Подршка тајкунима је уништила “Бирач”

Партија демократског прогреса очекује од свих надлежних институција Републике Српске да узму у разматрање сљедећу аферу и трошење народног новца заснованог на озбиљним тврдњама и чињеницама којима је учињена огромна штета по интерес Републике Српске. Очекујемо и да се преиспита одговорност лица која су произвела такво штетно дејство као резултат противуставног, незаконитог, коруптивног, нерационалног, неодговорног и непотистичког понашања.

Република Српска 09.03.2016 | 07:51
Подршка тајкунима је уништила “Бирач”

АФЕРА „Деведесет четири“

„Фабрика глинице Бирач“

Ко ће и када одговарати за то што је власт Републике Српске годинама игнорисала чињеницу да се у зворничкој Фабрици глинице “Бирач” дешава криминал неслућених размјера?

Разлог томе је био, ништа друго, до чињеница да су многи високи функционери Републике Српске последњих десетак година били директно умијешани или давали подршку организованом криминалу који се дешавао у “Бирачу”, а који је Српску коштао стотине милиона марака.

Ревизорски извјештај

Још 2010. било је јасно да се “Бирач” налази пред банкротом, када је ревизорска куће Дилоит у извјештају навела да су његови губици били 730 милиона марака и за 110 милиона марака већи од вриједности имовине Фабрике глинице! Власт ни тада није реаговала.

Када је ситуација запријетила да потпуно измакне контроли, власт је покренула брзу акцију спасавања “Бирача”, шаљући у компанију полицијске инспекторе и порезнике, али је једини епилог Владине акције је била одлука да се у “Бирачу” покрене стечајни поступак, што је и урађено.

Историја

Фабрику “Бирач” је 2001. године за 10.250.000 КМ купила литванска УКИО група. Литванци су према купопродајном уговору били дужни да у наредне три године инвестирају 56 милиона марака.

СНСД-ова власт за пропаст “Бирча” оптужује бившег премијера Драгана Микеревића. Међутим, криминал се десио у наредним годинама, када је власт сједила скрштених руку док је Владимир Романов, путем сумњивих трансакција и преко фирми повезаних са “Бирачом” из Републике Српске износио стотине милиона марака и депоновао их на рачунима у “пореским рајевима”.

Док је Романов пунио своје банковне рачуне на Дјевичанским острвима, Република Српска је гомилала губитке који су настајали по основу повластица датих “Бирчу”. Од приватизације 2001. године до почетка 2013. ти губици су нарасли на 38,8 милиона КМ.

Осим тога, по основу репрограмираних дугова према Влади Републике Српске, државним предузећима, банкама и осталим приватним субјектима “Бирач” дугује више од 50 милиона марака. ИРБ Републике Српске је фирми “Енерголинија” из групације “Бирач” 2012. дала кредит од 19,4 милиона КМ, а 2009. добили су од ИРБ добили и кредит од пет милиона марака.

“Бирчу” је 9 милиона КМ пореског дуга репрограмирано на 15 година, а само у 2012. власти Републике Српске су два пута репрограмирале обавезе зворничке фабрике од око 5,35 милиона КМ.

Алумина

Према писању појединих медија, фирма “Алумина” (повезана са “Бирчом”) је зарадила трговином глинице 320 милиона КМ, док у исто вријеме на име пореза ово предузеће Пореској управи Републике Српске дугује 1.172.388 КМ. “Алумина” је од “Бирча” куповала глиницу по ниским цијенама, а потом је, по енормно високим берзанским цијенама, продавала у иностранство и тако зарађивала огроман профит.

Раније је те послове за “Укио групу” радила фирма “Балкал”, која је само у 2005. години зарадила 102 милиона КМ. Само преко “Балкала”, који је отишао у стечај, Литванци су остали дужни Пореској управи Републике Српске 11,7 милиона марака. Остале повезане фирме са “Бирчем” чије пословање се истражује су и “Бирач Европе” из Каунаса у Литванији, “Бирач Енерго”, “Алусил” и “Енерголинија” из Зворника и “Механика” из Каракаја.

