Стратфор: Свијет треба да се спреми за рат!

У сваком веку се дешава „системски рат“ и XXИ век неће бити изузет, саопштио је за „Бизнис инсајдер“ оснивач аналитичке компаније „Стратфор“ Џорџ Фридман. Он је предвидео да ће се рат распламсати на истоку Европе и на Блиском истоку.Овакав сценарио (Сирија, Источна Украјина) може се видети често: нелегитимне групе уз подршку друге државе боре се против легитимних власти земље. Ипак, да бисмо видели пример копненог рата две државе треба се вратити у 2003. годину — инвазију САД на Ирак, тврди „Бизнис инсајдер“.

Свијет 09.03.2016 | 13:04
Стратфор: Свијет треба да се спреми за рат!

Два светска рата су докази нестабилности међународног система који је одобравао вођење борбених акција за решавање међудржавних конфликата у својству законске мере спољне политике, а не крајњег средстава. Након завршетка Другог светског рата политички и правни системи различитих држава грађени на идеји спречавања рата, али да ли се ситуација на лицу места може променити, пита се „Бизнис инсајдер“.

Лист је разговарао на ову тему са оснивачем аналитичке компаније „Стратфор“ Џорџем Фриманом и он је упозорио да оваква карактеристика светске политике, као међудржавне војне акције, може поново постати актуелна. Фридман је навео да су и раније у историји били периоди када су аналитичари грешком сматрали да државе никад више неће међусобно ратовати. Експерт је нагласио да се у сваком столећу дешава „системски рат“ током којег читав систем подрхтава.Према анализи Фридмана, у сваком међународном систему имају „судбинске недостатке“. У садашњем систему, по његовим речима, налази се уништавајући фактор.

„Када такве земље, као што су Немачка, Кина и Русија опадају, и на њиховим местима долазе други, тада и почињу системски ратови. Тада постаје опасно, тако како ове земље још нису постигле равнотежу… Тако да сада видимо системске промене. Спремајте се за рат“, цитира „Бизнис инсајдер“ речи Фридмана.

Фридман је изјавио да ће у први план изаћи Јапан, Турска и Пољска. Рат ће се распламсати у источној Европи, на Блиском истоку. Осим тога, САД очекује поморски рат са Јапаном, предвиђа Џорџ Фридман.

„Сваки пут када се појављују нове силе, треба им пронаћи равнотежу. Нове државе добијају на снази, док су старе у опадању. Опасан је не само тај процес, већ позиција земље која прелази на нови ново“, сматра шеф и оснивач Стратфора.

Извор: спутникнеwс

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Паламуд

09.03.2016 12:35

Најбоље је овако као Стратфор просипати глупости и вербалну дијареју, само треба наћи будале које ће плаћати овакве "стручне анализе".

ОДГОВОРИТЕ
Name

мики

09.03.2016 13:00

Тај ја пуко ко диња сигурно враме му мрет па пласи рају

Name

Кики

09.03.2016 13:01

За овог би мого и Галијасевиц радити,да убије коју кинту,он би им јос додо брасна,запрзио би им све теорије.

Name

стратфор

09.03.2016 13:18

Паламуди као и вас двојица

ОДГОВОРИТЕ
Name

драган

09.03.2016 13:44

Треба знати да свјетска економија не базира на производњи хране него на производњи и продаји наоружања и војне опреме. А на рату се највише зарађује. Број земаља које су у конфликту је достигао критичну масу било да су изазвани природном нетрпељивошчу, било на вјештачки начин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

09.03.2016 15:08

Саморањавам се одмах ако крене овде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.9.Март.2016

09.03.2016 17:48

Г Стратфор,то је обрнуто, није Кина и Русија него, Америка.Погрешно сте схватили. Нема више Америка утицаја у свету као некада.Прошло је ваше што сте некада харали малим државма. Америка је та што је растурила Либију, Ирак, Сирију, Yугославију и Украину. Америка је мислила да се дочепа Крима али јој није успело. Зато су увели Русији санкције, обарање Руског војног авијона над Сиријом и то је било масло Америке али је г Путин добар потез урадио да је се суздржо. Зашто сада Турски авијони не иду у зрачни простор Сирије. Ишли би али с-400 не дозвољава улазак..Амери су прошлост.

ОДГОВОРИТЕ
Name

јово

09.03.2016 20:27

Па лети НАТО изнад Сирије сваки дан а ти знас да нису Турски авиони???Ет њемацки,енглески они никад и нису бомбардовали никог осим ИД ,сто се за Русију и Сирију не мозе реци.

Name

ДУЛЕ НС

10.03.2016 09:04

ХАЈДЕ ДА РЕЗИМИРАМО сто је требао рар у ИРАКУ АФГАНИСТАНУ ЛИБИЈИ АФРИЦКИМ ДРЗАВИЦАМА СИРИЈИ ЈУГОСЛАВИЈИ па господине ви нас правите лудим МИГРАНТСКА КРИЗА ста би са њом колико добију новца избеглице да се селе у европу мослите да сте стуцњак да са васом владом и унистењем све сто није по васој сулудој вољи БРУКА .

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДУЛЕ НС

10.03.2016 09:25

И да додам страх да немацка не придје ПУТИНУ вас је избезумио и направили сте мигрантску кризу кобајаги турци вас не слусају ко је овде веверица дајете паре и сут у немацку пола од њих су екстремисти тек це се видети за годину дана .