Troškovi rata u Siriji 275 milijardi dolara

Troškovi sukoba u Siriji do sada su procijenjeni na 275 milijardi dolara, a dostići će 1,3 biliona dolara ukoliko se rat nastavi do 2020. godine, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja međunarodne nevladine organizacije "World Vision".

Svijet 08.03.2016 | 15:15
Troškovi rata u Siriji 275 milijardi dolara

Rezultati su objavljeni u izvještaju pod nazivom "Cijena sukoba za djecu", koji je "World Vision" objavio u saradnji sa organizacijom "Frontier Economics", a u kojem se procijenjuju ekonomski gubici sirijskog sukoba u Siriji, Libanu, Jordanu i Turskoj do sada i u budućnosti.

"Do sada je 275 milijardi dolara ovaj rat koštao sirijsku ekonomiju i ovo je izgubljeni novac. Nikada neće biti povraćen niti potrošen na budućnost djece, obrazovanje, zdravstvenu zaštitu, bezbjedno okruženje ili životni standard", rekla je Koni Leneberg, regionalni lider programa za Bliski istok organizacije "World Vision", prenosi Tanjug.

Brojke predstavljene u izvještaju pokazuju uticaj sukoba na ekonomiju Sirije i okolnih zemalja, kao "prozor koji otkriva ljudske patnje izazvane ovim sukobom", rekao je Vin Flaten, direktor u toj nevladinoj organizaciji zadužen za sirijsku krizu.

Prema njegovim riječima, iza svakog dolara, svakog statističkog podatka, svakog procenta, postoji dijete koje ne može da ide u školu, koje mora da ide gladno u krevet, koje nema pristup potrebnoj zdravstenoj zaštiti i nema odgovarajući krov nad glavom.

Petogodišnji rat u Siriji ostavio je milione sirijske djece bez obrazovanja i bez škola, bez osnovnih zdravstvenih usluga i sa lošom ishranom, napominje međunarodna nevladina organizacija.

Broj izbjeglica koji dolaze iz Sirije je sve veći, a njihove potrebe premašuju raspoloživu pomoć i porodice se tada suočavaju sa teškim izborima kao što su ulazak djece u prerane brakove i upošljavanje male djece kako bi porodica mogla da preživi.

"Ovo novo istraživanje je još jedan način da se pokaže hitnost sa kojom međunarodna zajednica mora da mobiliše kolektivni diplomatski uticaj i da prekine ovaj sukob jednom i za svagda", rekao je Fren Čarls, direktor u organizaciji "World Vision" za sektor koji se bavi javnim propagiranjem odgovora na sirijsku krizu.

Biće potrebne decenije za oporavak Sirije, ocijenio je on, zaključivši da je mir potreban odmah da bi se mogle planirati dugoročne investicije i obnova kako bi Sirija ponovo stala na svoje noge.

Organizacija "World Vision" je na terenu u Siriji i susjednim zemljama i pruža pomoć u hrani, zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, novcu, zaštiti djece, obezbjeđuje čistu vodu, sanitarije i proizvode za pomoć porodicama kako bi izdržali oštre zime.

„World Vision" je do sada pomogao više od 2,37 miliona izbjeglica, interno raseljenih lica i članova zajednice ugroženih domaćinstava pogođenim sirijskom krizom od 2011. godine, navodi se u saopštenju te organizacije.

Izvor: Agencije

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

OO7

08.03.2016 15:27

Nažalodt,od ovog sukoba samo su SAD-e imale korist.

ODGOVORITE
Name

milojko

08.03.2016 15:32

Zanimljiva teza , volio bih da je obrazlozis, kako tačno, koliko i na koji način?!

Name

Брат Ђуро

08.03.2016 17:06

И руси и амери од сваког рата имају корист, зато их започињу гдје год могу, као супростављени су, а глупи навијачи се подијелили.

Name

OO7

08.03.2016 16:28

Pogledaj kako je danas u Iraku,Libiji...pa če ti se sve kazati.

ODGOVORITE
Name

milojko

08.03.2016 18:57

To da njima nije dobro to je jasno ali kako ovi izvlače korist to ti meni objasni, oduvijek sam želio znati kako tačno izvlače korist?!