Najvrijedniji fudbalski klub na svijetu nije iz Evrope, nego iz...?!

Real Madrid i Mančester Junajted gledaju u leđa kineskom Gvangžu Evergrandeu!

Fudbal 12.03.2016 | 15:20
Najvrijedniji fudbalski klub na svijetu nije iz Evrope, nego iz...?!

Kinezi su baš rešili da uzdrmaju fudbalsku planetu. Prethodnih meseci su bili glavni protagonisti nekih spektakularnih transfera u kojima su bile uključene astronomske sume, a sada tvrde da poseduju i najvredniji fudbalski klub na svetu.

Kineska državna agencija Sinhua je objavila danas da je tamošnji šampion i azijski prvak Gvangžu Evergrande najvredniji fudbalski klub na planeti. Sinhua tvrdnje potkrepljuje podacima sa kineske berze na kojoj se nedavno trgovalo akcijama Gvnagžua. Akcije su dostigle vrtoglavi rast od 40 odsto u odnosu na prethodni put kada su se našle na berzi. Prodato je 36.000 akcija po pojedinačnoj ceni od 7,70 evra. To je Kineze dovelo do računice da Gvangžu vredi 3,37 milijardi dolara, ako bi svaka akcija bila prodata po ceni onih kojima se trgovalo prethodnih dana. Podsetimo da se vrednost Real Madrida procenjuje na 3,26 milijardi dolara, a Mančester Junajteda na 2,35 milijardi američkih dolara.

Međutim, u Evropi retko ko veruje tvrdnjama iz Kine. Tačnije, njihove procene vrednosti ne piju vodu na globalnom tržištu jer akcije Gvangžua ne bi imale takvu vrednost van domaćeg tržišta.

Gvangžu je najbogatiji kineski klub, ogromnim ulaganjima je zagospodario u domaćem prvenstvu, a potom osvojio dve titule u Ligi šampiona Azije. Prethodne zime je 42.000.000 evra kupio kolumbijskog napadača Džeksona Martineza iz Kine i dao mu platu od 12.000.000 evra. Oko 95 odsto vlasničkog udela u klubu imaju dve velike domaće kompanije koje imaju jak vetar u leđa od državnih institucija.

Komentari / 0

Ostavite komentar