Podrška tajkunima je uništila “Birač”

Partija demokratskog progresa očekuje od svih nadležnih institucija Republike Srpske da uzmu u razmatranje sljedeću aferu i trošenje narodnog novca zasnovanog na ozbiljnim tvrdnjama i činjenicama kojima je učinjena ogromna šteta po interes Republike Srpske. Očekujemo i da se preispita odgovornost lica koja su proizvela takvo štetno dejstvo kao rezultat protivustavnog, nezakonitog, koruptivnog, neracionalnog, neodgovornog i nepotističkog ponašanja.

Republika Srpska 09.03.2016 | 07:51
Podrška tajkunima je uništila “Birač”

AFERA „Devedeset četiri“

„Fabrika glinice Birač“

Ko će i kada odgovarati za to što je vlast Republike Srpske godinama ignorisala činjenicu da se u zvorničkoj Fabrici glinice “Birač” dešava kriminal neslućenih razmjera?

Razlog tome je bio, ništa drugo, do činjenica da su mnogi visoki funkcioneri Republike Srpske poslednjih desetak godina bili direktno umiješani ili davali podršku organizovanom kriminalu koji se dešavao u “Biraču”, a koji je Srpsku koštao stotine miliona maraka.

Revizorski izvještaj

Još 2010. bilo je jasno da se “Birač” nalazi pred bankrotom, kada je revizorska kuće Diloit u izvještaju navela da su njegovi gubici bili 730 miliona maraka i za 110 miliona maraka veći od vrijednosti imovine Fabrike glinice! Vlast ni tada nije reagovala.

Kada je situacija zaprijetila da potpuno izmakne kontroli, vlast je pokrenula brzu akciju spasavanja “Birača”, šaljući u kompaniju policijske inspektore i poreznike, ali je jedini epilog Vladine akcije je bila odluka da se u “Biraču” pokrene stečajni postupak, što je i urađeno.

Istorija

Fabriku “Birač” je 2001. godine za 10.250.000 KM kupila litvanska UKIO grupa. Litvanci su prema kupoprodajnom ugovoru bili dužni da u naredne tri godine investiraju 56 miliona maraka.

SNSD-ova vlast za propast “Birča” optužuje bivšeg premijera Dragana Mikerevića. Međutim, kriminal se desio u narednim godinama, kada je vlast sjedila skrštenih ruku dok je Vladimir Romanov, putem sumnjivih transakcija i preko firmi povezanih sa “Biračom” iz Republike Srpske iznosio stotine miliona maraka i deponovao ih na računima u “poreskim rajevima”.

Dok je Romanov punio svoje bankovne račune na Djevičanskim ostrvima, Republika Srpska je gomilala gubitke koji su nastajali po osnovu povlastica datih “Birču”. Od privatizacije 2001. godine do početka 2013. ti gubici su narasli na 38,8 miliona KM.

Osim toga, po osnovu reprogramiranih dugova prema Vladi Republike Srpske, državnim preduzećima, bankama i ostalim privatnim subjektima “Birač” duguje više od 50 miliona maraka. IRB Republike Srpske je firmi “Energolinija” iz grupacije “Birač” 2012. dala kredit od 19,4 miliona KM, a 2009. dobili su od IRB dobili i kredit od pet miliona maraka.

“Birču” je 9 miliona KM poreskog duga reprogramirano na 15 godina, a samo u 2012. vlasti Republike Srpske su dva puta reprogramirale obaveze zvorničke fabrike od oko 5,35 miliona KM.

Alumina

Prema pisanju pojedinih medija, firma “Alumina” (povezana sa “Birčom”) je zaradila trgovinom glinice 320 miliona KM, dok u isto vrijeme na ime poreza ovo preduzeće Poreskoj upravi Republike Srpske duguje 1.172.388 KM. “Alumina” je od “Birča” kupovala glinicu po niskim cijenama, a potom je, po enormno visokim berzanskim cijenama, prodavala u inostranstvo i tako zarađivala ogroman profit.

Ranije je te poslove za “Ukio grupu” radila firma “Balkal”, koja je samo u 2005. godini zaradila 102 miliona KM. Samo preko “Balkala”, koji je otišao u stečaj, Litvanci su ostali dužni Poreskoj upravi Republike Srpske 11,7 miliona maraka. Ostale povezane firme sa “Birčem” čije poslovanje se istražuje su i “Birač Evrope” iz Kaunasa u Litvaniji, “Birač Energo”, “Alusil” i “Energolinija” iz Zvornika i “Mehanika” iz Karakaja.

