FIBA rekla svoje: Evroliga može, Evrokup NE!

Predsednik KSS Đilas prenosi utiske iz Ženeve, gde je prisutnima predočeno da se ne očekuje od šampiona da ne igraju Evroligu, ali da se od "drugopozivaca" očekuje da umesto Evrokupa izaberu FIBA Ligu šampiona.

Košarka 09.03.2016 | 18:20
FIBA rekla svoje: Evroliga može, Evrokup NE!

U Ženevi ne smatraju spornim pravo šampiona država ili regionalnih liga da nastupaju u Evroligi, ali im smeta što se pre FIBA Lige šampiona bira – Evrokup!

FIBA Liga šampiona, za sada, nema nameru da "ruši" Evroligu, koja se od ovih napada ekspresno odbranila desetogodišnjim ugovorima za najuticajnije i najbogatije klubove na kontinentu.

FIBA Liga šampiona "nišani" Evrokup i otuda nezadovoljstvo u Ženevi što se gro nacionalnih i regionalnih (ABA i VTB) liga odlučilo za drugo po kvalitetu takmičenje u organizaciji "Euroleague Basketball". Na sastanku u Švajcarskoj, kojem je prisustvovao i tandem iz KSS, predsednik Dragan Đilas/potpredsednik Dejan Tomašević, prisutnima je predočeno da se u novoformiranoj FIBA Ligi šampiona očekuje učešće najjačih klubova Evrope koji ne igraju Evroligu.

Da uprostimo, FIBA nema problem sa Evroligom, već Evrokupom!

"Veći deo sastanka je bio posvećen situaciji sa učešćem klubova iz regiona u FIBA Ligi šampiona. Narednih dana održaćemo sastanak sa klubovima učesnicima ABA lige, kako bismo došli do zajedničkog stava prihvatljivog i za klubove i za FIBA, odnosno za Košarkaški savez Srbije", rekao je predsednik KSS, Đilas.

"FIBA ne uslovljava igranje u svojoj Ligi šampiona neučestvovanjem u Evoligi. Naprotiv, ona to prihvata i podržava. Za FIBA je učešće kvalitetnog predstavnika Srbije u njenoj Ligi šampiona od izuzetnog značaja. Mišljenja sam da bi to bilo i u skladu sa našim košarkaškim interesima", dodao je.

Ovaj sastanak usledio je posle nedelje u kojoj je Evroliga, nakon potpisivanja 11 desetogodišnjih ugovora sa klubovima iz raznih zemalja, ponudila šampionu VTB lige (Rusija, Češka, Gruzija, Belorusija, Kazahstan, Letonija i Estonija) trogodišnje učešće u takmičenju koje će brojati samo 16 učesnika.

Potom, čelnicima ABA lige predočena je prilično primamljiva ponuda – takođe trogodišnji ugovor za prvaka ABA lige, dok bi tri lošije plasirana tima po sezonama igrala Evrokup. Čak je najavljeno da bi Partizan mogao da dobije "vajld kard", iako je završio kao peti.

To bi za plan zvani FIBA Liga šampiona značilo da najboljih pet klubova sa "Jadrana" neće nastupiti u premijernoj sezoni, 2016/17.

Ako zbog bogatog nagradnog fonda koji nudi Evroliga učesnicima za narednu sezonu nema dileme oko toga treba li šampion ABA lige da bira između Evrolige i FIBA Lige šampiona, rasprava na temu šta je bolje: Evrokup ili FIBA LŠ svakako će trajati narednih nedelja...

Ako pitate Đilasa, za "drugopozivce" bi bolje bilo da idu u Ligu šampiona. Kada bi još Đordi Bertomeu to dozvolio...

Komentari / 0

Ostavite komentar