Kad Sampras ovo kaže: Novak je među najvećima, a ako nastavi...

Legendarni američki teniser Pit Sampras vidi Novaka Đokovića kao jednog od najboljih igrača u istoriji tog sporta.

Tenis 11.03.2016 | 09:40
Kad Sampras ovo kaže: Novak je među najvećima, a ako nastavi...

On je takođe istakao da se divi Rodžeru Federeru koji i u 34. godini igra na vrhunskom nivou, ali i da mu nedostaje stari Rafael Nadal na ATP turu.

Samprasa su mnogi pre pojave Đokovića, Federera i Nadala videli kao neprokosnoveno najboljeg u istoriji. Tokom karijere je osvojio 14 Gren slemova, a prvi 1990. na US openu. Od 1993. do 2000. osvojio je svaki Vimbldon.

„Bio sam vlasnik tog mesta sedam godina“, kaže Sampras koji nije mogao ni da zamisli da će već 2009. Rodžer Federer oboriti njegov Gren slem rekord.

„Bilo mi je drago kada sam video da je Rodžer to uspeo na Vimbldonu. Naravno, voleo bih da moj rekord ostane zauvek, ali bilo je suđeno da bude oboren. Rodžer ne samo da me je prestigao nego je stigao do broja 17. Rafa ima 14, a Novak 11. Bukvalno tri momka koja su me prestigla u periodu od jedne decenije ili 15 godina. To je neverovatno. Nisam to očekivao.“

Britanski mediji su često pokušavali da predstave Đokovića, Nadala, Federera i Marija kao veliku četvorku, iako je bilo jasno da Škot nikada nije bio u kategoriji Srbina, Španca i Švajcarca.

Sada se, prema Samprasovim rečima, sve svelo na dvojicu igrača, iako je Đoković dominatan.

„Zadivljen sam Rodžerom. Ima 34 godine, još uvek je drugi ili treći na svetu. Takmiči se u želji da osvaja Gren slemove, igra sjajan tenis. Skoro da igra bolje sada nego pre deset godina. On napreduje“, kaže Sampras i dodaje:

„Mislim da je sada ’velika dvojka’. Iskreno, Đoković i Federer su najbolji na svetu.“

Ipak, srpski teniser je daleko ispred svih u poslednjih nekoliko godina kada je u pitanju ATP lista, a u2015. godini Đoković je bio posebno dominantan.

„On je najbolji na svetu i impresivan je. Toliko je dobar... Kreće se dobro, ima sve, kompletan paket. Mentalno i fizički je izuzetno jak. Vidi se da je potpuno posvećen i koncentrisan na to da bude najbolji na svetu. On dominira u vremenu kada je tenis veoma jak. Njegova serija u poslednjih nekoliko godina je neverovatna. Pobediti Rodžera dva puta na US openu i Vimbldonu, pobediti Rafu na Rolan Garosu. On je zaista jedan od najvećih u istoriji. Osvojio je 11 Gren slemova, a ima samo 28 godina. Ako nastavi ovako još tri ili četiri godine, mogao bi lagano da me prestigne i stigne do 16, 17.“

Sampras se osvrnuo i na Rafaela Nadal koji se muči u poslednjih godinu i po dana. Amerikanac kaže da mu nedostaje stari Španac.

„Nešto nedostaje njegovoj igri, nisam siguran šta. Zaista se muči. Udara mnogo kratkih loptica. Nije agresivan kao što je bio. Deluje nervozno. Za mene je šokantno kada on gubi na šljaci. Ali nije kraj za njega. Previše je dobar. Previše je osvojio. Saosećam se sa njim. Sam sam prošao nešto slično kada nisam igrao dobro. Izgubite samopouzdanje, ali ja sam imao servis.“

Sampras je za kraj dodao da ne namerava da se posveti trenerskom poslu kao Edberg, Beker, Čeng, Lendl...

„Ne želim da putujem. Nemam više motivacije u sebi. ako je neki klinac u LA i želi da sparinguje sa mnom to je ok, ali da putujem 20 nedelja godišnje? To ne želim.“

Komentari / 0

Ostavite komentar