Ово су најтраженија занимања у БиХ

Продавац, програмер и медицинско особље најтраженије су професије у БиХ. Најтраженији језици су енглески, њемачки и турски.

Босна и Херцеговина 09.03.2016 | 15:35
Ово су најтраженија занимања у БиХ

Трговац, оператер у позивном центру, комерцијалиста, програмер, медицинско особље, менаџерске позиције, угоститељски радник, заступник у продаји осигурања, монтер у грађевини и грађевински инжењери, међу десет су најтраженијих занимања у Босни и Херцеговини током прошле године, показала је анализа тржишта рада портала Посао.ба у 2015. години, чији су резултати презентовани данас.

У протеклој је години на порталу Посао.ба објављено близу 10.000 огласа за посао, док је број отворених радних позиција у оквиру огласа износио више од 21.000.

Процјењује се да је током 2015. године путем Посао.ба портала посао пронашло 19.000 особа, што је у односу на 2014. годину пораст од седам посто, док су се на листи десет најтраженијих занимања те категорија послова нашла нова занимања, попут медицинског особља и заступника у продаји осигурања.

"Листа најтраженијих занимања у БиХ по први пут биљежи значајније измјене у односу на период од протеклих неколико година, па се тако међу најтраженијим кадровима нашло медицинско особље, а угоститељских радника је тражено 35 одсто мање у односу на годину раније. Као ново занимање на листи најтраженијих нашли су се и заступници у продаји осигурања, а занимање оператера у позивном центру се попело са трећег на друго мјесто", изјавила је Едина Шеховић, ПР портала Посао.ба.

Како је рекла, највиша понуда послова била је у већим градовима БиХ, па је тако на првом мјесту према понудама послова Сарајево, са чак 27,9 одсто од укупног броја објављених огласа, а потом слиједе Бањалука са 7,4 и Мостар са 4,8 одсто.

Међу најтраженијим вјештинама за добијање посла су познавање рада на рачунару те познавање енглеског језика, али је у односу на протекле године, 2015. све више тражено и познавање других страних језика.

"Други најтраженији језик је био њемачки, док је трећи најтраженији био турски језик. Ово представља својеврсну индикацију у којим смјеровима се окреће тржиште рада у БиХ. Све више се окрећемо ка тржиштима њемачког и турског говорног подручја", изјавила је Шеховић.

Однос понуде и потражње послова је проблем који се наставља из године у годину. Категорије у дефициту послова за које је понуда послова била већа од потражње послова у 2015. години су здравство, комерцијала – продаја, електротехника - машинство, грађевинарство, информационе технологије, занатске услуге и угоститељство.

"Међу најтраженијим занимањима су информационе технологије али је проблем компанија које не могу да пронађу довољан број квалификованих кадрова, конкретно, за ту струку. С друге стране, та категорија занимања се налази међу онима у које се послотражиоци највише пријављују. Ради се о томе да компаније имају проблем да пронађу квалификоване кадрове, који ће одрговорити на све захтјеве њихових потреба и ту се јавља одређени несразмјер", додала је Шеховић.

Међу најплаћенијим занимањима прошле године биле су менаџерске позиције са просјечном мјесечном нето платом 1.665 КМ.

Међу најплаћенијим занимањима у категорији 10 најтраженијих занимања током 2015. године су програмер, са нето платом од 1.410 КМ и грађевински инжењер који је прошле године за своје услуге просјечно плаћен 1.103 КМ.

(Анадолија)

Коментари / 0

Оставите коментар