Балкан Инвестмент Банка као подршка

Литванци су у вријеме доласка у Републици Српској основали Балкан инвестмент банку (БИБ), преко које су ишли сви финансијски трансфери ових фирми, али и бројних других по цијелом свијету. Та банка је основана као подршка пословању „Бирчу“ и била је продужена рука главног власника све имовине Укио групе Владимира Романова и његове УБИГ корпорације („Укио Банка Инвестициона Група“).

БИБ је основана неопходним капиталом прописаним законом, али је сав капитал одмах по оснивању изнесен у виду кредита нерезидентним правним лицима са централама у иностранству, без икаквог суштинског обезбјеђења за банку.

Тако је у вријеме владавине Додикове владе изнесено око 60 милиона КМ (само кредити нерезидентима), док је капитал банке номинално износио 27 милиона КМ. Ту се ради о новцу директно датом у виду кредита повезаним правним лицима са БИБ и Романовим. Та правна лица су оснивана у пореским рајевима са тешко утврдивом власничком структуром, али сигурно повезаним, јер нико нормалан не би давао милионске кредите сумњивим и непровјереним лицима без кредитне историје.

Осим одобраваних кредита пласираних у иностранство, уз сумњиво обезбјеђење, новац је изношен и на друге начине, попут куповине власничких удјела у предузећима у Литванији са никаквом историјом пословања, куповине пословних објеката, такође у Литванији, са астрономски претплаћеним износима, који би се само дијелом касније враћали у Републици Српској у виду улагања у докапитализацију банке.

Банка је послије завршила као “Банка Српске”, а о њеној судбини и афери неслућених размјера власти у Републици Српској смо већ писали.

Истрага без епилога

Након откривања највеће афере у Републици Српској и признања власти о о спекулативним радњама Литванаца, Влада Републике Српске узела је ствар у своје руке и, као и у бројним случајевима до сад, довела предузеће на ивицу колапса.

МУП Републике Српске провео је истрагу и закључао њене резултате у ладицу, а медији су писали по незваничним сазнањима да би, када би истрага била доведена до краја, било процесуирано тринаест високих функционера Републике Српске.

Партија демократског прогреса

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Ђуро

09.03.2016 07:15

Па шта се чека више, што се не хапси домаћа багра која је све ово направила? Изгледа да се чека да народ прокључа и да се ситуација потпуно отме контроли!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЕмојЂуро

09.03.2016 07:44

Што гласаш за ту багру?

Name

Пикси

09.03.2016 12:18

Ко да их хапси и процесуира? Кадрове у полицији, судству и инспекторатима поставља власт...неће сами себе хапсити. П. С. Тај Романов је нашим парама купио неки клуб у Британији, чини ми се шкотски Хеартс. И тако су паре постале легалне.

Name

лијан

09.03.2016 07:20

Замислити смрадови да хоце да продају олимпијски центер Јахорина,хало оголице нас ни гаце нам неце остати!!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Окрет

09.03.2016 10:48

Ко их наслиједи неће имати шта да прода нити у који посао да се граи...опаки су ови.

Name

слобо

09.03.2016 07:35

Бирач је продат Литванцима када је на власти био ПДП И СДС а сада тразите алиби за ту лосу приватизацију да није реаговала Влада Републике Српске и Преседник Додик сада бих фабрика била распродата у старо гвожде. Хвала Додику сто је спасио фирму.

ОДГОВОРИТЕ
Name

теби

09.03.2016 08:21

Мора да је дебели обећао да ћеш робовати за 400 КМ

Name

РС

09.03.2016 07:43

Партија Досадног Прицања,ефекти нула!Да сте изасли из топле скупстинске сале и придрузили се радницким протестима ма колики били веци би ефекат остварили него ово!Салонска странка!

ОДГОВОРИТЕ
Name

@РС

09.03.2016 09:21

Придрузио се радницким протестима Небојса Вукановиц и ста је добио на крају???Кад му сад Додиг и његова мафија суди нигдје ни једног радника,новинара,цовјека да се појави у судници као свједок....нигдје никог.Тако буде кад играс за рају и занемарујес тактику.

