Stratfor: Svijet treba da se spremi za rat!

U svakom veku se dešava „sistemski rat“ i XXI vek neće biti izuzet, saopštio je za „Biznis insajder“ osnivač analitičke kompanije „Stratfor“ Džordž Fridman. On je predvideo da će se rat rasplamsati na istoku Evrope i na Bliskom istoku.Ovakav scenario (Sirija, Istočna Ukrajina) može se videti često: nelegitimne grupe uz podršku druge države bore se protiv legitimnih vlasti zemlje. Ipak, da bismo videli primer kopnenog rata dve države treba se vratiti u 2003. godinu — invaziju SAD na Irak, tvrdi „Biznis insajder“.

Svijet 09.03.2016 | 13:04
Stratfor: Svijet treba da se spremi za rat!

Dva svetska rata su dokazi nestabilnosti međunarodnog sistema koji je odobravao vođenje borbenih akcija za rešavanje međudržavnih konflikata u svojstvu zakonske mere spoljne politike, a ne krajnjeg sredstava. Nakon završetka Drugog svetskog rata politički i pravni sistemi različitih država građeni na ideji sprečavanja rata, ali da li se situacija na licu mesta može promeniti, pita se „Biznis insajder“.

List je razgovarao na ovu temu sa osnivačem analitičke kompanije „Stratfor“ Džordžem Frimanom i on je upozorio da ovakva karakteristika svetske politike, kao međudržavne vojne akcije, može ponovo postati aktuelna. Fridman je naveo da su i ranije u istoriji bili periodi kada su analitičari greškom smatrali da države nikad više neće međusobno ratovati. Ekspert je naglasio da se u svakom stoleću dešava „sistemski rat“ tokom kojeg čitav sistem podrhtava.Prema analizi Fridmana, u svakom međunarodnom sistemu imaju „sudbinske nedostatke“. U sadašnjem sistemu, po njegovim rečima, nalazi se uništavajući faktor.

„Kada takve zemlje, kao što su Nemačka, Kina i Rusija opadaju, i na njihovim mestima dolaze drugi, tada i počinju sistemski ratovi. Tada postaje opasno, tako kako ove zemlje još nisu postigle ravnotežu… Tako da sada vidimo sistemske promene. Spremajte se za rat“, citira „Biznis insajder“ reči Fridmana.

Fridman je izjavio da će u prvi plan izaći Japan, Turska i Poljska. Rat će se rasplamsati u istočnoj Evropi, na Bliskom istoku. Osim toga, SAD očekuje pomorski rat sa Japanom, predviđa Džordž Fridman.

„Svaki put kada se pojavljuju nove sile, treba im pronaći ravnotežu. Nove države dobijaju na snazi, dok su stare u opadanju. Opasan je ne samo taj proces, već pozicija zemlje koja prelazi na novi novo“, smatra šef i osnivač Stratfora.

Izvor: sputniknews

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Palamud

09.03.2016 12:35

Najbolje je ovako kao Stratfor prosipati gluposti i verbalnu dijareju, samo treba naći budale koje će plaćati ovakve "stručne analize".

ODGOVORITE
Name

miki

09.03.2016 13:00

Taj ja puko ko dinja sigurno vrame mu mret pa plasi raju

Name

Kiki

09.03.2016 13:01

Za ovog bi mogo i Galijasevic raditi,da ubije koju kintu,on bi im jos dodo brasna,zaprzio bi im sve teorije.

Name

stratfor

09.03.2016 13:18

Palamudi kao i vas dvojica

ODGOVORITE
Name

dragan

09.03.2016 13:44

Treba znati da svjetska ekonomija ne bazira na proizvodnji hrane nego na proizvodnji i prodaji naoružanja i vojne opreme. A na ratu se najviše zarađuje. Broj zemalja koje su u konfliktu je dostigao kritičnu masu bilo da su izazvani prirodnom netrpeljivošču, bilo na vještački način.

ODGOVORITE
Name

Dragan

09.03.2016 15:08

Samoranjavam se odmah ako krene ovde.

ODGOVORITE
Name

Neđo.9.Mart.2016

09.03.2016 17:48

G Stratfor,to je obrnuto, nije Kina i Rusija nego, Amerika.Pogrešno ste shvatili. Nema više Amerika uticaja u svetu kao nekada.Prošlo je vaše što ste nekada harali malim državma. Amerika je ta što je rasturila Libiju, Irak, Siriju, Yugoslaviju i Ukrainu. Amerika je mislila da se dočepa Krima ali joj nije uspelo. Zato su uveli Rusiji sankcije, obaranje Ruskog vojnog avijona nad Sirijom i to je bilo maslo Amerike ali je g Putin dobar potez uradio da je se suzdržo. Zašto sada Turski avijoni ne idu u zračni prostor Sirije. Išli bi ali s-400 ne dozvoljava ulazak..Ameri su prošlost.

ODGOVORITE
Name

jovo

09.03.2016 20:27

Pa leti NATO iznad Sirije svaki dan a ti znas da nisu Turski avioni???Et njemacki,engleski oni nikad i nisu bombardovali nikog osim ID ,sto se za Rusiju i Siriju ne moze reci.

Name

DULE NS

10.03.2016 09:04

HAJDE DA REZIMIRAMO sto je trebao rar u IRAKU AFGANISTANU LIBIJI AFRICKIM DRZAVICAMA SIRIJI JUGOSLAVIJI pa gospodine vi nas pravite ludim MIGRANTSKA KRIZA sta bi sa njom koliko dobiju novca izbeglice da se sele u evropu moslite da ste stucnjak da sa vasom vladom i unistenjem sve sto nije po vasoj suludoj volji BRUKA .

ODGOVORITE
Name

DULE NS

10.03.2016 09:25

I da dodam strah da nemacka ne pridje PUTINU vas je izbezumio i napravili ste migrantsku krizu kobajagi turci vas ne slusaju ko je ovde veverica dajete pare i sut u nemacku pola od njih su ekstremisti tek ce se videti za godinu dana .