Šarapovu bi lijek mogao koštati karijere

Svjetski poznata teniserka Maria Šarapova u ponedjeljak 7. marta priznala je da je pala na doping testu, zbog uzimanja supstance koja se zove meldonium, kojeg je redovno uzimala posljednju deceniju.

Svijet 09.03.2016 | 07:23
Šarapovu bi lijek mogao koštati karijere

Ruska teniserka prvi put se sa ovom supstancom srela 2006. godine, a prepisao joj ga je lični doktor kako bi suzbila probleme sa zdravljem kojeg je imala tada. Meldonim se tada nije nalazio na listi zabranjenih lijekova koju vodi Svjetska anti-doping agencija.

Prije nešto više od 2 mjeseca, tačnije 1. januara 2016. godine, meldonium je uvršten u listu zabranjenih lijekova, a svi sportisti su obaviješteni putem e-maila.

Maria Šarapova priznala je da to nije vidjela, odnosno da taj mail nije pročitala - kao niti bilo ko iz njenog tima.

ITF je potvrdio da je Šarapova pozitivna na doping nalaz, a meldonium se ubraja u metaboličke modulatore koji regulišu krvotok, čime bi se umanjio rizik od srčanog udara, i ostalih kardio-vaskularnih bolesti.

Zdravim sportistima meldonium povećava motoričke sposobnosti, zbog čega je i zabranjen i stavljen na listu nedozvoljenih sredstava za sportiste.

Iako meldonium koristi cijelih 10 godina, Šarapova će bit kaženjena samo za period u kojem je važio kao nedozvoljen, a to će značiti da se sa nedozvljenom supstancom takmičila na Australian Openu u januaru.

ITF će sada vijećati o slučaju Marie Šarapove, odnosno o jačini i dužini njene kazne.

Izvor: N1

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Karadoz

09.03.2016 08:24

Pa njena karijera je vec zavrsena

ODGOVORITE