ФИБА рекла своје: Евролига може, Еврокуп НЕ!

Председник КСС Ђилас преноси утиске из Женеве, где је присутнима предочено да се не очекује од шампиона да не играју Евролигу, али да се од "другопозиваца" очекује да уместо Еврокупа изаберу ФИБА Лигу шампиона.

Кошарка 09.03.2016 | 18:20
ФИБА рекла своје: Евролига може, Еврокуп НЕ!

У Женеви не сматрају спорним право шампиона држава или регионалних лига да наступају у Евролиги, али им смета што се пре ФИБА Лиге шампиона бира – Еврокуп!

ФИБА Лига шампиона, за сада, нема намеру да "руши" Евролигу, која се од ових напада експресно одбранила десетогодишњим уговорима за најутицајније и најбогатије клубове на континенту.

ФИБА Лига шампиона "нишани" Еврокуп и отуда незадовољство у Женеви што се гро националних и регионалних (АБА и ВТБ) лига одлучило за друго по квалитету такмичење у организацији "Еуролеагуе Баскетбалл". На састанку у Швајцарској, којем је присуствовао и тандем из КСС, председник Драган Ђилас/потпредседник Дејан Томашевић, присутнима је предочено да се у новоформираној ФИБА Лиги шампиона очекује учешће најјачих клубова Европе који не играју Евролигу.

Да упростимо, ФИБА нема проблем са Евролигом, већ Еврокупом!

"Већи део састанка је био посвећен ситуацији са учешћем клубова из региона у ФИБА Лиги шампиона. Наредних дана одржаћемо састанак са клубовима учесницима АБА лиге, како бисмо дошли до заједничког става прихватљивог и за клубове и за ФИБА, односно за Кошаркашки савез Србије", рекао је председник КСС, Ђилас.

"ФИБА не условљава играње у својој Лиги шампиона неучествовањем у Еволиги. Напротив, она то прихвата и подржава. За ФИБА је учешће квалитетног представника Србије у њеној Лиги шампиона од изузетног значаја. Мишљења сам да би то било и у складу са нашим кошаркашким интересима", додао је.

Овај састанак уследио је после недеље у којој је Евролига, након потписивања 11 десетогодишњих уговора са клубовима из разних земаља, понудила шампиону ВТБ лиге (Русија, Чешка, Грузија, Белорусија, Казахстан, Летонија и Естонија) трогодишње учешће у такмичењу које ће бројати само 16 учесника.

Потом, челницима АБА лиге предочена је прилично примамљива понуда – такође трогодишњи уговор за првака АБА лиге, док би три лошије пласирана тима по сезонама играла Еврокуп. Чак је најављено да би Партизан могао да добије "вајлд кард", иако је завршио као пети.

То би за план звани ФИБА Лига шампиона значило да најбољих пет клубова са "Јадрана" неће наступити у премијерној сезони, 2016/17.

Ако због богатог наградног фонда који нуди Евролига учесницима за наредну сезону нема дилеме око тога треба ли шампион АБА лиге да бира између Евролиге и ФИБА Лиге шампиона, расправа на тему шта је боље: Еврокуп или ФИБА ЛШ свакако ће трајати наредних недеља...

Ако питате Ђиласа, за "другопозивце" би боље било да иду у Лигу шампиона. Када би још Ђорди Бертомеу то дозволио...

Коментари / 0

Оставите коментар