Balkan Investment Banka kao podrška

Litvanci su u vrijeme dolaska u Republici Srpskoj osnovali Balkan investment banku (BIB), preko koje su išli svi finansijski transferi ovih firmi, ali i brojnih drugih po cijelom svijetu. Ta banka je osnovana kao podrška poslovanju „Birču“ i bila je produžena ruka glavnog vlasnika sve imovine Ukio grupe Vladimira Romanova i njegove UBIG korporacije („Ukio Banka Investiciona Grupa“).

BIB je osnovana neophodnim kapitalom propisanim zakonom, ali je sav kapital odmah po osnivanju iznesen u vidu kredita nerezidentnim pravnim licima sa centralama u inostranstvu, bez ikakvog suštinskog obezbjeđenja za banku.

Tako je u vrijeme vladavine Dodikove vlade izneseno oko 60 miliona KM (samo krediti nerezidentima), dok je kapital banke nominalno iznosio 27 miliona KM. Tu se radi o novcu direktno datom u vidu kredita povezanim pravnim licima sa BIB i Romanovim. Ta pravna lica su osnivana u poreskim rajevima sa teško utvrdivom vlasničkom strukturom, ali sigurno povezanim, jer niko normalan ne bi davao milionske kredite sumnjivim i neprovjerenim licima bez kreditne istorije.

Osim odobravanih kredita plasiranih u inostranstvo, uz sumnjivo obezbjeđenje, novac je iznošen i na druge načine, poput kupovine vlasničkih udjela u preduzećima u Litvaniji sa nikakvom istorijom poslovanja, kupovine poslovnih objekata, takođe u Litvaniji, sa astronomski pretplaćenim iznosima, koji bi se samo dijelom kasnije vraćali u Republici Srpskoj u vidu ulaganja u dokapitalizaciju banke.

Banka je poslije završila kao “Banka Srpske”, a o njenoj sudbini i aferi neslućenih razmjera vlasti u Republici Srpskoj smo već pisali.

Istraga bez epiloga

Nakon otkrivanja najveće afere u Republici Srpskoj i priznanja vlasti o o spekulativnim radnjama Litvanaca, Vlada Republike Srpske uzela je stvar u svoje ruke i, kao i u brojnim slučajevima do sad, dovela preduzeće na ivicu kolapsa.

MUP Republike Srpske proveo je istragu i zaključao njene rezultate u ladicu, a mediji su pisali po nezvaničnim saznanjima da bi, kada bi istraga bila dovedena do kraja, bilo procesuirano trinaest visokih funkcionera Republike Srpske.

Partija demokratskog progresa

Komentari / 21

Ostavite komentar
Name

Đuro

09.03.2016 07:15

Pa šta se čeka više, što se ne hapsi domaća bagra koja je sve ovo napravila? Izgleda da se čeka da narod proključa i da se situacija potpuno otme kontroli!?

ODGOVORITE
Name

EmojĐuro

09.03.2016 07:44

Što glasaš za tu bagru?

Name

Piksi

09.03.2016 12:18

Ko da ih hapsi i procesuira? Kadrove u policiji, sudstvu i inspektoratima postavlja vlast...neće sami sebe hapsiti. P. S. Taj Romanov je našim parama kupio neki klub u Britaniji, čini mi se škotski Hearts. I tako su pare postale legalne.

Name

lijan

09.03.2016 07:20

Zamisliti smradovi da hoce da prodaju olimpijski center Jahorina,halo ogolice nas ni gace nam nece ostati!!!!!

ODGOVORITE
Name

Okret

09.03.2016 10:48

Ko ih naslijedi neće imati šta da proda niti u koji posao da se grai...opaki su ovi.

Name

slobo

09.03.2016 07:35

Birač je prodat Litvancima kada je na vlasti bio PDP I SDS a sada trazite alibi za tu losu privatizaciju da nije reagovala Vlada Republike Srpske i Presednik Dodik sada bih fabrika bila rasprodata u staro gvožde. Hvala Dodiku sto je spasio firmu.

ODGOVORITE
Name

tebi

09.03.2016 08:21

Mora da je debeli obećao da ćeš robovati za 400 KM

Name

RS

09.03.2016 07:43

Partija Dosadnog Pricanja,efekti nula!Da ste izasli iz tople skupstinske sale i pridruzili se radnickim protestima ma koliki bili veci bi efekat ostvarili nego ovo!Salonska stranka!