Name

Младен Зворник

09.03.2016 07:48

Лопови, ко је био на власти кад је продао овог гиганта за наведену цифру, ко је исте те литванце довео и које године, сад би сву кривицу да пребаците на Додика, срам вас било."Фабрику “Бирач” је 2001. године за 10.250.000 КМ купила литванска УКИО група. Литванци су према купопродајном уговору били дужни да у наредне три године инвестирају 56 милиона марака."

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пассат

09.03.2016 17:59

То се лозис на Зорана :)))

Name

Грујо Спасиц

09.03.2016 07:49

Ко је продао Кристал банку за ЈЕДНУ МАРКУ?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТУПСОН

09.03.2016 07:55

ЗА КОГА ГЛАСАТИ ????? СВИ СУ ИСТИ ЕТО ТИ ЦАВЕ БРЗЕ БОЉЕ ПОДВИО РЕП УМЈЕСТО ДА ЈЕ ТЈЕРАО ДО КРАЈА , СИТНА ДУСА ЗА КИКИРИКИ ОДУСТАО А СТА ДА КАЗЕМО КАКВИ СУ ОСТАЛИ КОЈИ СУ НИ ПОЛА ОД ЦАВЕ РУМЕНКО, ТАДИЦ, СУКАЛО ИСТИ СУ НЕМА ПРАВОГ М..ОЊЕ ДА СЕ ЗАКАЦИ С Р..ОЊОМ И СВАЛИ ГА НА ЛЕДјА, ЈОС ЦЕМО ЦЕКАТИ ДА ДОДЕ ПАРАВИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

09.03.2016 07:58

Па ста само писете, сто не хапсите??? или гледате да њих само гурнете са власти па да ви наставите тамо гдје су они стали??????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ендтител

09.03.2016 08:01

Нема ко да хапси, све је корумпирано у једној мафијаској дрзави.

Name

Драган

09.03.2016 08:14

Бла бла бла бла бла...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КАЈМАКЧАЛАНСКА ОСТРВА

09.03.2016 08:52

НАША ВЛАДА ЋЕ ЈОШ МАЛО ПОСТАТИ ОФ ШОР ВЛАДА, ДАКЛЕ ИСКЉУЧИВО ИМА ДА ПОСЛУЈЕМО ПО ПРИНЦИПИМА РАЗЛИЧИТИХ ОСТРВА, КАЈМАКЧАЛАНСКИХ, ДЈЕВИЧАНСКИХ И КО ЈОШ ЗНА КОЈИХ, ПА ЋЕМО СЕ ЈЕДНО ЈУТРО ЗАМИШЉЕНИ О СЕОБАМА , КОЈЕ СУ НАМ ИСТОРИЈСКИ КОМКПЛЕКС, ПРОБУДИТИ НЕГДЈЕ НА ПЛАЖИ ОД БИЈЕЛОГ ПИЈЕСКА, УМЈЕСТО ПО БАЛКАНСКИМ ШУМЕТИНАМА И РУПЕТИНАМА, БИЋЕ ТО НАШЕ НАЈВЕЋЕ ДОСТИГНУЋЕ, ПАТРИОТСКО НАРАВНО, ЈЕР ВЕЋ 200 ГОДИНА НА ВЛАСТИ СУ НАМ САМО ПАТРИОТИ КОЈИ ТРАЖЕ ТАКО НЕКА ОСТРВА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

горан

09.03.2016 08:56

Јел сада јасно одакле багри виле и станови по иностранству или глупанима треба нацртати.Само да питам ове плаценике великог водје и његових јатака колика је њима дневница да по порталима правдају пљацку својих власника те пркосе здравом разуму и логици? Узивајте у бајиној гу...и јер нисте боље ни заслузили ПАРАЗИТИ ПОКВАРЕНИ

ОДГОВОРИТЕ
Name

макс

09.03.2016 09:33

Цве го лопов

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

09.03.2016 10:06

У овој републици свак је био предсједник владе, сад се види резултат.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РТВИС И:Сарајево

09.03.2016 10:31

Нас нису кипили Ливанци,већ нас је растурио ПДП.

ОДГОВОРИТЕ