Трошкови рата у Сирији 275 милијарди долара

Трошкови сукоба у Сирији до сада су процијењени на 275 милијарди долара, а достићи ће 1,3 билиона долара уколико се рат настави до 2020. године, показују резултати најновијег истраживања међународне невладине организације "Wорлд Висион".

Свијет 08.03.2016 | 15:15
Трошкови рата у Сирији 275 милијарди долара

Резултати су објављени у извјештају под називом "Цијена сукоба за дјецу", који је "Wорлд Висион" објавио у сарадњи са организацијом "Фронтиер Ецономицс", а у којем се процијењују економски губици сиријског сукоба у Сирији, Либану, Јордану и Турској до сада и у будућности.

"До сада је 275 милијарди долара овај рат коштао сиријску економију и ово је изгубљени новац. Никада неће бити повраћен нити потрошен на будућност дјеце, образовање, здравствену заштиту, безбједно окружење или животни стандард", рекла је Кони Ленеберг, регионални лидер програма за Блиски исток организације "Wорлд Висион", преноси Тањуг.

Бројке представљене у извјештају показују утицај сукоба на економију Сирије и околних земаља, као "прозор који открива људске патње изазване овим сукобом", рекао је Вин Флатен, директор у тој невладиној организацији задужен за сиријску кризу.

Према његовим ријечима, иза сваког долара, сваког статистичког податка, сваког процента, постоји дијете које не може да иде у школу, које мора да иде гладно у кревет, које нема приступ потребној здравстеној заштити и нема одговарајући кров над главом.

Петогодишњи рат у Сирији оставио је милионе сиријске дјеце без образовања и без школа, без основних здравствених услуга и са лошом исхраном, напомиње међународна невладина организација.

Број избјеглица који долазе из Сирије је све већи, а њихове потребе премашују расположиву помоћ и породице се тада суочавају са тешким изборима као што су улазак дјеце у преране бракове и упошљавање мале дјеце како би породица могла да преживи.

"Ово ново истраживање је још један начин да се покаже хитност са којом међународна заједница мора да мобилише колективни дипломатски утицај и да прекине овај сукоб једном и за свагда", рекао је Френ Чарлс, директор у организацији "Wорлд Висион" за сектор који се бави јавним пропагирањем одговора на сиријску кризу.

Биће потребне деценије за опоравак Сирије, оцијенио је он, закључивши да је мир потребан одмах да би се могле планирати дугорочне инвестиције и обнова како би Сирија поново стала на своје ноге.

Организација "Wорлд Висион" је на терену у Сирији и сусједним земљама и пружа помоћ у храни, здравственој заштити, образовању, новцу, заштити дјеце, обезбјеђује чисту воду, санитарије и производе за помоћ породицама како би издржали оштре зиме.

„Wорлд Висион" је до сада помогао више од 2,37 милиона избјеглица, интерно расељених лица и чланова заједнице угрожених домаћинстава погођеним сиријском кризом од 2011. године, наводи се у саопштењу те организације.

Извор: Агенције

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

ОО7

08.03.2016 14:27

Нажалодт,од овог сукоба само су САД-е имале корист.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милојко

08.03.2016 14:32

Занимљива теза , волио бих да је образлозис, како тачно, колико и на који начин?!

Name

Брат Ђуро

08.03.2016 16:06

И руси и амери од сваког рата имају корист, зато их започињу гдје год могу, као супростављени су, а глупи навијачи се подијелили.

Name

ОО7

08.03.2016 15:28

Погледај како је данас у Ираку,Либији...па че ти се све казати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

милојко

08.03.2016 17:57

То да њима није добро то је јасно али како ови извлаче корист то ти мени објасни, одувијек сам желио знати како тачно извлаче корист?!