Кад Сампрас ово каже: Новак је међу највећима, а ако настави...

Легендарни амерички тенисер Пит Сампрас види Новака Ђоковића као једног од најбољих играча у историји тог спорта.

Тенис 11.03.2016 | 09:40
Кад Сампрас ово каже: Новак је међу највећима, а ако настави...

Он је такође истакао да се диви Роџеру Федереру који и у 34. години игра на врхунском нивоу, али и да му недостаје стари Рафаел Надал на АТП туру.

Сампраса су многи пре појаве Ђоковића, Федерера и Надала видели као непрокосновено најбољег у историји. Током каријере је освојио 14 Грен слемова, а први 1990. на УС опену. Од 1993. до 2000. освојио је сваки Вимблдон.

„Био сам власник тог места седам година“, каже Сампрас који није могао ни да замисли да ће већ 2009. Роџер Федерер оборити његов Грен слем рекорд.

„Било ми је драго када сам видео да је Роџер то успео на Вимблдону. Наравно, волео бих да мој рекорд остане заувек, али било је суђено да буде оборен. Роџер не само да ме је престигао него је стигао до броја 17. Рафа има 14, а Новак 11. Буквално три момка која су ме престигла у периоду од једне деценије или 15 година. То је невероватно. Нисам то очекивао.“

Британски медији су често покушавали да представе Ђоковића, Надала, Федерера и Марија као велику четворку, иако је било јасно да Шкот никада није био у категорији Србина, Шпанца и Швајцарца.

Сада се, према Сампрасовим речима, све свело на двојицу играча, иако је Ђоковић доминатан.

„Задивљен сам Роџером. Има 34 године, још увек је други или трећи на свету. Такмичи се у жељи да осваја Грен слемове, игра сјајан тенис. Скоро да игра боље сада него пре десет година. Он напредује“, каже Сампрас и додаје:

„Мислим да је сада ’велика двојка’. Искрено, Ђоковић и Федерер су најбољи на свету.“

Ипак, српски тенисер је далеко испред свих у последњих неколико година када је у питању АТП листа, а у2015. години Ђоковић је био посебно доминантан.

„Он је најбољи на свету и импресиван је. Толико је добар... Креће се добро, има све, комплетан пакет. Ментално и физички је изузетно јак. Види се да је потпуно посвећен и концентрисан на то да буде најбољи на свету. Он доминира у времену када је тенис веома јак. Његова серија у последњих неколико година је невероватна. Победити Роџера два пута на УС опену и Вимблдону, победити Рафу на Ролан Гаросу. Он је заиста један од највећих у историји. Освојио је 11 Грен слемова, а има само 28 година. Ако настави овако још три или четири године, могао би лагано да ме престигне и стигне до 16, 17.“

Сампрас се осврнуо и на Рафаела Надал који се мучи у последњих годину и по дана. Американац каже да му недостаје стари Шпанац.

„Нешто недостаје његовој игри, нисам сигуран шта. Заиста се мучи. Удара много кратких лоптица. Није агресиван као што је био. Делује нервозно. За мене је шокантно када он губи на шљаци. Али није крај за њега. Превише је добар. Превише је освојио. Саосећам се са њим. Сам сам прошао нешто слично када нисам играо добро. Изгубите самопоуздање, али ја сам имао сервис.“

Сампрас је за крај додао да не намерава да се посвети тренерском послу као Едберг, Бекер, Ченг, Лендл...

„Не желим да путујем. Немам више мотивације у себи. ако је неки клинац у ЛА и жели да спарингује са мном то је ок, али да путујем 20 недеља годишње? То не желим.“

Коментари / 0

Оставите коментар