Електронско гласање крупан залогај за БиХ

Иако је било ријечи о евентуалном пилот пројекту електронског гласања на предстојећим локалним изборима, од тога, по свему судећи, неће бити ништа, а како ствари сада стоје, ни у догледној будућности, јер за увођење тог система неопходно је обезбиједити готово 20 милиона КМ.

Босна и Херцеговина 09.03.2016 | 07:27
Електронско гласање крупан залогај за БиХ

Иницијативу да Интерресорна радна група за измјену изборног законодавства размотри могућност електронског гласања, како би се на локалним изборима спровео пилот пројекат на репрезентативном и статистички релевантном броју, недавно је у парламент БиХ упутио Дамир Арнаут, посланик Савеза за бољу будућност БиХ.

О тој иницијативи Представнички дом парламента БиХ расправљаће већ у понедјељак.

Међутим, препреке већ у старту постоје.

"Разговарали смо о томе, али уколико желимо да резултати избора буду валидни, исти принцип мора бити примијењен на свако бирачко мјесто. Ако бисмо ишли с експерименталним моделом, онда би потенцијално могло да се деси да дође до разлике резултата класичног у односу на електронско гласање", појаснио је за "Независне" Лазар Продановић, члан Интерресорне радне групе за измјену изборног законодавства.

Додао је да експерименталне методе треба спроводити, али да Централна изборна комисија треба да размишља само о апсолутном увођењу електронског гласања.

Што се тиче увођења електронског гласања на свим бирачким мјестима, ту би могао настати проблем с обзиром на то да ће за то бити неопходно обезбиједити најмање 20 милиона КМ.

Према незваничним информацијама, електронско опремање једног бирачког мјеста, зависно од модела е-гласања, коштало би од три до шест хиљада конвертибилних марака, а ако узмемо у обзир да се на изборима у БиХ отвори око 5.000 бирачких мјеста, без 15 до 30 милиона КМ немогуће је у цијелости спровести тај процес. Ипак, уложени новац дијелом би био враћен већ након првих избора организованих на тај начин.

"Увођењем електронског система гласања, умјесто бирачких одбора, на бирачким мјестима би било потребно само техничко особље, а оствариле би се уштеде од око 4.500.000 КМ по изборном циклусу", наводи се, између осталог, у иницијативи која је упућена парламенту БиХ.

У Централној изборној комисији јуче нисмо успјели добити коментар о теми евентуалног увођења електронског гласања и о томе колико би тај процес могао да кошта. Иначе, електронско гласање посљедњих година је све више распрострањено у демократским земљама, а у неким се већ деценијама спроводи.

Неке од предности електронског гласању су смањење трошкова изборног процеса, саопштавање резултата одмах по затварању бирачких мјеста, значајно смањене могућности манипулације и елиминисање бирачких одбора, који су према оцјени многих највећи проблем.

Централна изборна комисија БиХ у сарадњи с норвешком амбасадом недавно је одржала и презентацију технологија које се користе приликом електронског гласања, а неке од њих су гласање електронском оловком или преко властите идентификационе картице и путем машине најсличније банкомату, која је, како кажу, веома једноставна за коришћење.

Управо у Норвешкој, осим електронског, 2011. године уведено је и телефонско гласања за особе које нису толико информатички писмене.

Грађани су путем поште добили јединствени идентификациони број, што им је омогућило да гласају онлине или да укуцају свој избор телефонским путем.

Искуства других земаља

Естонија је 2005. године на локалним изборима увела гласање електронским путем, када је на тај начин гласало 9.000 људи. Већ 2011. године на парламентарним изборима више од 100.000 бирача гласало је електронским путем. На изборима за Европски парламент 31,3 одсто бирача гласало је путем интернета.

У Индији је електронско гласање први пут испробано још давне 1982. године, а 2003. године сви избори су спроведени електронским путем. Прије двије године више од 550 милиона бирача гласало је електронским путем, а резултати избора саопштени су само неколико часова након затварања гласачких мјеста.

Белгија је 1991. године увела електронско гласање.Овај начин гласања 1999. године почео се користити на готово свим бирачким мјестима на општим и локалним изборима.

Извор: Независне новине

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

гласач

09.03.2016 06:33

Скупље нас коста крађа гласова, само уведи па нека коста да видимо реално стање.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глас

09.03.2016 09:22

Сваки пут по 100.000 гласова испари и ником ниста

Name

јкк

09.03.2016 09:30

Цуј 20 милиона велике паре, па они то окрену на једном тендеру. Разлог нису паре него немогуцност манипулације када се уведе електронско гласање.

