezgodniji temperament ovog 44-godišnjeg industrijskog inženjera iz Madrida, koji je na poslednjih deset utakmica na kojima je delio pravdu isključio šestoricu igrača i pokazao neverovatna 63 žuta kartona.

Ako znamo da za isključenja, žute kartone i penale nije neophodan strog sudija kada igraju "redsi" i "đavoli", jer su šestorica igrača isključena u poslednjih 16 derbija (bivši kapiteni Stiven Džerard i Nemanja Vidić po dva puta u toj seriji), uz nekoliko dosuđenih jedanaesteraca, onda će menadžeri Jirgen Klop i Luj van Gal morati posebnu pažnju da obrate na mentalnu pripremu ekipa, jer bi preterano podizanje adrenalina moglo da bude pogubno.

Najugroženiji su Alberto Moreno iz Liverpula i Kris Smoling iz Junajteda, koji će propustiti revanš na "Old Trafordu" i ako dobiju žuti karton, ali ništa manje oprezni ne smeju da budu ni ostali igrači koji budu istrčali na teren u četvrtak u 21.05, u prvom meču osmine finala Lige Evrope. Pored velikog broja povređenih igrača oba kluba, jedini koji ne mora da brine je suspendovani Džes Lingard, koji će od stručnog štaba dobiti fasciklu sa navikama nekog drugog sudije, određenog za revanš u Mančesteru.

Pored pominjanih Džerarda i Vidića, koji su po dva puta dobijali crvene kartone u poslednjih sedam-osam sezona, isključivani su još Havijer Maskerano i Džondžo Šelvi, međutim gospodin Velasko Karvaljo u svom "CV" nema ništa manje slavna imena koja je slao pod tuš pre vremena.

Navešćemo samo nekoliko čuvenih utakmica koje je sudio i u kojima je dominirao, kako u pozitivnom, tako i u negativnom smislu.

Otvaranje Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini 2012. godine pripalo je – njemu! Na rasprodatom "Nacionalnom stadionu" u Varšavi, pred 80.000 ljudi i nekoliko desetina miliona kraj malih ekrana, već u 44. minutu pokazao je drugi žuti karton štoperu "helena" Sokratisu Papastatopulosu, a onda u 68. minutu i direktan crveni karton golmanu Poljske, Vojčehu Šćešniju.

Još više komentara, negativnih naravno, dobio je posle pregrubog četvrtfinala Svetskog prvenstva u Brazilu, između domaće reprezentacije i Kolumbije, tokom kojeg je isključio Luiza Gustava i podelio još devet žutih karton. Kap koja je prelila čašu kod Brazilaca bio je trenutak koji se dogodio u finišu utakmice, kada je Madriđanin već potpuno pogubio konce, a sve je platio Nejmar Žunior. On je završio u bolnici sa povredom kičme posle pogibeljnog starta Kamila Zunige, kojem uzgred rečeno Velasko Karvaljo nije pokazao crveni karton.

Poslednji meč koji je ovaj arbitar vodio u UEFA kupovima je prvi susret osmine finala Lige šampiona između Pari Sen Žermena i Čelsija (2:1, pet žutih kartona), što je bio prvi meč ove sezone u evro-kupovima u kom mister Karlos nije pokazao na belu tačku ili izvadio crveni karton. U prvoj fazi takmičenja vodio je četiri susreta i nijednom se nije dogodilo da nije dosuđena jedna od dve najstrože kazne u fudbalu.

Inače, Velasko Karvaljo po prirodi "navlači" za domaćina o čemu svedoči i statistika. Duplo više penala po meču dosuđuje u korist domaćina (0,24 – 0,12), a duplo više crvenih i žutih kartona deli gostima (0,03 – 0,07, odnosno 1,61 – 2,12).

Kako Liverpul ove sezone nema poraz u Ligi Evrope i ima samo dva poraza u poslednjih 11 utakmica na "Enfildu", a Junajted devet poraza na 22 gostovanja od starta sezone, "redsi" Jirgena Klopa trebalo bi da budu blagi favoriti, uz blagu naklonost Velaska Karvalja, ali... Van Gal ima sve četiri pobede nad Liverpulom od dolaska na "Old Trafod", a u poslednjih deset duela u svim takmičenjima skor je 8:2 za "đavole".

POVREDE:
Liverpul: Gomez, Ings, Lukas, Rositer.
Junajted: Valensija, Džons, Kin, Runi, Švajnštajger, Šo, Jang. Suspendovan: Lingard. Nije licenciran: Brotvik-Džekson.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar