Шарапову би лијек могао коштати каријере

Свјетски позната тенисерка Мариа Шарапова у понедјељак 7. марта признала је да је пала на допинг тесту, због узимања супстанце која се зове мелдониум, којег је редовно узимала посљедњу деценију.

Свијет 09.03.2016 | 07:23
Шарапову би лијек могао коштати каријере

Руска тенисерка први пут се са овом супстанцом срела 2006. године, а преписао јој га је лични доктор како би сузбила проблеме са здрављем којег је имала тада. Мелдоним се тада није налазио на листи забрањених лијекова коју води Свјетска анти-допинг агенција.

Прије нешто више од 2 мјесеца, тачније 1. јануара 2016. године, мелдониум је уврштен у листу забрањених лијекова, а сви спортисти су обавијештени путем е-маила.

Мариа Шарапова признала је да то није видјела, односно да тај маил није прочитала - као нити било ко из њеног тима.

ИТФ је потврдио да је Шарапова позитивна на допинг налаз, а мелдониум се убраја у метаболичке модулаторе који регулишу крвоток, чиме би се умањио ризик од срчаног удара, и осталих кардио-васкуларних болести.

Здравим спортистима мелдониум повећава моторичке способности, због чега је и забрањен и стављен на листу недозвољених средстава за спортисте.

Иако мелдониум користи цијелих 10 година, Шарапова ће бит кажењена само за период у којем је важио као недозвољен, а то ће значити да се са недозвљеном супстанцом такмичила на Аустралиан Опену у јануару.

ИТФ ће сада вијећати о случају Марие Шарапове, односно о јачини и дужини њене казне.

Извор: Н1

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Карадоз

09.03.2016 08:24

Па њена каријера је вец заврсена

ОДГОВОРИТЕ