Највриједнији фудбалски клуб на свијету није из Европе, него из...?!

Реал Мадрид и Манчестер Јунајтед гледају у леђа кинеском Гвангжу Еверграндеу!

Фудбал 12.03.2016 | 15:20
Највриједнији фудбалски клуб на свијету није из Европе, него из...?!

Кинези су баш решили да уздрмају фудбалску планету. Претходних месеци су били главни протагонисти неких спектакуларних трансфера у којима су биле укључене астрономске суме, а сада тврде да поседују и највреднији фудбалски клуб на свету.

Кинеска државна агенција Синхуа је објавила данас да је тамошњи шампион и азијски првак Гвангжу Евергранде највреднији фудбалски клуб на планети. Синхуа тврдње поткрепљује подацима са кинеске берзе на којој се недавно трговало акцијама Гвнагжуа. Акције су достигле вртоглави раст од 40 одсто у односу на претходни пут када су се нашле на берзи. Продато је 36.000 акција по појединачној цени од 7,70 евра. То је Кинезе довело до рачунице да Гвангжу вреди 3,37 милијарди долара, ако би свака акција била продата по цени оних којима се трговало претходних дана. Подсетимо да се вредност Реал Мадрида процењује на 3,26 милијарди долара, а Манчестер Јунајтеда на 2,35 милијарди америчких долара.

Међутим, у Европи ретко ко верује тврдњама из Кине. Тачније, њихове процене вредности не пију воду на глобалном тржишту јер акције Гвангжуа не би имале такву вредност ван домаћег тржишта.

Гвангжу је најбогатији кинески клуб, огромним улагањима је загосподарио у домаћем првенству, а потом освојио две титуле у Лиги шампиона Азије. Претходне зиме је 42.000.000 евра купио колумбијског нападача Џексона Мартинеза из Кине и дао му плату од 12.000.000 евра. Око 95 одсто власничког удела у клубу имају две велике домаће компаније које имају јак ветар у леђа од државних институција.

Коментари / 0

Оставите коментар