Name

Само 20 милиона

09.03.2016 06:47

Колико се украде у једном мандату добијеном крађом ,овај систем дође практично гратис...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никад

09.03.2016 07:27

Код нас да се људи замијене технологијом? Никад! Ухљеби из изборних комисија би запалили све да не остану без својих пар стоја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

црни

09.03.2016 07:52

Био сам на тој презентацији у Парламентарној Скупштини БиХ. Од свих понуђача најбољи и најефтинији понуђаћ је фирма из Српског Сарајева која је понудила машину као банкомат, што је својеврсна свјетска иновација. МЕђутим сумњам да ће да прође пошто ови из Сарајева који одлучују (Бошњаци) не сматрају је домаћом фирмом. Представник те фирме чини ми се да се зову смарт солутион са Пала, су далеко најефтинији а машина је одлична. Гласате за све нивое власти и машина Вам избаци тикет као доказ за кога сте гласали. Међутим десиће се слиједеће: пошто је Норвешка амбасада организовала скуп изгураће своју фирму која има безвезе рјешење са неким скенерима и чудима и кошта 20 милиона док наведена наша фирма кошта 7 милиона, људи из амбасаде ће рећи ми дајемо донацију 15 милиона платите 5, анда ће на одржавању узети 30 милиона. Усто човјек из наше фирме је рекао ако буду изабрани на тендеру да ће запослити 200 људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

09.03.2016 08:14

Шта ти свашта наприча...Баба Ванга ти није равна.Одкуд знаш да "ови из Сарајева који одлучују (Бошњаци) не сматрају је домаћом фирмом"...Ја имам другу информацију,која баш иде у прилог ове фирме са Пала.

Name

Мотка

09.03.2016 08:14

Прво не видим како ће Бошњаци сами одлучивати,а тендер ће се морати провести у сваком случају. Друго направити машину која ће запамтити избор гласача и избацити тикет је прилично једноставно. Оно што је мало теже је осмислити потпуно интегрисано рјешење система са вишеструким правима приступа, резервним копијама података и локацијама и медијима на које ће се смјештати, комуникацијским каналима који ће се користити, методама енкрипције, алармирању недозвољених операција, заштити од хардверског тамперинга, балансу између транспарентности и сигурност итд итд. Уколико су то разрадили онда сигурно имају побједника.

Name

хм-ре ре мотка

09.03.2016 08:42

Е БАС ДОБРО ВИ СВЕ ЗНАТЕ ; САД ЈОС РЕЦИТЕ КО ЦЕ ПОБИЈЕДИТИ НА ГЛАСАЊУ !

Name

Приједлог

09.03.2016 08:19

Треба иначе мало гласање закомпликовати, тако да ограничени/глупи не знају гласати. Мислим да тада СНСД не би имала ни 3%.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕЉАЧКИ БАЛКАН

09.03.2016 08:46

ХА ХА НА СЕЉАЧКОМ БАЛКАНУ У ЕВРОПСКОЈ МОЧВАРИ ТО ЋЕ ТЕК БИТИ ДОСТИНУЋЕ. ЛУДОСТ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

09.03.2016 09:48

Не видим сврху од електронског гласања. Па и да гласање буде регуларно 100% са овом справом опет ће се послије пребројавања гласова регуларно куповати папци. Бацање пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реално

09.03.2016 10:26

Електронско гласање смањило би могуцности манипулација, злоупотреба на које су сви политицари вец постали имуни јер су експерти у томе и зато им не одговара овакав нацин гласања, а један од услова бице тај ако мисле да удју у ЕУ. Е ту је цака. Б-) А 30 милиона КМ па цак и € није велики износ за њих, колико само пара потросе у току кампанке реално, бацајуци народни новац на постере, плакате, цланске карте, аута која крузе са музиком и рекламним паноима као да циркус наступа а не да су избори за озбиљне људе и плус за поткупљивање дан, два пред изборе... То је сица за те надобудне, претплацене "политицаре"...

Name

Ииии

09.03.2016 10:19

Ма само то уведите,па че избори бити сваких 6 мјесеци.Само мек се окреће.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РС

09.03.2016 10:28

Кључни разлог за неувођење електронског гласања је написан у тексту...значајно смањене могућности манипулације ...Тачка

ОДГОВОРИТЕ
Name

симо

09.03.2016 12:08

ово би било врло врло интересантно!!! Како би се онда манипулисало??? Не није ово за нас ...

ОДГОВОРИТЕ