ODGOVORITE
Name

@RS

09.03.2016 09:21

Pridruzio se radnickim protestima Nebojsa Vukanovic i sta je dobio na kraju???Kad mu sad Dodig i njegova mafija sudi nigdje ni jednog radnika,novinara,covjeka da se pojavi u sudnici kao svjedok....nigdje nikog.Tako bude kad igras za raju i zanemarujes taktiku.

Name

Mladen Zvornik

09.03.2016 07:48

Lopovi, ko je bio na vlasti kad je prodao ovog giganta za navedenu cifru, ko je iste te litvance doveo i koje godine, sad bi svu krivicu da prebacite na Dodika, sram vas bilo."Fabriku “Birač” je 2001. godine za 10.250.000 KM kupila litvanska UKIO grupa. Litvanci su prema kupoprodajnom ugovoru bili dužni da u naredne tri godine investiraju 56 miliona maraka."

ODGOVORITE
Name

Passat

09.03.2016 17:59

To se lozis na Zorana :)))

Name

Grujo Spasic

09.03.2016 07:49

Ko je prodao Kristal banku za JEDNU MARKU?

ODGOVORITE
Name

TUPSON

09.03.2016 07:55

ZA KOGA GLASATI ????? SVI SU ISTI ETO TI CAVE BRZE BOLJE PODVIO REP UMJESTO DA JE TJERAO DO KRAJA , SITNA DUSA ZA KIKIRIKI ODUSTAO A STA DA KAZEMO KAKVI SU OSTALI KOJI SU NI POLA OD CAVE RUMENKO, TADIC, SUKALO ISTI SU NEMA PRAVOG M..ONJE DA SE ZAKACI S R..ONJOM I SVALI GA NA LEDjA, JOS CEMO CEKATI DA DODE PARAVI.

ODGOVORITE
Name

Goran

09.03.2016 07:58

Pa sta samo pisete, sto ne hapsite??? ili gledate da njih samo gurnete sa vlasti pa da vi nastavite tamo gdje su oni stali??????

ODGOVORITE
Name

endtitel

09.03.2016 08:01

Nema ko da hapsi, sve je korumpirano u jednoj mafijaskoj drzavi.

Name

Dragan

09.03.2016 08:14

Bla bla bla bla bla...

ODGOVORITE
Name

КАЈМАКЧАЛАНСКА ОСТРВА

09.03.2016 08:52

НАША ВЛАДА ЋЕ ЈОШ МАЛО ПОСТАТИ ОФ ШОР ВЛАДА, ДАКЛЕ ИСКЉУЧИВО ИМА ДА ПОСЛУЈЕМО ПО ПРИНЦИПИМА РАЗЛИЧИТИХ ОСТРВА, КАЈМАКЧАЛАНСКИХ, ДЈЕВИЧАНСКИХ И КО ЈОШ ЗНА КОЈИХ, ПА ЋЕМО СЕ ЈЕДНО ЈУТРО ЗАМИШЉЕНИ О СЕОБАМА , КОЈЕ СУ НАМ ИСТОРИЈСКИ КОМКПЛЕКС, ПРОБУДИТИ НЕГДЈЕ НА ПЛАЖИ ОД БИЈЕЛОГ ПИЈЕСКА, УМЈЕСТО ПО БАЛКАНСКИМ ШУМЕТИНАМА И РУПЕТИНАМА, БИЋЕ ТО НАШЕ НАЈВЕЋЕ ДОСТИГНУЋЕ, ПАТРИОТСКО НАРАВНО, ЈЕР ВЕЋ 200 ГОДИНА НА ВЛАСТИ СУ НАМ САМО ПАТРИОТИ КОЈИ ТРАЖЕ ТАКО НЕКА ОСТРВА.

ODGOVORITE
Name

goran

09.03.2016 08:56

Jel sada jasno odakle bagri vile i stanovi po inostranstvu ili glupanima treba nacrtati.Samo da pitam ove placenike velikog vodje i njegovih jataka kolika je njima dnevnica da po portalima pravdaju pljacku svojih vlasnika te prkose zdravom razumu i logici? Uzivajte u bajinoj gu...i jer niste bolje ni zasluzili PARAZITI POKVARENI

ODGOVORITE
Name

макс

09.03.2016 09:33

Cве го лопов

ODGOVORITE
Name

građanin

09.03.2016 10:06

U ovoj republici svak je bio predsjednik vlade, sad se vidi rezultat.

ODGOVORITE
Name

RTVIS I:Sarajevo

09.03.2016 10:31

Nas nisu kipili Livanci,već nas je rasturio PDP.

ODGOVORITE